Μούτας: “Αυτή τη στιγμή στο οργανωτικό κομμάτι του Άρη όλα είναι ρόδινα! Ζω ένα όνειρο!”

Ο Δημήτρης Μούτας είναι ευθύς. Το αν πετύχει ή όχι στο συγκεκριμένο πόστο που κλήθηκε να προσφέρει στον Άρη θα το κρίνει η διοίκηση και τα αποτελέσματα. Αυτό που διακρίνει κανείς από την πρώτη στιγμή είναι η ευθύτητα και αυτό είναι στοιχείο ιδιαίτερα σημαντικό. Ο τεχνικός διευθυντής του Άρη μίλησε για τα νέα του καθήκοντα, για την σχέση του με τη διοίκηση, αλλά και για τον μεταγραφικό σχεδιασμό με… ονόματα.

-Κύριε Μούτα ήσασταν ο άνθρωπος που ταξίδεψε στη Βουλγαρία για να επιθεωρήσει τις εγκαταστάσεις. Αισθάνεστε δικαιωμένος από τη δουλειά που έγινε στο Πράβετς;

«Αισθάνομαι απόλυτα δικαιωμένος γιατί ήταν το πρώτο πρότζεκτ που ανέβαλα ως τεχνικός διευθυντής. Το βάφτισα προσωπική υπόθεση. Έκατσα στη Βουλγαρία δύο ημέρες και κατέγραψα όλες τις λεπτομέρειες, έτσι ώστε να έχουμε τις ιδανικές συνθήκες. Νομίζω ότι όλα πήγαν καλά. Σ’ αυτό συνέβαλαν και οι παίκτες με τη διάθεση που έδειξαν, για να προσεγγίσουμε την τέλεια προετοιμασία. Οι απαιτήσεις μας εκπληρώθηκαν στο ακέραιο».

-Ο ρόλος του τεχνικού διευθυντή είναι κάτι καινούργιο για εσάς;

«Σαν ρόλος και σαν πόστο, είναι κάτι νέο. Αλλά από πλευράς εμπειρίας και παραστάσεων, μπορώ να πω ότι είναι λες και το έκανα μια ζωή. Ο ρόλος του προπονητή στην Ελλάδα, περιλαμβάνει και μεταγραφές, σχεδιασμό, οργάνωση. Αν ο προπονητής έχει καλή επαφή με τον πρόεδρο, μπορεί να φτιάξει καλή ομάδα. Αν δεν έχει, θα δημιουργηθεί πρόβλημα. Στο παρελθόν είχα και την τύχη, αλλά και την ατυχία σε διάφορες περιπτώσεις να έχω καλές σχέσεις και σε άλλες όχι».

-Όταν σας προτάθηκε ο ρόλος τι σκεφτήκατε;

«Είχα ενδοιασμό σχετικά με το αν μπορεί να εφαρμοστεί αυτός ο ρόλος. Συνήθως οι τεχνικοί διευθυντές είναι “γλάστρες”. Τουλάχιστον με τη δική μου εμπειρία, απ’ αυτά που έχω δει. Γι’ αυτό είχα ενδοιασμούς. Κάναμε μια συζήτηση με τον κ. Ηλιάδη και πήρα τις διαβεβαιώσεις που ήθελα. Είναι μια φοβερά ενδιαφέρουσα ασχολία. Πολλές φορές κατηγορείς και κατακρίνεις μερικές κινήσεις για το πως γίνονται, διότι δεν έχεις την αμεσότητα. Εγώ έχω πλέον τις παραστάσεις που απαιτούνται».

-Σας λείπει η προπονητική;

«Όχι, καθόλου. Το πόστο του τεχνικού διευθυντή έχει άμεση σχέση με την προπονητική. Είμαι υπεύθυνος του ποδοσφαιρικού τμήματος. Θα μπορούσα να πω, χωρίς να κακοχαρακτηριστώ, ότι είμαι ο υπερ-προπονητής. Διότι έχω να κάνω με το αγωνιστικό κομμάτι, το τεχνικό κομμάτι, χρειάζεται αμεσότητα με τη διοίκηση, αμεσότητα με τους ποδοσφαιριστές. Είμαι ο ενδιάμεσος κρίκος και μπορώ να συμβάλλω έτσι ο προπονητής να έχει τη στήριξη που πρέπει να έχει».

