Μπήκαν 2,8 δισ ευρώ στην Πρέμιερλιγκ από τα τηλεοπτικά δικαιώματα!

Στην έκθεση που παρουσίασε η Deloitte απεικονίζεται ξεκάθαρα η μεγάλη δυναμική του αγγλικού πρωταθλήματος έναντι των υπολοίπων στο εμπορικό κομμάτι καθώς η δεύτερη που ακολουθεί στη λίστα είναι η Μπουντεσλίγκα με έσοδα 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ την περσινή χρονιά.

Οκτώ συνολικά ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ παρουσίασαν θετικό οικονομικό ισολογισμό κατά τη σεζόν που μας πέρασε με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ φυσικά να κατέχει την πρώτη θέση στα έσοδα των 2,8 δισεκατομμυρίων ευρώ, βάζοντας στα ταμεία της 377 εκατομμύρια ευρώ.

Υπάρχουν και μαύρες τρύπες

Παρά τα τεράστια έσοδα που παρουσίασε η Πρέμιερ Λιγκ τη φετινή σεζόν, ανάλογα ήταν και τα χρέη των συλλόγων που έφτασαν συνολικά κι αυτά τα 2,8 δισεκατομμύρια ευρώ. Μάλιστα αξιοσημείωτο αποτελεί το γεγονός ότι το ένα τρίτο από αυτά ανήκει στην Τσέλσι και στον Ρόμαν Αμπράμοβιτς, ο οποίος και χρωστάει σε δάνειο το αστρονομικό ποσό του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ! Επιπλέον αξίζει να σημειωθεί ότι οι μισές από τους αγγλικούς συλλόγους που συμμετέχουν στο πρωτάθλημα της Πρέμιερ Λιγκ δεν καταφέρνουν να παρουσιάσουν θετικό πρόσημο στους ισολογισμούς τους μπαίνοντας μέσα!

Θα πέσει κι άλλο χρήμα

Η εμπορικότητα του πρωταθλήματος της Πρέμιερ Λιγκ είναι τέτοια που ενόψει της νέας χρονιάς ετοιμάζεται να πέσει και νέο χρήμα στην αγορά. Οι ομάδες με το νέο τηλεοπτικό συμβόλαιο που υπογράφτηκε θα παίρνουν έξτρα 30 εκατομμύρια ευρώ κατά μέσο όρο κάθε σεζόν, κάτι που φυσικά θα ενισχύσει κι άλλο τις δυνατά εμπορικές ομάδες, ενώ παράλληλα θα βοηθήσει και τους συλλόγους που δεν παρουσιάζουν έσοδα να καλύψουν το οικονομικό τους κενό. Αξίζει να επισημανθεί μάλιστα το γεγονός ότι και οι ομάδες που θα υποβιβαστούν στην Τσάμπιονσιπ θα μοιραστούν κι αυτές ένα ποσό της τάξεως των 70 εκατομμυρίων ευρώ.

Συμβόλαια από… χρυσάφι!

Η έρευνα της Deloitte υπογραμμίζει ότι μετά από το νέο τηλεοπτικό συμβόλαιο που υπογράφτηκε και την αύξηση των εσόδων αυτό που αναμένεται να συμβεί είναι η εκ νέου αύξηση των μισθών των ποδοσφαιριστών που αγωνίζονται στην Πρέμιερ Λιγκ. Ωστόσο, επισημαίνεται πως οι ομάδες θα πρέπει να μην το παρακάνουν καθώς ήδη τα συμβόλαια που υπογράφουν οι παίκτες στους μεγάλους συλλόγους της Πρπέμιερ Λιγκ είναι ήδη εξωπραγματικά. Μάλιστα σε έρευνα που είχε διεξαχθεί για την προπερασμένη σεζόν στην Πρέμιερ Λιγκ διαπιστώθηκε πως το 70% των εσόδων που παρουσιάζουν οι ομάδες πάνε στην κάλυψη των συμβολαίων των παικτών ενώ στην Τσάμπιονσιπ του νούμερο είναι ακόμη μεγαλύτερο με τα ποσοστά να αυξάνονται στα επίπεδα του 90%!

Πηγή: gazzetta.gr

 

To Top