Μουντιάλ 2022: Οργή για την επιστολή του Ινφαντίνο προς τις ομάδες του Μουντιάλ

Η Διεθνής Αμνηστία προτρέπει το παγκόσμιο διοικητικό όργανο του αθλητισμού να βοηθήσει τους εργαζόμενους που έχουν υποστεί κακοποιήσεις και τις οικογένειές τους να ξαναχτίσουν τις ζωές τους.
Η γενική γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας έκανε μια επείγουσα έκκληση στη FIFA πριν από το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ, καλώντας τη να δεσμευτεί για ένα πακέτο αποζημίωσης για τους μετανάστες εργάτες που υπέστησαν κακοποιήσεις στο Κατάρ.

Η Ανιές Καλαμάρ προέτρεψε το κυβερνητικό όργανο του παγκόσμιου ποδοσφαίρου να εκδώσει μια «ισχυρή δέσμευση» ότι «οι κακοποιημένοι εργαζόμενοι θα αποζημιωθούν και ότι τα προγράμματα για την πρόληψη περαιτέρω καταχρήσεων θα χρηματοδοτηθούν», προσθέτοντας ότι ένα τέτοιο πακέτο θα βοηθήσει «σε μεγάλο βαθμό τη βοήθεια των θυμάτων και τις οικογένειές τους να ξαναφτιάξουν τις ζωές τους».

Επίσης, επέκρινε σφοδρά το αίτημα του προέδρου της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, προς τις ομάδες του Παγκοσμίου Κυπέλλου ότι πρέπει να «εστιάσουν στο ποδόσφαιρο» αντί να συζητούν θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Κατάρ.

«Η επιστολή του Ινφαντίνο είναι μια ωμή απόπειρα αποφυγής της ενοχής της FIFA», είπε η Καλαμάρ. Στην επιστολή, που εστάλη τον περασμένο μήνα, ο Ινφαντίνο είχε προτείνει ότι οι επικριτές «μοιράζουν ηθικά μαθήματα στον υπόλοιπο κόσμο» και είπε ότι τα έθνη δεν πρέπει «να επιτρέψουν να σύρεται το ποδόσφαιρο σε κάθε ιδεολογική ή πολιτική μάχη που υπάρχει».

Μουντιάλ 2022: «Αφήστε το ποδόσφαιρο να βγει στη σκηνή» ζητά ο Ινφαντίνο στα διαγωνιζόμενα έθνη
Αντί να κατευνάσει την κριτική προς το Κατάρ, η επιστολή εξόργισε ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ηγέτες ποδοσφαίρου, με χώρες όπως η Αγγλία και η Ουαλία να λένε ότι θα συνεχίσουν την εκστρατεία για ζητήματα εκτός γηπέδου. «Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι καθολικά και ισχύουν παντού», ανέφεραν σε κοινή δήλωση με άλλες οκτώ ευρωπαϊκές ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες.

To Top