-Είστε έτοιμος να αναλάβετε το ρίσκο της θέσης σας, τις ευθύνες που έχει η θέση του τεχνικού διευθυντή;

«Από τη στιγμή που δέχτηκα να αναλάβω αυτό το πόστο, αναλαμβάνω και τις ευθύνες μου. Και στις μεταγραφές που έγιναν και θα γίνουν, μου αναλογεί μία μεγάλη ευθύνη και θα την επωμιστώ σε περίπτωση αποτυχίας».

-Ήσασταν έτοιμοι να αναλάβετε και τον Μάρτιο εάν φεύγατε από τον Ηρακλή;

«Όχι! Ο τρόπος προσέγγισης από κάποιους ανθρώπους του Άρη ήταν εγκληματική! Όταν θες να κάνεις μία τέτοια κίνηση πρέπει να πας επίσημα. Ο Γιάννης ήταν ξεκάθαρος απέναντι στον κ. Αβάνογλου. Του είπε ότι έχω συμβόλαιο και θα το τηρήσω, δεν μπορώ να φύγω. Αυτοί λοιπόν δεν πήγαν να κάνουν μια επίσημη πρόταση, έστειλαν έναν φουσκωτό να μιλήσει με τον πρόεδρο».

“Είμαι πολύ αισιόδοξος βάσεις της εικόνας που έχω και τη λειτουργία της ομάδας”

-Υπάρχει κάτι που φοβάστε;

«Απολύτως τίποτα. Ίσα-ίσα είμαι πολύ αισιόδοξος βάσει της εικόνας που έχω από το πλάνο και τη μέχρι τώρα λειτουργίας της ομάδας».

-Σε ό,τι αφορά τη μεταγραφική ενίσχυση του Άρη, συναντάτε δυσκολίες; Σε τι ποσοστό θεωρείτε ότι είστε επιτυχημένος;

«Το σημαντικό για εμάς είναι ότι μέχρι στιγμής έχουμε αποκτήσει τις πρώτες λύσεις στις θέσεις που αναζητούσαμε ενίσχυση. Θα ακολουθήσουν και άλλες κινήσεις και εύχομαι να καταλήξουμε και εκεί στις πρώτες επιλογές μας».

-Τι χρειάστηκε από μέρους σας για να πειστεί ο Μανιάς να συμφωνήσει με τον Άρη;

«Η εμμονή, η επιμονή και η υπομονή μας. Αυτά ήταν τα τρία στοιχεία που έφεραν τον Μανιά στον Άρη. Είχαμε μάθει ότι υπάρχει πρόβλημα στη σχέση του παίκτη με τον Απόλλωνα και έτσι αποφασίσαμε να του αναλύσουμε το πλάνο μας. Ο εκπρόσωπος του, ο Κίμωνας Κοκορόγιαννης, με τον οποίο έχω εξαιρετικές σχέσεις, μας είπε ότι υπάρχει άλλη ομάδα. Εκεί κάναμε υπομονή. Η εμμονή μας όμως να είμαστε κάθε μέρα σε επαφή μαζί του, του έδειξε πόσο πολύ τον θέλουμε. Όταν είσαι 23 ετών και λέγεσαι Μανιάς, έχεις αναδειχθεί πρώτος σκόρερ της Β’ Εθνικής και σε θέλουν κάποιες ομάδες, αν κάνεις λάθος επιλογή ομάδας μπορεί να μην αγωνιστείς. Η προοπτική όμως να είσαι πρώτη λύση στον Άρη είναι τεράστιο επιχείρημα για εμάς. Η δυνατότητα για έναν νεαρό να παίξει βασικός στον Άρη υπάρχει».

