Μπαντής: “Νόμιμα στο άρθρο 44 Άρης και ΠΑΣ – Υποχρέωση της πολιτείας ήταν να πληρώσει τους παίκτες”

Η περιπέτρια των 45 ποδοσφαιριστών του Αρη και του ΠΑΣ Γιάννινα που είχαν μπει στο άρθρο 44 φτάνει στο τέλος του. Όπως έγινε γνωστό με συντονισμένες προσπάθειες του ΠΣΑΠΠ με τον Γιάννη Βρούτση η πολιτεία αναμένεται να τους καταβάλει άμεσα τα οφειλόμενα χρήματα, τα οποία ανέρχονται συνολικά στα 2,5 εκατομμύρια ευρώ. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών/Ποδοσφαιριστριών, Γιώργος Μπαντής, μίλησε στον ΣΠΟΡ FM 94,6 και έβαλε τα πράγματα στη θέση τους, ξεκαθαρίζοντας ότι:

Α. Άρης και ΠΑΣ Γιάννινα ήταν νόμιμα στο άρθρο 44.

Β. Υποχρέωση της πολιτείας ήταν να πληρώσει τους παίκτες.

Δυο σημεία που εκθέτουν όλους αυτούς που προσπάθησαν στις πλάτες των παικτών να δημιουργήσουν εντυπώσεις.

Ο Γιώργος Μπαντής μίλησε για:

-τη δέσμευση για εξόφληση των ποδοσφαιριστών του Άρη και του ΠΑΣ που είχαν μπει στο άρθρο 44«Είμαι χαρούμενος και αισθάνομαι δικαιωμένος γιατί από το 2019 που μπήκα στον σύνδεσμο έγινε ένας πολύ μεγάλος αγώνας για τη συγκεκριμένη υπόθεση, την οποία δυστυχώς κάποιοι είχαν ξεγράψει, ενώ υπήρχε ο νόμος. Με βάση το νόμο 3606/2007, οι ΠΑΕ Άρης και ΠΑΣ Γιάννινα είχαν μπει σε εκκαθάριση με βάση το άρθρο 44. Και η ΑΕΚ είχε μπει, αλλά εκείνη είχε εξαιρέσει τους ποδοσφαιριστές, τους είχε πληρώσει. Σε αυτή τη λίστα, λοιπόν, ήταν 45 ποδοσφαιριστές του Άρη και του ΠΑΣ. Ο νόμος είχε ψηφιστεί από όλα τα κόμματα της Βουλής τότε και αποφάσισε να πληρώσει την οφειλή σε τέσσερις ισόποσες δόσεις. Πληρώθηκαν οι δύο πρώτες δόσεις, αλλά στη συνέχεια όλα πάγωσαν, επικαλούμενοι τα μνημόνια και το χρέος. Πέρασαν πολλοί υπουργοί από τότε και πολλοί πρόεδροι από τον ΠΣΑΠΠ. Από το 2019 που επανέφερα το θέμα άκουσα πολλές υποσχέσεις. Κάποιοι έμειναν στα λόγια, αλλά ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού κ. Βρούτσης και ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας κ. Πετραλιάς πέρασαν στις πράξεις και το επόμενο διάστημα θα κινηθούν οι διαδικασίες ώστε επιτέλους αυτοί οι ποδοσφαιριστές να εισπράξουν τα χρήματά τους μετά από 15 ολόκληρα χρόνια. Πλέον έχουμε φύγει από το προφορικό, περάσαμε στην πράξη, αλλά απαιτούνται κάποιες συγκεκριμένες διαδικασίες για να εκταμιευτεί το ποσό».

-τη δύσκολη κατάσταση στην οποία είχαν περιέλθει οι ποδοσφαιριστές που τους χρωστούσαν: «Είμαι πολύ χαρούμενος γι’ αυτά τα παιδιά γιατί πέρασαν πολλά. Έχουν γίνει απόπειρες αυτοκτονίας, κάποιοι είναι καρκινοπαθείς, κάποιοι έχασαν τα σπίτια τους, την περιουσία τους… Όταν σου οφείλει χρήματα το κράτος νιώθεις διπλά αδικημένος και σήμερα τα παιδιά αυτά μπορούν να νιώθουν δικαιωμένα γιατί η πολιτεία θα σεβαστεί αυτή την υποχρέωση που είχε αναλάβει το 2007. Ο σύνδεσμος όλο αυτό το διάστημα άκουγε ‘ναι, έχετε δίκιο, αλλά’. Τώρα ακούσαμε ‘ναι, έχετε δίκιο, αλλά πάμε να το λύσουμε’. Ο ΠΣΑΠΠ αγωνίζεται ως συνδικαλιστικό όργανο για τους ποδοσφαιριστές και μέσα από τα μέλη του προσπαθεί να βοηθήσει την κοινωνία με διάφορους τρόπους».

-το αν υπάρχουν οφειλές στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο προς τους αθλητές: «Η αλήθεια είναι ότι πλέον τα πράγματα είναι καλύτερα. Στην Super League 1 τα πράγματα είναι πάρα πολύ καλά, προσπαθούμε να διορθώσουμε τα πράγματα στην Super League 2. Υπάρχει ένα πολύ μεγάλο κενό από το 2015 και πριν, με ποδοσφαιριστές που έχουν τελεσίδικες αποφάσεις και δεν μπορούν να τις εκτελέσουν. Έχουμε ενημερώσει το υπουργείο, η διαφορά είναι πως οι οφειλές αυτές δεν έχουν να κάνουν με το κράτος. Πρέπει και η ΕΠΟ να προνοήσει με τη βοήθεια της Super League για να λυθεί κι αυτό το πρόβλημα. Αλλοδαποί ποδοσφαιριστές που προσέφυγαν, έχουν δικαιωθεί, ενώ Έλληνες συμπαίκτες τους όχι. Εμείς θα κάνουμε σύντομα πρόταση στην Επιτροπή Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου. Είναι πολλά τα παιδιά αυτά, πάνω από 1.000, που δεν μπορούν να πάρουν τα λεφτά τους. Ο σύνδεσμος είναι ενωμένος και με χαροποιεί ότι έχουμε στο πλευρό μας παιδιά που έχουν λύσει το οικονομικό τους πρόβλημα, όπως ο Τάσος Μπακασέτας, αλλά στέκονται μαζί με τους συναθλητές τους».

-το μήνυμά του για τους Έλληνες ποδοσφαιριστές: «Θα πρέπει να στηρίξουμε τους ποδοσφαιριστές μας, δεν θα πρέπει να είμαστε τόσο αυστηροί μαζί τους. Είναι παιδιά που αγωνίζονται με μεγάλη πίεση για το αποτέλεσμα. Και λάθος να κάνουν, θα πρέπει να είμαστε επιεικείς, ειδικά όταν βγαίνουν μετά και το αναγνωρίζουν. Δεν είναι τυχαίο ότι φέτος πήγαμε καλύτερα στην Ευρώπη, γιατί έχουμε ένα πρωτάθλημα πάρα πολύ ανταγωνιστικό. Ένα πρωτάθλημα που δεν ξέρουμε ακόμη τον πρωταθλητή ή ποιος θα υποβιβαστεί».

To Top