ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Μπαγκαλιάνης για όλα: “Πώς άρπαξα την ευκαιρία, έτσι κρατήθηκαν τα αποδυτήρια σαν μια γροθιά”

Ο Πέτρος Μπαγκαλιάνης πήρε την ευκαιρία του στα play off και τη άρπαξε από τα μαλλιά. Γνωρίζει όμως πολύ καλά ότι αυτή είναι μόνο η αρχή και τον περιμένει ένας Γολγοθάς για να ξεπεράσει τον πήχη που ο ίδιος έβαλε ψηλά.

Διαβάστε όσα είπε σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στο Yellow Radio:

Ολοι μας μιλάμε για μια δύσκολη χρονιά για την ομάδα λόγω της απαγόρευσης μεταγραφών, αλλά για σένα ήταν μάλλον ευλογία αυτό.

Ηταν κάτι που δεν το περίμενα. Ηρθε η κατάσταση με τον κορωνοϊό, πολλή στεναχώρια για το τι γίνεται γενικώς, επιστρέφουμε στα γήπεδα κι έρχονται τα play off. Τα play off είναι όλα ντέρμπι, κανένα ματς δεν είναι τυχαίο και όταν είσαι μια ομάδα σαν τον Αρη πρέπει να μπαίνεις μέσα και να παλεύεις μέχρι το τελευταίο λεπτό να κερδίσεις το  ματς. Ο αποκλεισμός από το κύπελλο, η στεναχώρια που χάσαμε την πρόκριση για 30’’, αλλα από την άλλη και η ευκαιρία για μένα να αγωνιστώ και να δείξω τι μπορώ να κάνω μέσα στο γήπεδο.

Το περίμενες ; Πότε άρχισες να το χωνεύεις αυτό; Σε ποια φάση;

Να πω την αλήθεια δεν περίμενα να ξεκινήσω τόσο βαθειά. Μετά το πρώτο ματς με τον Παναθηναϊκό άρχισα να το συνειδητοποιώ. Ηταν το πρώτο μου 90λεπτο. Ημουνα έτοιμος από καιρό. Πίστευα ότι όποτε μπω θα πρέπει να δώσω το 100% και να αρπάξω την ευκαιρία. Ημουν έτοιμος. Το ότι μου δόθηκε η ευκαιρία έτσι και την εκμεταλλεύτηκα, μου δίνει μια αίσθηση περηφάνιας και ότι δούλεψα καλά αυτό το διάστημα.

Με τον Ένινγκ το είχες συζητήσει από πριν; Σου είχε ζητήσει να έχεις το νου σου ότι μπορεί να συμβεί;

Είχαν γίνει κάποιες συζητήσεις ότι κάποια στιγμή θα έχουμε την ευκαιρία μας και θα πρέπει να την εκμεταλλευτούμε, αλλα όχι σε ατομικό επίπεδο. Περίμενα πότε θα μου δοθεί η ευκαιρία. Στον Μπακούτση είχε δοθεί σε κάποια ματς στη διάρκεια της σεζόν. Μετα το πρώτο 90λεπτο που έπαιξα άλλαξαν τα πράγματα και ο κόουτς άρχισε να μου δίνει κάποιες παραπάνω συμβουλές για το πώς θα πρέπει να αντιμετωπίζω τις καταστάσεις μέσα στο γήπεδο. Όπως και ο Χαριστέας και ο Τερζής.

Γ. Φετφατζίδης: Μπορείς να πάρεις κεφαλιά από τον Σισέ;

Το ότι θα ερχοταν τόσο γρήγορα ένα γκολ το περίμενες; Περιέγραψέ μας πως έζησες τη στιγμή του γκολ με τον Γιάννη Φετφατζίδη.

Όχι δεν το περίμενα. Η αλήθεια είναι αυτή. Κερδίζουμε το κόρνερ και πηγαίνω να πηδήξω για κεφαλιά και μου λέει ο Γιάννης, θα ακουστεί περίεργο, «μπορείς να πάρεις κεφαλιά από τον Σισέ;». Γιατι αν δουμε τη γραμμή που κρατούσαν οι παίκτες του Ολυμπιακού είναι πολύ ψηλά κορμιά, δυνατά κορμιά. Του λέω «κοίτα το». Κι εκείνη την ώρα βλέπω τον Ματίγια να κάνει ένα πολύ καλό στημένο και πάτησα δυνατά και μπήκε το γκολ.

Σε βοήθησε η εμπειρία παικτών όπως του Γιάννη;

Και ο Γιάννης και ο Μπρούνο και ο Ματίγια και ο Σάσα, όλη η ομάδα, ο Δέλη, με βοήθησαν πάρα πολύ να εγκλιματιστώ γρήγορα και να καταφέρω να μπω γρήγορα στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Γιατί κακά τα ψέματα η Κ19 με το επαγγελματικό ποδόσφαιρο δεν έχει καμία σχέση. Η ταχύτητα, η δύναμη, ο ρυθμός, η εμπειρία των αντιπάλων.

