Μπέος: «Να ζητήσει συγγνώμη ο Τεττέι – Υποτιμά την αξιοπιστία του»

Στο σκαμνί του αθλητικού δικαστή της Super League κάθισε o Αχιλλέας Μπέος που κινδυνεύει με αποκλεισμό και ο Βόλος με απώλεια στα χαρτιά του αγώνα με την Κηφισιά (0-0). Όλα όσα ειπώθηκαν. Υπομνήματα μέχρι την Τετάρτη, από την Πέμπτη η απόφαση.

Μετά από δύο αναβολές λόγω της αποχής των δικηγόρων, εκδικάστηκε το πρωί της Δευτέρας 26/2 η δίωξη του ποδοσφαιρικού Εισαγγελέα της ΕΠΟ στον Αχιλλέα Μπέο, για ρατσιστική συμπεριφορά  στον Τεττέι στον αγώνα του Βόλου με την Κηφισιά, στην Καισαριανή, πριν από δύο αγωνιστικές, που έληξε ισόπαλος με 0-0.

Βόλος, Κηφισιά και ΠΑΣ Γιάννινα συγκατοικούν από χθες στην τελευταία θέση της βαθμολογίας και ενδεχόμενη απώλεια του αγώνα για τον Βόλο θα σημάνει ανακατατάξεις στην ουρά της βαθμολογίας.

Τον Αχιλλέα Μπέο εκπροσώπησαν οι νομικοί Κατερίνα Βλαχάβα και ο Γιώργος Σινέλης

Μπέος: «Δεν είμαι ρατσιστής, δεν απευθύνθηκα στον Τεττέι»

Στην απολογία του ο Αχιλλέας Μπέος, παρουσίασε ως αποδεικτικό στοιχείο video από τις δράσεις του ως Δήμαρχος Βόλου στο οποίο μάλιστα, συμπεριλήφθη και απόσπασμα από το «επεισόδιο» του Δημήτρη Μελισσανίδη με τον Τάσο Κάκο στη «Δίκη» τον Δεκέμβριο του 2019. Υποστήριξε μάλιστα, ότι ο Τεττέι πρέπει να ζητήσει συγγνώμη γιατί τον κατήγγειλε για κάτι που δεν  έκανε, προσθέτοντας ότι ο παίκτης της Κηφισιάς «υποτιμά την αξιοπιστία του».

«Ήταν περίπου στα 10 μέτρα. Δεν είναι στην ίδια ευθεία. Σε μια ένταση στιγμής είναι δύσκολο να ξέρεις λεπτομέρειες. Δεν είναι 20 μέτρα, πολύ κοντινή. Όπως σηκώνομαι. Στα πέντε μου παιδιά, δεν γύρισα καν να κοιτάξω τον Τεττέι. Απευθύνθηκα στον διαιτητή. Μερικά δημοσιογραφικά σκουπίδια για να εξυπηρετήσουν επιχειρηματικά συμφέροντα και με γνωστές πρακτικές το χρησιμοποίησαν. Μέσω της τεχνικής νοημοσύνης μπορούν να αλλάξουν αυτά. Δεν λέω ότι δεν είπα τη λέξη μαϊμού. Προσπάθησε να κοροϊδέψει τον διαιτητή. Δεν είμαι ρατσιστής. Αυτό που είπα δεν είχε σχέση με εθνικότητες και χρώματα. Διαμαρτυρήθηκα. «Ρε τι σφυρίζεις, μαϊμού, φάουλ, μόνος του πέφτει δεν τον ακουμπάνε». Ειπώθηκε με την έννοια του κάλπικου και πήγε προς τον διαιτητή.

Δεν είμαι ρατσιστής, δεν απευθύνθηκα στον Τεττέι. Τόσο ο ίδιος όσο και η ομάδα του προσπάθησαν να το πουλήσουν ως ρατσιστικό στην κοινή γνώμη. Δεν εξυπηρετούν τον αγώνα για μια δίκαιη κοινωνία, το αντίθετο κάνουν αυτές οι πρακτικές. Στιγμάτισαν έναν επιχειρηματία, πρόεδρο και Δήμαρχο.

