Μπάρτον: “Μας έκλεψαν το Κύπελλο”

Έχουν περάσει σχεδόν εννιά χρόνια από τον τελικό του Λίντο με τον Παναθηναϊκό, αλλά ο τότε τεχνικός του Άρη, Τσαρλς Μπαρτον, δεν ξεχνά την διαιτησία και υποστηρίζει  πως η ομάδα του άξιζε να ήταν Κυπελλούχος.

Το Sport24.gr εντόπισε στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας τον τεχνικό του Άρη, Τσαρλς Μπάρτον, στον τελικό του 2005 με τον Παναθηναϊκό στο Λίντο και του ζήτησε να γυρίσει τον χρόνο πίσω. «Ήταν ένα τρομακτικό παιχνίδι και το θυμάμαι σαν να ήταν χθες όπως και ο τελικός που είχαμε κερδίσει στην Λαμία τον Ολυμπιακό.

Και πάλι όμως εμείς αξίζαμε να έχουμε πάρει το Κύπελλο που θεωρώ ότι μας το κλέψανε οι διαιτητές με τα σφυρίγματά τους», δήλωσε μεταξύ άλλων.

Ο Μπάρτον θυμήθηκε στη διάρκεια της κουβέντας μας χαρακτηριστικά μία φάση του Στακ: «Βλέποντας τη φάση από τον πάγκο και όσες φορές και αν την δω ήμουν σίγουρος ότι οι διαιτητές θα δώσουνε ότι το καλάθι του Στακ μετράει και φάουλ υπέρ του.

Τελικά όμως δεν έγινε τίποτα από τα δύο. Αντί αυτού ακύρωσαν το καλάθι και δώσανε φάουλ σε βάρος του Στακ και δεν πίστευα στα μάτια μου», για να προσθέσει: «Όλα τα παιδιά από το ξεκίνημα του τελικού ακολούθησαν το πλάνο που είχαμε σχεδιάσει για να κερδίσουμε τον τελικό. Τελικά όμως όπως αποδείχθηκε δεν έφθανε.

Ήταν ένας τρομακτικός τελικός όπου τελείωσε και έφυγα από το γήπεδο στεναχωρημένος που δεν είχαμε πάρει το Κύπελλο αλλά περήφανος για τους παίκτες μου και τους συνεργάτες μου γιατί το αξίζαμε και για μένα εμείς ήμασταν οι Κυπελλούχοι».

Σε εκείνο το σημείο ο Αμερικανός τεχνικός αλλά μόνιμος κάτοικος Σουηδίας τα τελευταία χρόνια δεν έκρυψε πως: «Τα σχεδόν δύο χρόνια που βρέθηκα στον πάγκο του Άρη ήταν τα καλύτερα της προπονητικής μου καριέρας. Ακόμη και από το ότι έζησα στην Μακάμπι Τελ Αβίβ. Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμη για αυτά συζητάω πυκνά συχνά».

Δεν παρέλειψε μάλιστα να τονίσει για την ομάδα που είχε χτίσει εκείνος το καλοκαίρι του 2004, καθώς την προηγούμενη είχε έρθει αντί του Βαγγέλη Αλεξανδρή τον Νοέμβριο και κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδος στο Final Four της Λαμίας επί του Ολυμπιακού, πως: «Αν εκείνη η ομάδα ήταν υγιής σε όλη της την χρονιά δεν θα μπορούσε να την κερδίσει κανένας. Ήταν πραγματικά ανίκητη και ικανή υγιής να διεκδικήσει μέχρι τέλους το πρωτάθλημα.

 

Σε ένα χρονικό σημείο της χρονιάς όπου ο Άρης επιστρέφει στον τελικό του Κυπέλλου και μάλιστα στο ίδιο μέρος. Στο Ηράκλειο της Κρήτης και αντί για το μικρό για τις ανάγκες ενός τελικού Λίντο στο νέο κλειστό της πόλη στα Δύο Αοράκια και εκείνον να τονίζει από το Γκέτεμποργκ της Σουηδίας: «Εύχομαι στον Άρη καλή επιτυχία».

Ο Μπάρτον μάλιστα αποκάλυψε σε εκείνο το σημείο: «Μου είχε τηλεφωνήσει ένας φίλος μου την ημέρα του ημιτελικού του Άρη με τον Πανιώνιο και έκατσα και τον παρακολούθησα και χάρηκα πολύ που κατάφερε να πάρει την πρόκριση στο τελικό», ενώ δεν ξέχασε και τον τότε παίκτη του και πλέον αρχηγό του Άρη, Αντώνη Ασημακόπουλο. «Είναι ακόμη εκεί και συνδέει τους δύο τελικούς. Του εύχομαι και εκείνου το καλύτερο».

Κι όσο για την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδος στις 29 Φεβρουαρίου του 2004 στον τελικό του Final Four της Λαμίας με τον Ολυμπιακό δήλωσε: «Άλλος ένας απίστευτος τελικός και μία συγκλονιστική εμπειρία που έζησα με τον Άρη και που στο τέλος στέφθηκε με επιτυχία καθώς κατακτήσαμε το Κύπελλο.

Διαχειριστήκαμε όπως θα έπρεπε την διακοπή σχεδόν δύο ώρες στο παιχνίδι και την πολύ σημαντική απουσία για μας των φιλάθλων μας από τις κερκίδες και τα καταφέραμε να ανατρέψουμε την εις βάρος μας κατάσταση και να φύγουμε νικητές.

Όπως αξέχαστο ήταν και το ότι ζήσαμε την επόμενη μέρα όταν ανεβήκαμε πάνω στον Λευκό Πύργο με τους χιλιάδες των φίλων του Άρη να μας αποθεώνουνε. Στιγμές που δεν πρόκειται να ξεχάσω ποτέ στην ζωή μου».

Κάτι που είχαμε αποδείξει και στον τελικό με τον Σοφοκλή (σ.σ. Σχορτσανίτη) υγιή το πόσο δυνατή ήμασταν μέσα στην ρακέτα αλλά και τον Λευκορώσο τον Μεσεριάκοφ που είχε ταλαιπωρηθεί αρκετά από τη μέση του», για να φθάσουμε στο σήμερα κάτι λιγότερο από εννιά χρόνια από τη στιγμή που ο Μπάρτον είχε αποτελέσει παρελθόν για τον Άρη.

To Top