-Ο Άρης “κέρδισε” τον Μανιά από άλλες ομάδες;

«Τον πείσαμε. Ήμασταν ξεκάθαροι από την αρχή στον παίκτη ότι δεν πρόκειται να προσφέρουμε… τρελά ποσά. Το “όπλο” μας ήταν ότι του προσφέρουμε αγωνιστικά λεπτά σε μια μεγάλη ομάδα. Και από τη στιγμή που και ο Αγκάνθο θα λείψει στις πρώτες 5 αγωνιστικές, αυτό επιβεβαιώνεται».

-Υπήρξαν περιπτώσεις που αποτύχατε;

«Ναι, υπήρξε. Ο Αργυρόπουλος ουσιαστικά ήταν παίκτης του Άρη. Ωστόσο, είχε ενδοιασμούς να έρθει και επέλεξε κάτι άλλο. Μετά την περσινή αποτυχία στις διαπραγματεύσεις του με τον Άρη, τον πήραμε στον Πλατανιά και είχε φουλ συμμετοχές. Φέτος που είμαστε στον Άρη, ο παίκτης έδειξε να μην ξεχνά την περσινή συμπεριφορά προς το πρόσωπο του και αρνήθηκε, μπορεί και δικαιολογημένα».

-Αισθανθήκατε ότι το όνομα του Άρη είναι κακό στην “πιάτσα”. Συναντήσατε δυσκολίες στις διαπραγματεύσεις;

«Το έχω πει και άλλες φορές. Ο Άρης πρέπει να κερδίσει το κύρος και την αξιοπιστία του. Το δείγμα μας στην ομάδα είναι πολύ μικρό, αλλά εξαιρετικό. Αν η διοίκηση συνεχίσει να έχει αυτή τη σοβαρότητα και την πυγμή, κάνει και εμένα δυνατό στις διαπραγματεύσεις. Να είστε σίγουροι ότι ο Άρης σε βάθος χρόνου θα έχει κύρος».

“Τι να τον κάνω τον ‘κράχτη’ αν έρθει εδώ και δεν παίξει;”

-Υπάρχει σκέψη για πραγματοποίηση μεταγραφή “κράχτη”;

«Εμείς θα μπούμε στη λογική του παίκτη με ουσία. Τι να τον κάνω τον “κράχτη” αν έρθει εδώ και δεν παίξει; Υπάρχουν τέτοιοι παίκτες στην αγορά, αλλά δεν ταιριάζουν στη φιλοσοφία μας. Εμείς ψάχνουμε την ουσία».

-Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζετε στην καθημερινότητα σας;

«Γενικά στην Ελλάδα, όχι μόνο στον Άρη, το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει κατανομή αρμοδιοτήτων. Ο καθένας κάνει το οτιδήποτε. Τόσο στα γραφεία, όσο και στο αγωνιστικό κομμάτι».

“Σ’αυτούς που λένε για τον Ουντότζι, ρωτάω αν τον ξέρουν”

-Συνεργαστήκατε με τον Ουντότζι στον Πλατανιά και τον γνωρίζετε καλά. Εγγυάστε ότι δε θα δημιουργήσει προβλήματα με τη συμπεριφορά του;

«Σ’ αυτούς που λένε διάφορα για τον Ουντότζι εγώ ρωτάω αν τον ξέρουν; Τον έχουν ζήσει; Εμείς τον ζήσαμε έξι μήνες στον Πλατανιά, εμείς τον επιλέξαμε. Ο παίκτης αποδείχτηκε αποκάλυψη του πρώτου γύρου. Νομίζω ότι τον διαχειριστήκαμε σωστά και πιστεύουμε σ’ αυτόν τον παίκτη».

-Πόσες μεταγραφές υπολείπονται για τον Άρη, μετά την απόκτηση του Ουντότζι;

«Τέσσερις με πέντε. Αυτός είναι ο στόχος μας».