Πρόσφατα ο αρχηγός της Εθνικής, ο Μπακασέτας ζήτησε δημόσια συγγνώμη, λέγοντας ότι σε έναν αγώνα υπάρχει ένταση. Ο Τεττέι θα έπρεπε να ζητήσει συγγνώμη, υποτιμά την αξιοπιστία του», είπε ο πρόεδρος του Βόλου.

Γρηγορίου (Βόλος): «Αβάσιμη, απαράδεκτη, αόριστη η δίωξη»

Ο Χάρης Γρηγορίου, δικηγόρος του Βόλου ζήτησε την απόρριψη της παρέμβασης που έκανε η ΠΑΕ Κηφισιά ενώ χαρακτήρισε «αβάσιμη», «απαράδεκτη» και «αόριστη» τη δίωξη του ποδοσφαιρικού Εισαγγελέα της ΕΠΟ.

«Όπως φαίνεται στο επίσημο video του αγώνα, στο 13ο λεπτό ο ποδοσφαιριστής της Κηφισιάς αναφέρει στον διαιτητή το περιστατικό και εκείνος δεν το αξιολογεί. Η έκθεση της αστυνομίας δεν αναφέρει το συμβάν του φερόμενου ρατσιστικού περιστατικού» ανέφερε χαρακτηριστικά ενώ για τη δίωξη είπε: «Η πειθαρχική δίωξη δεν έχει ούτε αρχή ούτε τέλος. Ούτε χώρο, ούτε χρόνο, ούτε περιστάσεις. Σερβίρετέ απλά για να ασκηθεί. Είναι τέσσερις γραμμές τόσο αόριστες που σε κάνει να αναρωτιέσαι αν προέρχεται από νομικό. Πέρα από αβάσιμη και απαράδεκτη είναι αόριστη».

Ακόμη, στάθηκε και στο πρόστιμο που επέβαλε η ΔΕΑΒ. «Ακόμα και η ΔΕΑΒ, που δεν ξέρουμε για πόσο θα υφίσταται, που επελήφθη ερήμην του κυρίου Μπέου και ενώ είχε μια κλίμακα τιμής 10.000 έως 1 εκατ. ευρώ του επέβαλε ποινή 15.000 ευρώ. Έχουμε την αμαύρωση ενός ποδοσφαιρικού αγώνα» είπε.

«Η αθλητική νομοθεσία δίνει τον πρώτο λόγο στον διαιτητή και τον παρατηρητή, μετά στο video και την αστυνομική αρχή. Κοιτάξτε το video είναι πιο κοντά ο διαιτητής από τον Τεττέι. Ο διαιτητής είναι ο απόλυτος άρχων της αναμέτρησης. Γιατί θα τον αντικαταστήσουμε τώρα;  Γιατί το video έχει μεγαλύτερη σημασία στην κρίση σας; Η Κηφισιά προσπαθεί να κερδίσει ότι μπορεί, βαθμολογικά εκτός γηπέδου. Μαϊμού προσπάθεια» πρόσθεσε.

Βλαχάβα (δικηγόρος Μπέου): «Ο πρόεδρος της ΑΕΚ είχε πει μαϊμού τον Κάκο – Η λέξη μαϊμού δεν είναι ρατσιστική»

Η Κατερίνα Βλαχάβα, δικηγόρος του Μπέου, έκανε λόγο για ακυρότητα της πειθαρχικής δίωξης καθώς ο ισχυρός άνδρας του Βόλου, όπως τόνισε, δεν ήταν δηλωμένος ως αξιωματούχος στο φύλλο αγώνα στο οποίο δεν έχει καταγραφεί το περιστατικό.

«Δεν μπορεί να ασκηθεί πειθαρχική δίωξη με οπτικό υλικό. Δεν γίνεται καμία αναφορά σε αυτό το συμβάν γι’ αυτή τη φάση. Υπαγόμαστε στο οπτικό υλικό. Το συγκεκριμένο κατηγορητήριο πάσχει από εγκυρότητα. Αυτή η δίωξη θα πρέπει να κριθεί ως απαράδεκτη» τόνισε η δικηγόρος του Αχιλλέα Μπέου.

