ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ TOP

Μουστακίδης: “Μύθος τα περί φυσικής κατάστασης, φάνηκε η έλλειψη σχεδίου, αλλά μπορεί να αναστραφεί η κατάσταση”

Ο Μπάμπης Μουστακίδης βετεράνος ποδοσφαιριστής του Άρη μίλησε για την κατάσταση στο κιτρινόμαυρο ποδόσφαιρο.

Stoiximan.gr: Το παιχνίδι σου καλύτερο με επιλογές για Σκόρερ, Κάρτες & Κόρνερ σε κάθε αγώνα του Άρη

Αναλυτικά όσα είπε στο Yellow Radio 92,8:

-Για τη συνέντευξη Τύπου που θα δώσει ο πρόεδρος του Άρη, Θεόδωρος Καρυπίδης:

Είναι από τις λίγες φορές που θα ακούσουμε κάποιον από την ομάδα και στην προκειμένη περίπτωση τον πρόεδρο της ομάδας και να ακούσουμε κάποια πράγματα για την ομάδα, το που βαδίζουμε και με τι πλάνο, γιατί αυτό θα έπρεπε να έχει γίνει από πολύ νωρίς έτσι ώστε να ενημερωνόμαστε.

-Για το τι περιμένουμε να ακούσουμε από αυτή τη συνέντευξη τύπου:

Σίγουρα είναι ο άνθρωπος που έχει βγάλει την ομάδα από το αδιέξοδο που υπήρχε όλα αυτά τα χρόνια στις μικρές κατηγορίες, σίγουρα είναι ένας άνθρωπος που θέλει και προσπαθεί για το καλό της ομάδας αλλά πιστεύω ότι αυτό για να έχει επιτυχία και να προχωρήσει θα πρέπει να έχει και δίπλα του άτομα που συμβαδίζουν σε κάποια πράγματα και αυτό πετυχαίνει στην ομάδα πάντα τη δεύτερη χρονιά, αν πάρουμε σαν γνώμονα ότι στο δεύτερο χρόνο πάντα στην κατηγορία που ήμασταν, δείχναμε ένα καλό πρόσωπο σε όλους τους τομείς και πιστεύω ότι για πρώτη χρονιά τα μπερδέψαμε λίγο τα πράγματα.

Για μένα υπάρχουν ιδιαίτεροι λόγοι και κυρίως αγωνιστικοί και τώρα τρέχουμε και δεν φτάνουμε να “βουλώσουμε” τρύπες που ακόμα δεν έχουν κλείσει και αναρωτιόμαστε γιατί δεν έγινε αυτό νωρίτερα, αφού υπήρχε και η σκέψη και ο σχεδιασμός στο να παρθούν κάποιες αποφάσεις. Ευτυχώς που αυτό δεν συνέβη και δεν έφυγαν παίκτες γιατί θα είχαμε πολύ δυσάρεστες καταστάσεις και αυτά τα παιδιά αξίζουν να συνεχίσουν στην ομάδα. Είναι προς τιμήν του προπονητή που αναγνωρίζει κάποια πράγματα, σίγουρα είναι ένα μικρό χρονικό διάστημα στην ομάδα και από την μεριά του προσπαθεί να κάνει κάποια πράγματα με την δική του φιλοσοφία και θέλει να τα περάσει στην ομάδα. Είμαι σίγουρος ότι και αυτός δεν περίμενε να υπάρχει τέτοια εξέλιξη στην ομάδα.