-Που επικεντρώνεται η προσοχή σας για την κάλυψη της θέσης του επιτελικού μέσου;

«Έχουμε το “plan b”. Έχουμε εντοπίσει το στόχο μας και πρέπει να γίνει προσέγγιση. Δημιουργείται και τρίτος στόχος, έτσι ώστε να είμαστε καλυμμένοι».

-Σε ποιες θέσεις αναζητά ενίσχυση ο Άρης;

«Λίγο πολύ είναι γνωστές. Τα άκρα μας στην άμυνα χρειάζονται ενίσχυση, ίσως ακόμη και στο κέντρο της άμυνας. Επίσης, θέλουμε και περιφερειακούς επιθετικούς. Φυσικά, μιλάμε μόνο για Έλληνες».

-Στις αποχωρήσεις παικτών που ενδεχομένως γίνουν, η απόφαση θα παρθεί από κοινού ή μόνο από τον κόουτς;

«Το αφεντικό είναι ο προπονητής στον αγωνιστικό τομέα. Ποδοσφαιρική και αγωνιστική κρίση κάνει μόνο αυτός, κανείς άλλος. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Όσο είμαστε εμείς στον Άρη οι ιεραρχίες στην ομάδα θα τηρηθούν».

-Ποιοι λόγοι θα σας έκαναν να αποχωρήσετε από την ομάδα;

«Όταν νιώσω περιττός ή ότι δεν χρειάζομαι άλλο».

“Εγώ δεν θα πω αυτό που θέλουν να ακούσουν οι περισσότεροι”

-Για την φετινή σεζόν, ποιος πρέπει να είναι ο στόχος του Άρη;

«Σίγουρα μια χρονιά καλύτερη από την περυσινή. Μίλησα στην παρουσίαση για γρήγορη παραμονή και παρεξηγήθηκα. Αυτή είναι η ποδοσφαιρική προσέγγιση. Αν κάνουμε τις μεταγραφές που θέλουμε, νομίζω η ομάδα θα είναι ανταγωνιστική. Απλά, η αφετηρία είναι αυτή. Πέρυσι, ο Άρης γλίτωσε την τελευταία στιγμή τον υποβιβασμό. Φέτος τι να βγούμε να πούμε δηλαδή; Πάμε για 5άδα; Άρα λέω, θέλω να σωθώ γρήγορα και έπειτα οτιδήποτε καλό προκύψει. Εγώ δεν θα πω αυτό που θέλουν να ακούσουν οι περισσότεροι. Ότι είσαι Άρης. Είσαι Άρης αλλά έχεις χίλια δυο προβλήματα. Τον κόσμο πρέπει να τον κρατάμε προσγειωμένο».

-Είπατε ότι «με τον Γιάννη είμαστε ένα», εάν αποχωρήσει ο κόουτς θα φύγετε και εσείς;

«Δεν θα μπω σε αυτή την διαδικασία. Θα πω όμως ότι με την διοίκηση Ηλιάδη, ο Γιάννης (σ.σ: Χατζηνικολάου) θα είναι πολλά χρόνια στον πάγκο του Άρη και θα έχει πετυχημένη πορεία».

-Ο Άρης τα τελευταία χρόνια έχει να ξεπεράσει πλην τα δικά του προβλήματα και το πρόβλημα της διαιτησίας. Το έχετε συζητήσει αυτό;

«Προσωπικά δεν έχω μπει ποτέ στην διαδικασία να ψαχτώ σε αυτό το κομμάτι. Ίσως γιατί μεγάλωσα στη Γερμανία, έπαιξα εκεί ποδόσφαιρο και ποτέ δεν χρειάστηκε να ασχοληθώ με την διαιτησία. Τώρα, όμως, είμαστε στην Ελλάδα. Μέσα από το κύρος και την αξιοπιστία θα βλέπουν διαφορετικά, πλέον, τον Άρη».

