Μουντιάλ Γυναικών 2023: Η μπάλα του τελικού αναμένεται να φτάσει τα 23.000 ευρώ σε δημοπρασία

H μπάλα χρησιμοποιήθηκε στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου Γυναικών μεταξύ Αγγλίας και Ισπανίας στο Σίδνεϊ στις 20 Αυγούστου, ένα παιχνίδι που κέρδισε η «ρόχα» με γκολ της Όλγα Καρμόνα μπροστά σε 75.784 κόσμο στο Stadium Australia θα δημοπρατεί με το «Forbes» να αναφέρει ότι αναμένεται να συγκεντρώσει 23.000 ευρώ, ποσό ρεκόρ για αναμνηστικό αγώνα ποδοσφαίρου γυναικών.

Ο μεγάλος τελικός έχει πλέον μείνει στην ιστορία του αθλητισμού και για όσα ακολούθησαν, που προκλήθηκαν από το διαβόητο πλέον μη συναινετικό φιλί της Τζένι Ερμόσο από τον τότε πρόεδρο της ισπανικής FA, Λουίς Ρουμπιάλες, που έφερε «επανάσταση» στην Ισπανία. Η μπάλα του Oceaunz Final ήταν το έπαθλο σε έναν διαγωνισμό της Adidas και κέρδισε ένας Αυστραλός, που τώρα έβαλε την μπάλα προς πώληση, μέσω των ειδικών αγγλικών δημοπρασιών αναμνηστικών αθλητικών ειδών, του Graham Budd.

Αυτή η συγκεκριμένη εκδοχή της χρυσής μπάλας χρησιμοποιήθηκε μόνο κατά τη διάρκεια των τεσσάρων αγώνων του πρώτου Παγκοσμίου Κυπέλλου Γυναικών με 64 αγώνες. Το αν η μπάλα στη δημοπρασία είναι η ίδια που χρησιμοποιήθηκε στο τέλος του τελικού βέβαια αμφισβητείται από κάποιους.

Σε αντίθεση με τα προηγούμενα Παγκόσμια Κύπελλα, όπου η ίδια μπάλα χρησιμοποιήθηκε σε όλο το παιχνίδι, τώρα χρησιμοποιείται το λεγόμενο σύστημα «πολλαπλών σφαιρών» όπου ανταλλάσσονται έως και δώδεκα επίσημες μπάλες κατά τη διάρκεια του αγώνα για να διασφαλιστεί ότι το παιχνίδι δεν θα σταματήσει.

Αργότερα αυτό το μήνα, το Μουσείο της FIFA στη Ζυρίχη θα ανοίξει τη δική του έκθεση αφιερωμένη στο Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών του 2023. Αυτό θα περιλαμβάνει επίσης μια επίσημη μπάλα αγώνα από τον τελικό.

Αντίγραφα της μπάλας του τελικού πωλούνται για περίπου 100 $, αλλά για συλλέκτες αναμνηστικών, αυτή η επίσημη μπάλα αγώνα συνοδεύεται από πιστοποιητικό γνησιότητας που δηλώνει ότι χρησιμοποιήθηκε στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου Γυναικών του 2023. Η ημερομηνία, η έδρα και το σκορ του αγώνα αναγράφονται επίσης πάνω της.

Αξίζει να αναφέρουμε, ότι πριν από έξι μήνες, ένας ανώνυμος νικητής του διαγωνισμού της Adidas δημοπρατούσε τη χρησιμοποιημένη μπάλα αγώνα από τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου ανδρών του 2022 – την επική αναμέτρηση μεταξύ Αργεντινής και Γαλλίας στην οποία ο Λιονέλ Μέσι κέρδισε τελικά την κορυφή του κόσμου. Αυτή η μπάλα, που πουλήθηκε επίσης από την Graham Budd Auctions, απέτυχε να καλύψει την εκτίμηση των 200.000 δολαρίων (183.000 ευρώ), αλλά πωλήθηκε για 176.441 δολάρια.

Η εναρκτήρια προσφορά για τη μπάλα του τελικού του Παγκοσμίου Κυπέλλου Γυναικών είναι μόλις $7500, πάνω από 2000 φορές λιγότερο, αλλά εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 25.000 δολάρια. Αντικείμενα από τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου Γυναικών του 1999 που κέρδισαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στο Pasadena Rose Bowl μπροστά σε ένα κοινό που αποτελούσε παγκόσμιο ρεκόρ θεατών 90.185 είναι ιδιαίτερα περιζήτητα στην ηλεκτρονική αγορά του eBay!

To Top