Σίγουρα ήταν ενθουσιασμένος στην αρχή, ότι έχει το ποιοτικότερο ρόστερ και ότι είμαστε για πολύ καλά πράγματα, τα αποτελέσματα δεν το δείχνουν αυτό και κυρίως οι εμφανίσεις μαζί με τα αποτελέσματα, γιατί η εικόνα της ομάδας ήταν κάτω από μέτρια. Εγώ δέχομαι για τα ακραία μπακ ότι ίσως ο Άρης ήθελε κάτι πιο δυνατό σε αυτές τις θέσεις, αλλά ας πάρουμε τα δεδομένα με τους παίκτες που έχουμε. Όταν κάθε δύο παιχνίδια αυτοί οι παίκτες είναι μεταξύ πάγκου και εντεκάδας, και ρυθμό δεν μπορούν να βρουν και δεν μπορείς να πάρεις αυτό που θες ούτε από τον έναν ούτε από τον άλλον, υπήρχε μια αρνητική ατμόσφαιρα για την ομάδα και για τους παίκτες και μια να παίζει ο ένας και μια ο άλλος και να μη μπορούν να βρουν τον αγωνιστικό τους ρυθμό και να μην μπορεί η ομάδα να βρει την αμυντική της ισορροπία.

Η ομάδα στις πρώτες αγωνιστικές είχε το πολύ μία αλλαγή στην ενδεκάδα. Πιστεύω ότι ο Ερέρα ήταν ένας άνθρωπος που μέσα από τις αδυναμίες του και μέσα από τα λάθη και μέσα από τις συζητήσεις που έχουν όλοι οι προπονητές με το επιτελείο τους – αλλιώς δεν υπάρχει λόγος να βρίσκονται στον πάγκο – προσπαθούν να βρουν λύσεις.

-Για το αν υπάρχει σχέδιο στον Άρη αυτή τη στιγμή:

Εγώ αναρωτιέμαι να υπήρχε σχέδιο από το καλοκαίρι, γιατί όταν παίρνεις έναν προπονητή με την δική του αξία στην χώρα του και δεν τον έχουμε δει να δουλεύει στην Ελλάδα, με το δικό του βιογραφικό που ήταν πολύ καλό και αυτό καταρρίπτεται μέσα σε δύο μήνες, σημαίνει ότι δεν υπήρχε σχεδιασμός από το καλοκαίρι.

Γιατί μην ξεχνάμε ότι δεν είχε όλους τους παίκτες στην προετοιμασία ο Ερέρα, δηλαδή μπαίνανε συνέχεια παίκτες ανά διαστήματα. Θέλω να πω ότι αν υπήρχε σχεδιασμός όπως όταν η ομάδα ανέβηκε Β Εθνική, που πριν αρχίσει το πρωτάθλημα όλοι οι παίκτες ήταν στην προετοιμασία και ξεκίνησαν όλοι μαζί κα είδαμε από την αρχή ότι η ομάδα είχε την εικόνα που είχε, αυτό το πράγμα δε υπήρχε φέτος και ανά διαστήματα ο προπονητής έπρεπε να “μπολιάζει” κάποιους παίκτες στο δικό του πρόγραμμα, ένα πρόγραμμα όμως το οποίο είχε δουλέψει με άλλους παίκτες, αυτό δεν είναι εύκολο, όταν ένα πράγμα δεν το έχεις δουλέψει και δεν το έχεις δοκιμάσει στα φιλικά, δεν μπορείς να ξέρεις αν ο παίκτης αυτός ταιριάζει σε αυτό που δουλεύεις όσο καλός και να είναι.

Και αυτά τα πράγματα έφεραν μια ανισορροπία, συν ότι πέσαμε σε όλα τα ντέρμπι μαζεμένα και υπήρξε ο πανικός ότι τα χάσαμε όλα και έγινε αυτό που έγινε, δηλαδή οι λίγοι αποφάσισαν ότι επειδή χάσαμε τα ντέρμπι πρέπει να διώξουμε τον προπονητή. Εγώ κρατάω μία δήλωση του Καρυπίδη όταν έφυγε ο Ερέρα – και αυτή είναι η μοναδική ερώτηση που θα ήθελα να κάνω – είχε πει ότι είχαμε πολλές διαφωνίες με τον Ερέρα, πιστεύω ότι οι διαφωνίες που είχε με τον Ερέρα δεν ήταν στο αγωνιστικό κομμάτι, γιατί δεν μπορεί κανένας πρόεδρος να γίνει προπονητής, πιστεύω ότι οι διαφωνίες τους ήταν σε άλλους τομείς, ήταν τομείς λειτουργίας, ήταν τομείς για τις μεταγραφές, για την φιλοσοφία του, αλλά δεν μπορεί κανένας πρόεδρος αν δεν έχει παίξει μπάλα, να προσεγγίσει σε αυτό το θέμα έναν προπονητή μόνο επειδή βλέπει ποδόσφαιρο ή επειδή είναι πρόεδρος της ομάδας.

