ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ TOP

Μουστακίδης: «Η νίκη σταθεροποιεί, βελτιώνει την ψυχολογία και την αυτοπεποίθηση»

Για την πορεία του Άρη και την βελτίωση παραπτωμάτων κατά την διάρκεια της φετινής σεζόν μίλησε ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής των «κιτρινόμαυρων», Μπάμπης Μουστακίδης.

Αναλυτικά όσα είπε στον Yellow Radio 101,7:

Για τους παίκτες με όρεξη: Πάντα υπήρχαν τέτοιοι παίκτες, έχουμε και τώρα παιδιά που δίνουν ψυχή και πάθος. Τα δικά μας χρόνια πέρασαν, τα θυμόμαστε, νοσταλγούμε, μπορούσαμε να κάνουμε περισσότερα πράγματα που δεν έγιναν. Μην το κουράζουμε άλλο με τα παλιά, μας ενδιαφέρουν τα καινούρια, τα οποία ξεκινούν με προβλήματα.

Το συμπέρασμα που εξάγεται από τις τελευταίες 6 αγωνιστικές: Ο κόσμος ποτέ δεν ξεμπέρδεψε αυτό που είχε στο μυαλό του, δεν ξέρω τι είναι όντως εκείνο που θέλουν τελικά, γιατί δεν μπορεί την μία βδομάδα να λες πως όλα πάνε καλά και την άλλη βδομάδα, τα ίδια άτομα να έχουν διαφορετική άποψη. Αυτά συμβαίνουν στο ποδόσφαιρο γιατί πάντα η επιτυχία σε κάνει να μιλάς περισσότερο και η αποτυχία φέρνει γκρίνια, αλλά θέλει και άλλα πράγματα, πρέπει να τα δεις λίγο διαφορετικά. Δεν σταματάμε σε μία αποτυχία ή επιτυχία, στο τέλος βγάζεις το συμπέρασμα. Από εκεί και πέρα, σίγουρα κατά διαστήματα, πρέπει να κοιτάς κάποια πράγματα. Τώρα είναι ένα διάστημα στο οποίο μπορείς να πεις κάποια πράγματα που σε ενοχλούν ή σε ικανοποιούν, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι κανόνας.

Τα θετικά ή αρνητικά της ομάδας: Η αλήθεια είναι ότι όλοι βλέπουμε το ίδιο πράγμα. Σίγουρα βλέπουμε τρία πράγματα, αυτό είναι σίγουρο, απλά ο καθένας έχει διαφορετική οπτική για το πως θα τα εκφράσει. Εγώ αυτό που βλέπω και δεν μου αρέσει, είναι ότι ήρθαν νέοι παίκτες, ήρθαν παίκτες που ανέβασαν τον πήχη και τις προσδοκίες, αλλά αυτό δεν φάνηκε μέχρι τώρα. Υπάρχει ένα μπέρδεμα και μέσα στην ομάδα, στο επιτελείο, σε αυτούς που είναι κοντά στο επιτελείο, ότι κι αυτοί κάπως αλλιώς περίμεναν τα πράγματα και αλλιώς τους παρουσιάστηκαν. Το γήπεδο είναι ο καθρέφτης, βέβαια και τα αποτελέσματα. Καλή και μέτρια εικόνα να έχεις όταν φέρνεις αποτελέσματα, αυτό που μετράει είναι η νίκη. Η νίκη είναι εκείνη που σταθεροποιεί, σε δίνει ψυχολογία και αυτοπεποίθηση, ενώ λες ότι θα λύσεις τα προβλήματα σου.

Ποιες είναι οι αιτίες που φέρνουν σκαμπανεβάσματα στους κιτρινόμαυρους: Για εμένα τα δύο μεγάλα αρνητικά, από την αρχή της χρονιάς, είναι ότι η ομάδα ξεκίνησε να προετοιμαστεί για τα ευρωπαϊκά παιχνίδια, είχε την μη αναμενόμενη αποτυχία. Από εκεί και πέρα, το ότι άρχισε το πρωτάθλημα πολύ αργότερα από ότι έπρεπε να ξεκινήσει, ήταν αρνητικό για τον σχεδιασμό της προετοιμασίας και της συνέχειας μετά τα ευρωπαϊκά παιχνίδια. Όταν προετοιμάζεσαι σε ένα συγκεκριμένο χρόνο και προγραμματίζεις ένα διάστημα στο οποίο θα έχεις αγώνες και προσπαθείς να βρεις μία αγωνιστική φόρμα, έναν ρυθμό, ή ένα δέσιμο με την ομάδα, γιατί όπως είπαμε, τα νέα πρόσωπα απαιτούσαν χρόνο για να ετοιμαστεί η ομάδα. Η ομάδα έτσι πήγε πολύ πίσω, οπότε το πρώτο αρνητικό που εντοπίζω, είναι ο σχεδιασμός. Δεν ήρθαν τα πράγματα όπως τα ήθελε το επιτελείο.