Ποια είναι τα σημεία που θα δουλέψεις το καλοκαίρι ώστε να είσαι πιο δυνατός την επόμενη σεζόν; Ποιες είναι οι αδυναμίες σου;

Όλα τα παιχνίδια ήταν οδηγός για μένα. Μου έδειξαν πολλά πράγματα για το τι πρέπει να βελτιώσω , να εξελίξω και είναι πολλά αυτά. Θα ακολουθήσω το πρόγραμμα που θα μου δώσει η ομάδα και θα εκμεταλλευτώ τις «διακοπές» μου για να τα βελτιώσω. Πρέπει να βελτιωθεί η δύναμη, η ταχύτητα και η έκρηξη μου.

Ποδοσφαιρικό σου ίνδαλμα ; Δίπλα σε ποιον παίκτη θα ήθελες να παίζεις ;

Ο Σέρχιο Ράμος. Θα ήθελα παρτερνέρ στα στόπερ ή τον Ράμος ή τον Βαράν. Γενικά είμαι προς τη Ρεάλ…

Ο Ένινγκ ήταν αυτό που χρειαζόταν η ομάδα αυτή τη δύσκολη χρονιά που πέρασε ;

Βοήθησε πολύ τη ομάδα και ο κόουτς και ο Χαριστέας. Βοήθησαν πολύ στο να κρατηθούν τα αποδυτήρια ενωμένα παρά τις δύσκολες καταστάσεις, να ανταπεξέλθουμε στις δυσκολές των αγώνων και τις απαιτήσεις που έχει μια ομάδα σαν τον Αρη.

Τι ήταν αυτό που σας έλεγε για να κρατήσετε ως το τέλος;

Κάθε ματς που ερχόταν  έλεγε ότι μπορούμε να το κερδίσουμε. Ότι αν παίξουμε όπως ξέρουμε να παίζουμε δεν υπάρχει αντίπαλος. Και αυτό βοήθησε πολύ να κοιτάξουμε τον αντίπαλο με τα μάτια του κόσμου.

Οι ξένοι παίκτες νιώθουν γρήγορα τι σημαίνει Άρης ; Τι σημαίνει κόσμος ;

Φέτος δεν νομίζω ότι άργησαν να το συνειδητοποιήσουν . Το γήπεδο ήταν σε κάθε ματς γεμάτο, οπότε ήταν δύσκολο να μην καταλάβουν τι σημαίνει Άρης. Με τον κόσμο να σε χειροκροτάει όταν βγαίνεις έξω, να θέλει φωτογραφίες, οι ξένοι μπήκαν αμέσως τις καρδιές των φιλάθλων και το κλίμα του κόσμου.

Ο Κουέστα τι επαθε και μας έδειξε τόσο διαφορετικό χαρακτήρα μετα το lockdown ;

Ο Χουλιάν είναι εκπληκτικός τερματοφύλακας. Δεν ξέρω πως δούλεψε στη καραντίνα, αλλα ήρθε πολύ ορεξάτος. Και μένα με βοήθησε πάρα πολύ προσωπικά, αλλα το πήρε πολύ ζεστά και με τα πέναλτι.

Πόσο σημαντικό είναι για έναν αμυντικό να του δείχνει εμπιστοσύνη ο τερματοφύλακας ;

Μπορώ να πω ότι την περισσότερη εμπιστοσύνη από όλη την ομάδα μου την έδειξε ο Κουέστα. Με βοήθησε πάρα πολύ στο πώς να κατευθύνω την ομάδα εγώ και το πώς να με κατευθύνει εμένα αυτός. Τα μαρκαρίσματά μου. Με βοήθησε πάρα πολύ και είμαι ευγνώμων.

Εκτός από τον Κουέστα, ποιος άλλος δεν θα ήθελες να φύγει από κοντά σου ως φίλος και ως στήριγμα?

Δυστυχώς έφυγε. Ο Ντιγκινί. Είχαμε δεθεί αρκετά. Αλλά αυτή τη στιγμή στα παιχνιδια ήτα ο Δέλη και μεγάλο στήριγμα ήταν και ο Ρόουζ.

Ο Ρόουζ είναι πρώτος σε λεπτά συμμετοχής στην ομάδα και αν διαιρέσει κανείς με τους αγώνες βγαίνει ότι έπαιξε 94’ κατά μέσο όρο σε όλη τη σεζόν. Δηλαδή ουσιαστικά έλειψε μόνο σε κάποιες καθυστερήσεις. Αυτοί οι παίκτες διαμαρτυρήθηκαν καθόλου γι αυτό;

Ο Ρόουζ δεν είναι άνθρωπος που θα διαμαρτυρηθεί γιατί θέλει να ξεκουραστεί. Πιστέψτε με. Όπως κι εγώ, λατρεύουμε το ποδόσφαιρο οπότε θέλουμε να παίζουμε συνέχεια. Επειδή μιλάμε πολύ με τον Ρόουζ δεν μπήκε ποτέ θέμα αντοχής. Ηθελε να παίζει. Και για τα λεπτά που λείπουν πιστεύω ότι στεναχωρήθηκε.