-Το πόστο του τεχνικού διευθυντή έχει να κάνει και με το πάρε και με το δώσε. Σε αυτό το ρόστερ του Άρη υπάρχουν παίκτες που μπορούν στο μέλλον να φέρουν χρήματα στην ομάδα;

«Το πώς θα εξελιχθεί η χρονιά δεν το ξέρω. Ότι υπάρχει ταλέντο, όμως, υπάρχει μέσα στην ομάδα, χωρίς να θέλω να ξεχωρίσω κάποιους και να πω ονόματα».

-Η μία κενή θέση για παίκτη άνω των 24 ετών θα χρησιμοποιηθεί για περιφερειακό επιθετικό;

«Έτσι φαίνεται βάσει του προγραμματισμού».

“Ο Θέος γιατί δεν ήθελε να μείνει στην Κ17 και πήγε στην Κ17 του Ολυμπιακού;”

-Η απομάκρυνση του Τάσου Θέου από την ομάδα, ενός ανθρώπου που εκτιμήθηκε για την προσφορά του, παραξένεψε αρκετούς. Εσείς έχετε κάποια σχέση με αυτό;

«Όταν ανακοινώθηκε ο Γιάννης (σ.σ.: Χατζηνικολάου) ήταν δεδομένο ότι θα έρθω σαν συνεργάτης του στην ομάδα. Σε ανύποπτο χρόνο, λοιπόν, η διοίκηση Ηλιάδη ρώτησε τον Θέο εάν θέλει να αναλάβει ξανά την Κ17. Η απάντηση ήταν επί λέξει: «Εγώ είμαι πρώτη ομάδα, δεν είμαι Κ17». Είναι ψέματα αυτό που λέει ότι επί δύο μήνες κανείς δεν τον ενόχλησε από τον Άρη! Όταν ανέλαβα εγώ τεχνικός διευθυντής, ο πρόεδρος ζήτησε τρία ονόματα για βοηθούς του προπονητή. Ο Γιάννης έδωσε δύο, του Μπουγιουκλή και του Θέου. Έπειτα την απόφαση την πήρε ο πρόεδρος. Ο Θέος γιατί δεν ήθελε να μείνει στην Κ17 του Άρη και πήγε στην Κ17 του Ολυμπιακού;».

-Το timing για να αναλάβετε τον Άρη ήταν καλύτερο τώρα ή τον Μάρτιο;

«Καλύτερα όπως έγινε τώρα. Είχαμε που είχαμε προβλήματα πριν στον Ηρακλή και μόνο που είχε ακουστεί για τον Άρη, αυτά διογκώθηκαν. Ο Ηρακλής έκανε τότε την πορεία της χρονιάς, με τέτοιο ρόστερ δεν υπήρχε άλλη ομάδα με ανάλογη πορεία στην Ελλάδα. Και φανταστείτε πόσο μίσος είχανε απέναντί μας. Δεν μιλάμε για κριτήρια αγωνιστικά, βέβαια, ήταν καθαρά μίσος».

-Αναλάβατε το στήσιμο μιας ομάδας έπειτα από την εκλογική διαδικασία και την ανάδειξη του κ. Ηλιάδη. Πόσο δύσκολο ήταν να ξεκινήσετε και τι συναντήσατε;

«Εγώ ξεκίνησα από το μηδέν στον Άρη. Ο πρόεδρος μου είπε ότι όσες υποθέσεις αφορούν ανανεώσεις, οφειλόμενα και γενικά προηγούμενα χρόνια τα αναλαμβάνει αυτός. Εγώ ανέλαβα τον μεταγραφικό σχεδιασμό, την οργάνωση των γραφείων. Ήταν ρητή εντολή του προέδρου να δούμε τι μπορούμε να αλλάξουμε. Πάντα μαζί με τον Γιάννη, με τον οποίο είμαστε “ένα”. Είναι δύσκολο να αναδιαμορφώσεις πολλά πράγματα και να πεις σε κάποιους ανθρώπους ότι πρέπει να φύγουν. Μέχρι στιγμής δε χρειάστηκε να λύσουμε κάποια συνεργασία».