«Η λέξη μαϊμού στην ελληνική γλώσσα δεν έχει ρατσιστική χροιά. Σε δεκάδες λεξικά χρησιμοποιείται με την έννοια του πονηρού και του ψεύτικου. Δεν υπάρχει κανένα λεξικό που να δίνει ρατσιστική χρονιά. Στην ποδοσφαιρική γλώσσα χρησιμοποιείται η λέξη ως μαϊμού πέναλτι, μαϊμού φάουλ και δεν ασκήθηκε ποτέ δίωξη. Χρησιμοποιείται μεταφορικά.  Ειπώθηκε με την έννοια της ψεύτικης συμπεριφοράς. Όποιος παίκτης και να το έκανε η ίδια φράση θα χρησιμοποιούταν. Πάνω στην ένταση του αγώνα σχολιάστηκε μια ψεύτικη συμπεριφορά» είπε και συνέχισε. «Η λέξη μαϊμού δεν είναι ρατσιστική από μόνη της. Θα πρέπει καθημερινά να ασκούνται διώξεις από τις ΠΑΕ. Θα απαγορεύονται οι λέξεις χοντρός, κοντός, μαϊμού. Κινδυνεύουμε να ποινικοποιούμε γνώμες και όχι πράξεις. Η χρήση του αντιρατσιστικού νόμου να γίνεται ελεγχόμενα».

Αναφέρθηκε μάλιστα, και σε περιστατικό στην τηλεοπτική «Δίκη» ανάμεσα στον Δημήτρη Μελισσανίδη και τον Τάσο Κάκο, με τον δεύτερο πάντως, να έχει αποσυρθεί από την ενεργό δράση εκείνη την περίοδο. «Ο πρόεδρος της ΑΕΚ είχε χαρακτηρίσει τον διαιτητή Κάκο τρεις φορές μαϊμού. Πάλι δεν ασκήθηκε δίωξη ορθώς».

Λίβας (Κηφισιά): «Υπάρχει το video αρκεί αυτό…»

Η Κηφισιά έκανε κύρια παρέμβαση στην υπόθεση. «Η Κηφισιά έχει κάθε δικαίωμα να βρίσκεται εδώ και να υπερασπιστεί το έννομο συμφέρον της. Η πλευρά μας έχει κάνει καταγγελία. Το video είναι από τον ίδιο πάροχο που συνεργάζεται και με την ΠΑΕ Βόλος. Ακούγεται καθαρά να λέει, η μαϊμού», είπε ο κύριος Λίβας» υποστήριξε μεταξύ άλλων, ο δικηγόρος της Αργύρης Λίβας.

Και συμπλήρωσε. «Ένιωσα έκπληξη που ζητήθηκε από τον Τεττέι να ζητήσει συγγνώμη. Και εμείς έχουμε εμπιστοσύνη στην κρίση σας. Αν κρίνεται ότι δεν είναι ρατσιστική και δεν έχει σημασία που αναφέρεσαι, το αφήνω στην κρίση σας. Είπα του Τεττέι ότι δεν χρειάστηκε να έρθει. Υπάρχει το video αρκεί αυτό, το μυαλό μας, τα αυτιά μας και η επόμενη μέρα που με τη δική σας απόφαση θα κρίνεται αν το «μαϊμού» είναι ρατσιστικό. Έχουμε υποχρέωση να μη ζητήσουμε συγγνώμη και να απαιτούμε συγγνώμη. Να εφαρμοστεί το άρθρο 18 σε όλες τους τις διατάξεις»,

Τεττέι: «Δε νιώθω μαϊμού, νιώθω άνθρωπος…»

Στην ακροαματική διαδικασία ήταν και ο Τεττέι ο οποίος στην κατάθεση του τόνισε. «Έπεσα κάτω από ένα πεντακάθαρο φάουλ που μου έκανε φάουλ ο αντίπαλος μου. Άκουσα από τον πάγκο κάποιον να λέει μόνος του έπεσε η μαϊμού και το είπα στον διαιτητή. Δεν ήξεραν ποιος είναι, καθώς δεν τον είδα. Ζήτησα από τον διαιτητή να κάνει κάτι αλλά μου είπε πως δεν άκουσε κάτι, ούτε αυτός, ούτε ο τέταρτος. Δεν νιώθω μαϊμού, νιώθω άνθρωπος. Πρώτη φορά ακούω να μου λένε κάτι τέτοιο».


To Top