Το δεύτερο αρνητικό είναι ότι όλοι αυτοί οι νέοι παίκτες που μπήκαν, έγινε προσπάθεια να μπουν όλοι μαζί στην ενδεκάδα, όχι κακώς, γιατί όλοι ήταν άξιοι για να μπουν, για αυτόν τον λόγο ήρθαν, για να δώσουν το κάτι διαφορετικό. Δεν πέτυχε αυτό το πράγμα, δεν πέτυχε στην εικόνα ή τα αποτελέσματα. Όταν ο προπονητής και το επιτελείο το άλλαξαν και είπαν να μην αλλάξουν τόσο τον κορμό από πέρυσι, αυτό το πράγμα, έφερε ανισορροπία. Μερικές φορές νικούσαμε, άλλες φέρναμε ισοπαλία και αυτό θέλει χρόνο για να δέσει. Ακόμα υπάρχει αυτό το πρόβλημα και ήθελα να το πω από την αρχή. Το πρώτο που με ανησυχεί, είναι ότι η ομάδα δεν πατάει καλά σαν ομάδα. Δεν υπάρχει ακόμα χημεία με τους παίκτες, δεν είναι μόνο να ταιριάζει ο ένας με τον άλλον με τους ρόλους τους μέσα στο παιχνίδι, αλλά χημεία να υπάρχει και μεταξύ τους. Να πονάει ο ένας τον άλλον, να μην υπάρχουν πικρία στις αλλαγές και στον πάγκο, γιατί το βλέπω αυτό, στις αλλαγές βλέπω κάπως πως μπαίνουν «στραβωμένοι» κάποιοι. Αυτό θα υπάρχει, γιατί όλοι είναι προσωπικότητες και όλοι θέλουν να παίζουν. Αυτό δεν γινόταν πέρυσι, όχι επειδή τα ονόματα ήταν μικρότερα που έμπαιναν και έβγαιναν, δεν πρέπει να τους «χαϊδεύουμε», πρέπει να τους αντιμετωπίσουμε. Υπήρχαν παίκτες που αλλάζουν την εικόνα τους και υπάρχουν παίκτες που έρχονται από τον πάγκο και δεν αλλάζουν την εικόνα τους. Πέρυσι εκείνος που ερχόταν από τον πάγκο, άλλαζε το παιχνίδι και αυτό γιατί υπήρχε χημεία. Αυτό το πράγμα, πιστεύω πως είναι το σημαντικότερα που πρέπει να αλλάξει και θα αλλάξει μέσα από συζητήσεις, μέσα από τον προπονητή, οι παίκτες μεταξύ τους. Πρέπει να καταλάβουν πως όλοι είναι απαραίτητοι, όλοι είναι σημαντικότατοι, αλλά πιο σημαντική είναι η πορεία της ομάδας και εκείνη να κερδίζει. Ο Μάνος πέρυσι ήταν βασικότατος, πλέον παίζει 4-5 λεπτά μέσα. Από αυτόν μπορούμε να έχουμε απαιτήσεις, να κάνει πράγματα, αλλά μπαίνει και προσπαθεί. Αυτό πρέπει να το δούμε και από τους υπόλοιπους, οι οποίοι ήταν και ακριβοί για τον κύριο Καρυπίδη. Ακόμα και να παίζεις 20 λεπτά, ή μισή ώρα, πρέπει να ματώσεις, έτσι είναι

Αυτό είναι το ζητούμενο και ακόμα αυτό δεν το βλέπω. Εγώ εστίαζα στους συμπαίκτες μου, εκεί είναι το μυστικό, ένα από αυτά. Όταν γίνουν όλοι μια γροθιά, όχι μόνο στις δηλώσεις, αλλά και στην πράξη, εκεί θα δούμε τι μπορούν να κάνουν σε οποιονδήποτε χρόνο. Δεν ονοματίζω παίκτες, αλλά αν δούμε ότι αυτό το πράγμα αλλάζει, αν δούμε με τα μάτια μας ότι μέσα σε 10 λεπτά θα κάνουν τα πάντα για να κερδίσει η ομάδα, θα αλλάξει κάτι. Δεν βλέπω αδιαφορία, το τονίζω, απλά δεν βλέπω αυτήν την έκρηξη στην δράση, είναι πολλά μικρά πραγματάκια που δείχνουν τέτοιες καταστάσεις και αυτό πρέπει σιγά σιγά να διορθωθεί. Θα διορθωθεί με τον προπονητή, οι παίκτες μεταξύ τους να τα βρουν, σίγουρα τα αποτελέσματα δίνουν αυτό το ερέθισμα στο να έχουν καλύτερη ατμόσφαιρα μέσα στα αποδυτήρια. Δεν μπορείς να ταιριάζεις με όλους, αλλά μες το γήπεδο πρέπει να ταιριάζεις απόλυτα σε όλα. Είναι ο κανόνας του επαγγελματία ποδοσφαιριστή αυτός. Είναι αυτό που είχε πει ο Μπεναλουάν μετά το επεισόδιο με τον Σάσα. Αν αυτό πραγματικά το πιστεύει και το δείξει στην πράξη, τότε εμένα με ικανοποιεί αυτό που άκουσα και έτσι όπως τοποθετήθηκε. Πρέπει να υπάρχει σύμπνοια μέσα στην ομάδα.