Ηταν ξεκάθαρο ότι όλοι για να αντεπεξέλθετε δουλέψατε πολύ στην προπόνηση. Οπότε πες μας για τις προπονησεις.

Ηταν πολύ καλές. Ο πρώην γυμναστής μας ο Λάζαρος Βαρδάκης βοήθησε πάρα πολύ σε αυτό. Και ο κοουτς και ο Τόλης βοήθησαν πάρα πολύ να αναπτυχθούμε και σωματικά και πνευματικά, γιατί ηταν μια χρονιά με πολλές απαιτήσεις που βγήκε πολύ καλά. Χωρίς τραυματισμούς, χωρίς τίποτα δοξα το Θεό. Και ο Σαριόγλου στο τέλος βοήθησε παρα πολύ με την εμπειρία του στο να μην υπερβούμε τα όρια. Το ρόστερ ήταν μικρό και έπρεπε να εκμεταλλευτούμε σωστά το προπονητικό πρόγραμμα και τα αποθέματα ενέργειας μέσα στο παιχνίδι.

Εχεις συνειδητοποιήσει τι Γολγοθάς σε περιμένει; Όταν βάζουμε ψηλά τον πήχυ στο ξεκίνημα, ο κόσμος και η ομάδα περιμένουν εξέλιξη.

Σκοπεύω να εκμεταλλευτώ κάθε δευτερόλεπτο για να εξελιχθώ. Γιατί ξέρω ότι αν δεν δουλέψω δεν θα ανταμειφθώ. Το ραντεβου με την ομάδα είναι στις 10 Αυγούστου, αλλά για μένα η προετοιμασία ξεκινά σε τρεις μέρες. Τεσσερις μερες διακοπές είναι αρκετές.

Πόσο δύσκολο για έναν παίκτη στο ξεκίνημά του είναι να παίζει σε άδειο γήπεδο;

Να πω την αλήθεια είναι 50-50. Εμένα με βοήθησε που δεν είχε τον κόσμο. Ακουγα καλύτερα τον προπονητή, τους συμπαίκτες μου. Αλλά σαν φίλαθλος του Άρη και σαν ποδοσφαιριστής που έχει δει το Κλεάνθης Βικελίδης γεμάτο, θα ήθελα να ήταν γεμάτο φυσικά.

Για ποια ομάδα από το εξωτερικό θα άφηνες τον Άρη ;

Σίγουρα μια πρόταση από τη Ρεάλ δε θα με χαλούσε. Για να είμαι ειλικρινής θα ήθελα να δοκιμάσω τις δυνάμεις μου στο εξωτερικό κάποια στιγμή. Και φυσικά εκτός από τη Ρεάλ ομάδα των ονείρων μου είναι και η Λίβερπουλ.

Ως Γερμανός ο Ένινγκ ήταν δύσκολος προπονητής;

Για μένα ήταν πολύ δύσκολο να κερδίσω την εμπιστοσύνη του. Πέρασε ένας χρόνος για να καταφέρω να του τραβήξω την προσοχή, να του μπω στο μάτι. Εδειξα το πάθος μου και δήλωνα έτοιμος καιρό πριν, αλλα το κατάλαβε στους αγώνες.

Και φτάνουμε στο τελευταίο ματς, στην Τούμπα. Τι ήταν αυτό που είχες στο μυαλό σου ώστε να μπορέσετε να κρατήσετε αυτό το 0 στην εστία του Κουέστα.

Ξεκίνησα σαν δεξί μπακ, κάτι που δεν το ήξερα σαν θέση. Δούλεψα εκεί τις δύο ημέρες της προετοιμασίας. Με βοήθησε πολύ η ομάδα για να τη μάθω. Αλλά εκείνο που λειτούργησε ουσιαστικά ήταν το πάθος του ντέρμπι.

Η κίνηση του Βιεϊρίνια  στις καθυστερήσεις πως σου φάνηκε ;

Ο Βιεϊρίνια είναι ένας παίκτης πρωτοκλασάτος με τεράστια καριέρα. Ηταν απερίσκεπτη ενεργεία και αλήθεια δεν μπορώ να καταλάβω γιατί το έκανε αυτό. Εγώ δεν νομίζω ότι θα το έκανα αυτό.

Και το μήνυμα του Πέτρου Μπαγκαλιάνη στον λαό του Άρη ποιο είναι;

Ο λαός του Άρη είναι μεγάλος. Θα πρέπει όπως κάθε χρονιά να σταθούν δίπλα στην ομάδα, θα έρθουν καλύτερες μέρες, οπότε να μείνουν δίπλα στην ομάδα και να συνεχίσουν να τραγουδούν όπως κάθε φορά.

Ποιο είναι το αγαπημένο σου σύνθημα ;

Το «Άρης όπως παλιά»

To Top