Πιστεύω ότι οι λόγοι της αποπομπής του Ερέρα δεν ήταν αγωνιστικοί, και να μας απαντήσει λοιπόν ποιοι ήταν οι λόγοι και ποιες είναι οι διαφωνίες που είχαν, γιατί σίγουρα όταν διαφωνεί ο προπονητής με τον πρόεδρο ή με τον τεχνικό διευθυντή δεν μπορούν να συνυπάρξουν. Τότε όλοι μιλούσαμε για “ηλεκτροσόκ” το οποίο δεν ήρθε ποτέ και ήμασταν σε κατάσταση σοκ όλη η ομάδα, με μεγαλύτερο τον αποκλεισμό από το κύπελλο. Άρα δεν είναι μόνο να διώξω ένα προπονητή, συν ότι δεν υπήρχε η διάδοχη κατάσταση και ήμασταν σε σημείο πότε θα διώξει μια ομάδα ένα προπονητή για να τον πάρουμε.

Αυτά τα πλήρωσε η ομάδα μέσα στο γήπεδο γιατί πήγε από το Α που ήταν στο Β, με μια φιλοσοφία διαφορετική, με έναν άλλο προπονητή. Αυτή η προσέγγιση δεν ταίριαξε και ήρθαν τα αποτελέσματα που ήρθαν, συν το ότι άρχισαν οι τραυματισμοί που πολλοί το αποδίδουν στο ότι η ομάδα δεν είχε φυσική κατάσταση και δεν ήταν καλά γυμνασμένοι οι παίκτες, αυτά είναι όλα μύθος για όσους δεν έχουν παίξει μπάλα αλλά και για όσους δεν είναι κοντά σε προπονητές. Είναι ένας μύθος, καμία φυσική κατάσταση δεν χτίζεται μέσα στην αγωνιστική περίοδο, μπορεί να βελτιώσεις κάποιους τομείς, αλλά δεν μπορείς να αλλάξεις την φυσική κατάσταση, αυτό γίνεται μόνο το καλοκαίρι και η φιλοσοφία που είχε ο Ερέρα ήταν τελείως διαφορετική από αυτήν του Παντελίδη, άρα δεν μπορούμε να ταιριάξουμε το τι θέλει ο ένας και τι ο άλλος μέσα στο γήπεδο αλλά έπρεπε να διαβάσει καλύτερα κάποια δεδομένα για το αν αυτοί οι παίκτες θα αντέξουν όλα αυτά, γιατί για να τραυματιστούν όλοι αυτοί σημαίνει ότι επιβαρύνθηκαν σε κάποιους τομείς.

