Μουντιάλ 2030: Ουρουγουάη, Αργεντινή, Χιλή και Παραγουάη ανακοίνωσαν κοινή υποψηφιότητα

Τέσσερις χώρες της Νότιας Αμερικής ανακοίνωσαν την κοινή υποψηφιότητά τους για την ανάληψη του Μουντιάλ 2030. Στα γραφεία της AFA στο Μπουένος Άιρες, η Αργεντινή, η Ουρουγουάη, η Χιλή και η Παραγουάη παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου μέσω των προέδρων των ποδοσφαιρικών ομοσπονδιών τους και ανακοίνωσαν τη διεκδίκηση του κορυφαίου ραντεβού του αθλήματος 100 χρόνια έπειτα από το πρώτο.

Το “παρθενικό” Παγκόσμιο Κύπελλο διεξήχθη το 1930 στο Μοντεβίδεο της Ουρουγουάης, η οποία κατέκτησε το τρόπαιο επικρατώντας στον τελικό της Αργεντινής. Χιλή και Παραγουάη ήταν άλλες δύο από τις 13 χώρες που συμμετείχαν σε εκείνο το τουρνουά και γι’ αυτό προστέθηκαν στην υποψηφιότητα που θα κατατεθεί στη FIFA.

Η Ουρουγουάη αδυνατούσε να στηρίξει οικονομικά το εγχείρημα και γι’ αυτό ζήτησε την αρωγή άλλων χωρών της Νότιας Αμερικής για τη διοργάνωση του 2030. Η Βραζιλία δεν θα μπορούσε να συνεισφέρει λόγω της διοργάνωσης του 2014 που ανέλαβε και γι’ αυτό έμεινε εκτός νυμφώνος.

Η FIFA θα αποφασίσει στο 74ο κογκρέσο της που θα πραγματοποιηθεί το 2024, δύο χρόνια πριν από το επόμενο Μουντιάλ που θα διεξαχθεί σε ΗΠΑ, Καναδά και Μεξικό.

Αυτό αποτελεί και ανασταλτικό παράγοντα για την επιλογή του φακέλου της Νότιας Αμερικής αμέσως μετά από τη διεξαγωγή της διοργάνωσης σε Βόρεια και Κεντρική Αμερική. Εκεί ποντάρει και ένας άλλος φάκελος που αναμένεται να κατατεθεί και φέρεται να είναι της Σαουδικής Αραβίας, της Αιγύπτου και της Ελλάδας.

To Top