-Φανταζόμαστε ότι στον Άρη δεν είναι όλα ρόδινα…

«Αυτή τη στιγμή στον Άρη είναι όλα ρόδινα. Από τη στιγμή που ανέλαβε η διοίκηση Ηλιάδη, είναι όλα ρόδινα. Τουλάχιστον στο οργανωτικό κομμάτι».

-Η πραγματοποίηση μιας μεταγραφής αποτελεί δική σας υπόθεση και του κ. Χατζηνικολάου ή τον τελευταίο λόγο έχει ο κ. Ηλιάδης;

«Μια μεταγραφή χρειάζεται συνεργασία. Εγώ συλλέγω πληροφορίες και στη συνέχεια κάνω τις εισηγήσεις μου στον προπονητή. Μαζί βγάζουμε τις τελικές αποφάσεις και αυτές πηγαίνουν στον πρόεδρο, ο οποίος θα τις ελέγξει. Η τελική προσπάθεια ανήκει σ’ αυτόν. Η αποφασιστικότητα του προέδρου είναι αυτή που έχει φέρει μέχρι στιγμής αυτούς τους παίκτες που έχουν έρθει στον Άρη».

“Άψογη η συνεργασία με τον πρόεδρο”

-Πως θα χαρακτηρίζατε τη συνεργασία σας με τον πρόεδρο;

«Είναι άψογη. Η κατάσταση είναι έτσι όπως ακριβώς την είχα φανταστεί. Ζω ένα όνειρο!».

-Σε αυτή την ομάδα που χτίζεται τώρα, ο Τάτος θα ταίριαζε;

«Φυσικά! Δεν έχει τεθεί θέμα, όμως, γιατί ο Τάτος θέλει να πάει να παίξει στο εξωτερικό. Όταν εμείς κάναμε τον σχεδιασμό μας και βγάλαμε τους στόχους μας, ο Τάτος δεν μιλούσε για τον Άρη. Ο Μίτσελ είχε πει ότι θέλει να τον κρατήσει στην ομάδα, μετά διάβασα ότι θέλει να πάει στην Γαλλία. Εγώ δεν μπορώ να ασχολούμαι με τον Τάτο, ασχολούμαι με άλλες λύσεις. Έχουμε βρει τους στόχους μας. Αν είχε εκφράσει την επιθυμία του από την αρχή, θα υπήρχε θέμα».

-Με τον Λυκογιάννη υπάρχει θέμα;

«Είναι μία περίπτωση που μας ενδιαφέρει».

-Αν προκύψουν δηλαδή παίκτες από τον Ολυμπιακό, για δανεισμό, ο Άρης δεν θα ασχοληθεί;

«Σαφώς και θα ασχοληθούμε, διότι χρειαζόμαστε ενίσχυση, έχουμε όμως περιορισμό στις μεταγραφές, και στις θέσεις που θέλουμε να πάρουμε παίκτες δύσκολα θα βρούμε στην ελληνική αγορά».

-Με τον Σουμπίνιο τι έγινε;

«Δείξαμε μεγάλη υπομονή στο θέμα του Σουμπίνιο και αυτή σ’ ένα βαθμό εξαντλήθηκε. Εμείς πρέπει να κοιτάξουμε την επόμενη λύση. Υπάρχει και πίεση χρόνου, για να είμαστε έτοιμοι στην πρεμιέρα. Έπρεπε να περιμένουμε μέχρι ένα ορισμένο σημείο, αλλά αυτό ξεπεράστηκε».

-Θεωρείτε ότι σας εκμεταλλεύτηκε ο παίκτης; Ότι έπαιξε με τον Άρη;

«Μέχρι ένα σημείο, υπήρχε υπομονή. Από ένα σημείο και μετά εγώ προσωπικά άρχισα να νιώθω κάπως. Από τη στιγμή που υπάρχει ένα deadline και αυτό ξεπεραστεί, θεωρώ ότι κάποιος με κοροϊδεύει…».

To Top