Δείχνουν καθαρά ότι δεν υπήρχε σχέδιο και μέσα σε δύο μέρες κατέρρευσαν τα πάντα, δηλαδή και όλες αυτές οι διαφωνίες που είχαν ενώ παιζόταν το πρωτάθλημα καταλαβαίνεις πως δούλευε αυτός ο προπονητής. Ακόμα και όταν κερδίζαμε, όλοι έλεγαν πως οι αντίπαλοι είναι μικροί και ότι δεν έχουμε τελικές, ξαφνικά δηλαδή θέλαμε να γίνομε “υπερομάδα” σε ένα μήνα και να σταματάμε τα πάντα και να υπάρχει ένας τοίχος σε όλους τους τομείς. Δηλαδή ένα πράγμα που είναι διαφορετικό μέσα στο γήπεδο και το βλέπεις ότι είναι διαφορετικό και αρέσει, δεν μπορεί να είναι σε όλους το τομείς στέρεο από την μια στιγμή στην άλλη, σε βάθος χρόνου όμως και δεν θα χανόταν καμία πέμπτη θέση. Αλλά βλέπατε ότι επειδή ο Ερέρα δεν έλεγε ότι ο στόχος μας είναι η Ευρώπη και αυτό δεν άρεσε, γιατί θέλαν όλοι να το ακούνε λες και αυτό δεν μπορείς να το κερδίσεις μέσα στο γήπεδο, και τώρα που το λέμε δεν το κάνουμε. Ένας άνθρωπος που έρχεται σε ένα πρωτάθλημα, είναι καινούργιος και έχει και 18 καινούργιους παίκτες,  θέλαμε στις πρώτες τέσσερις αγωνιστικές όλα να πηγαίνουν ρολόι. Δεν μας έφτανε ότι το γήπεδο ήταν γεμάτο, δεν μας έφτανε ότι στον κόσμο άρεσε αυτό που έβλεπε, ότι νικούσαμε όλα τα παιχνίδια, αλλά θέλαμε να τα ισοπεδώσουμε.

Αγωνιστικά για μένα η ομάδα πλέον δεν έχει να παρουσιάσει τίποτα, ακόμα και οι νέοι παίκτες πιστεύω αν και στην Λάρισα είδα ότι κάτι μπορεί να αλλάξει, αλλά  δεν μπορούμε να πιανόμαστε από ένα αποτέλεσμα σε ένα άθλιο αγωνιστικό χώρο βέβαια και να αρχίσουμε να λέμε ότι μπορούμε να καταφέρουμε πολλά πράγματα.

Σίγουρα περιμένουμε κάποιους παίκτες να μπουν μέσα στην ομάδα και πως θα κουμπώσουν με τα θέλω του προπονητή. Αν αυτό το δούμε στο γήπεδο θα το χειροκροτήσουμε, αλλά δεν θα μηδενίσω ότι έβλεπα πριν γιατί οι περισσότεροι δεν βάζουμε στο μυαλό μας τι μπορεί να γίνεται τώρα και αυτοί οι παίκτες ίσως δεν το αντέχουν και ίσως τραυματίζονται πιο εύκολα από ότι πρέπει. Και ο τραυματισμός είναι μέσα στο παιχνίδι αλλά σίγουρα σε αυτό το κομμάτι που είμαστε τώρα δεν φταίει η προετοιμασία του Ερέρα και έχει περάσει το χρονικό διάστημα που η προετοιμασία φταίει για κάποια πράγματα.

-Για το πως μπορεί να αναστραφεί η κατάσταση:

Μπορεί να αναστραφεί πολύ εύκολα, γιατί αυτή τη στιγμή είμαστε σε μια τέτοια βαθμολογική θέση που μπορούμε να διαχειριστούμε τα πράγματα με ηρεμία. Ο Παντελίδης δεν μπορούσε να ακολουθήσει το σχέδιο του Ερέρα γιατί ο κάθε προπονητής έχει τη δική του φιλοσοφία. Ένας τρόπος που μπορεί να αναστρέψει την κατάσταση που το είδαμε, κάποιοι παίκτες που ήταν να φύγουν μπορούν να βοηθήσουν την ομάδα έστω και σαν αλλαγές κάποιων παικτών, απλά να είναι στην ομάδα για να βασιστούμε σε δύσκολες στιγμές επάνω τους και από εκεί και πέρα βλέποντας τις μεταγραφές μέσα στο γήπεδο ίσως μπορεί η ομάδα να κερδίσει το χαμένο έδαφος. Αλλά για μένα το πιο κομβικό σημείο της πορείας αυτής είναι το παιχνίδι με τον Λεβαδειακό.