Η ομάδα δεν είναι πεινασμένη και αυτό ισχύει για κάποιους καινούριους, γιατί σε κάποια παιχνίδια παίζουν, σε άλλα δεν παίζουν, βέβαια κάποιοι είχαν προβλήματα, κάποιοι περίμεναν να είναι διαφορετικά τα πράγματα. Αυτά ακόμα είναι απόρρεια της προσαρμογής που πρέπει να δώσουμε χρόνο για να διορθωθούν. Επειδή το αγωνιστικό κομμάτι προχωράει και οι βαθμοί χάνονται, πρέπει να επιταχύνουμε. Για αυτό λέω ότι πρώτα να κερδίζονται οι βαθμοί και σιγά σιγά διορθώνοντας αυτά τα πράγματα, να παίξουμε ποδόσφαιρο και να δούμε καλύτερες εικόνες από την ομάδα. Να μην έχει αυτά τα σκαμπανεβάσματα.

Σχετικά με το χθεσινό παιχνίδι ενάντια στην Λαμία: Το αρνητικότερο όλων, ήταν το γήπεδο. Το γήπεδο έτσι όπως το έβλεπα, ήταν σαν παγοδρόμιο. Εμένα με ενδιαφέρει η ομάδα μου, που στηρίζεται πολύ στο τεχνικό κομμάτι και στην εργασία. Προσπαθούσαν να κάνουν πάσες και η μπάλα πήγαινε σαν χειροβομβίδα πάνω στα πόδια του άλλου. Με το που έσκαγε η μπάλα, πετούσε μακριά και γρήγορα και δεν μπορούσε ο άλλος να κάνει κοντρόλ. Προσπαθούσαν να σταθεροποιηθούν και εκεί που πήγαινε να αλλάξουν κατεύθυνση, έπεφταν κάτω. Ακόμα και στην φάση του Μαντσίνι αν προσέξεις, περνάει το αριστερό μπακ, δεν είναι ένα τρέξιμο για να περάσεις τον άλλον, είνα ένα τρέξιμο για να ισορροπήσω καλά, μην γλιστρήσω και πέσω και ας πάρω και κάνα σουτ από την εσωτερική. Δεν πατούσαν σε χόρτο για να στηριχτούν, που είναι κάτι πολύ αρνητικό για την ομάδα, όπως και πέρυσι, με το αρνητικό που έφερε η βροχή και το πολύ νερό. Έκανε μπαμ ότι δεν βοηθούσε στην προσπάθεια την δική μας.

Το δεύτερο αρνητικό είναι τα μικρά επιπόλαια λάθη που γίνονται ασυναίσθητα υπέρ του αντιπάλου, δίνοντας του το δικαίωμα να έχει και την ψυχολογία και την αυτοπεποίθηση για να σου δημιουργήσει καταστάσεις. Ευτυχώς δεν έγιναν πολλά και όσα έγιναν τα αποφύγαμε χωρίς να τα πληρώσουμε.

Το θετικό είναι ότι είδα μία ομάδα διψασμένη να κερδίσει, μία ομάδα που έκανε μεγάλη προσπάθεια για να κερδίσει, είδα μία πολύ σταθερή κεντρική γραμμή, με πολύ μικρά ψεγάδια, δεν έδωσε πολλά δικαιώματα. Τα πιο πολλά δικαιώματα που θα σε δώσει μία τέτοια ομάδα, δεν θα τα πάρεις από τον προβληματισμό σου για το επιθετικό παιχνίδι που παίζει, αλλά σε κάποιες μονομαχίες, οι αποκρούσεις να είναι σωστές, η άμυνα να είναι σωστή, για να μην έχεις δεύτερες επιθέσεις. Σε αυτό το κομμάτι, το αποφύγαμε και τους κρατήσαμε σε μία απόσταση, σε όλα τα παιχνίδια θα έχεις τέτοιες περιπτώσεις. Ο Κουέστα μαζί με τον Τζέγκο, πιστεύω ότι είχαν μία πολύ καλή συνεργασία στο ατομικό τους παιχνίδι και σε συνεργασίες σε κάποια κομμάτια που χρειάζονταν κάποια κάλυψη.

Όταν τους δίνεις δεύτερες επιθέσεις κοντά στην εστία, ο άλλος πιστεύει πως μπορεί να σε κερδίσει. Να μην τα υποτιμούμε όλα, πρέπει να το καταλάβουμε αυτό και στην κριτική που κάνουμε και στον τρόπο που βλέπουμε το παιχνίδι, ότι δεν υπάρχει ομάδα στην λίγκα, που πάντα σε κάθε αγώνα θα σε δημιουργήσουν προβλήματα, γιατί όλοι στο μεσοεπιθετικό κομμάτι, όλες αυτές οι ομάδες, έχουν πάρει αξιόλογους παίκτες.

To Top