Αν ο Άρης κερδίσει αυτό το παιχνίδι πιστεύω ότι πολύ δύσκολα θα μείνει έξω από τον στόχο του γιατί πλέον είναι και θέμα ψυχολογίας και αυτό αρχίζει να δένει μετα και τον αποκλεισμό από το κύπελλο. Εγώ θέλω να δω αυτό που είδα στο δεύτερο ημίχρονο, θέλω να το δω ως συνέχεια με τον Λεβαδειακό  σε ένα καλύτερο γήπεδο με μια καλή ομάδα που θα είναι στα μέτρα του Άρη για να κερδίσει το παιχνίδι με την παρουσία και κάποιων νέων παικτών και από εκεί και πέρα πραγματικά και ανάλογα με την εικόνα που θα δείξει η ομάδα πιστεύω ότι αν έρθει θετικό αποτέλεσμα θα μπορούμε να διαχειριστούμε την κατάσταση υπέρ μας γιατί και η ψυχολογία θα έχει χτιστεί πλέον και σίγουρα και ο προπονητής θα έχει μια πιο ήρεμη κατάσταση απέναντι του για να δουλέψει.

-Για το τι θα ήθελε να δει για να πειστεί ότι ο Άρης προχωράει σε έναν σωστό δρόμο:

Είναι πολύ μακριά για να απαντήσουμε στο τι πρέπει να γίνει το καλοκαίρι αλλά σίγουρα το ξεκίνημα αυτής της χρονιάς μας έδειξε ότι όταν οργανώνεις μία ποδοσφαιρική χρονιά το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι να έχεις στελέχη που θα οργανώσουν αυτή την προσπάθεια και το κυριότερο είναι να έχουν εμπιστοσύνη σε αυτούς που θα αναθέσουν αυτή την προσπάθεια γιατί αυτό δεν θα γίνει μέσα σε ένα μήνα και σίγουρα η πίεση και το όνομα του Άρη θέλει κάποια πράγματα να γίνουν γρήγορα αλλά αυτό καμία ομάδα δεν μπορεί να το πετύχει αν δεν έχει μια ηρεμία και μια σωστή αντιμετώπιση σε κάποια προβλήματα που παρουσιάζονται.

-Για το αν τον εμπνέει ο νυν τεχνικός διευθυντής:

Δεν τον ξέρω τον άνθρωπο και πιστεύω ότι είναι η πιο δύσκολη θέση και είμαι της άποψης ότι όταν ο τεχνικός διευθυντής με τον προπονητή δεν συνεργάζονται σε κάποια θέματα, δεν υπάρχει περίπτωση να προχωρήσει αυτό το πράγμα. Είμαι σίγουρος μετά τα αρνητικά αποτελέσματα και τον αποκλεισμό από το κύπελλο αναρωτιούνται αν έπραξαν το σωστό, αλλά αυτό δεν αναιρεί το τι έχει γίνει και επειδή αυτή τι στιγμή ο προπονητής μας είναι ο Παντελίδης και πρέπει να τον στηρίξουμε αλλά και αυτός πρέπει να καταλάβει ότι τον θέλουμε πιο διορατικό και ότι είναι σε έναν πολύ μεγάλο σύλλογο που έχει πίεση, αλλά ήξερε που ήρθε και αυτό πρέπει να το πολεμήσει.

Το τρίπτυχο της επιτυχίας είναι πρώτα αυτοί που θα οργανώσουν την ομάδα να πιστεύουν στο ίδιο πράγμα, δεύτερον να στελεχώσουν την ομάδα με παίκτες που χρειάζεται και να υπάρχουν οι παίκτες που θα τραβήξουν το “κουπί” και αυτοί που θα δώσουν από πίσω την βοήθεια. Το να λέμε ότι θα βγούμε Ευρώπη είναι εύκολο να το πούμε για τον κόσμο, γιατί ο Άρης η χαμηλότερη θέση που μπορεί να διεκδικήσει είναι η 5η θέση και να κυνηγάει πάντα να φτάσει τον τελικό και αυτό δεν θα γίνει ούτε με το όνομα ούτε με τις φανέλες, άρα πρέπει η ομάδα να είναι τόσο δυνατή και στο αγωνιστικό κομμάτι αλλά και στο εξωαγωνιστικό.

To Top