Μπαρτσελόνα – Θέλτα 3-2: Απίθανη ανατροπή των Μπλαουγκράνα, πρώτο γκολ του Δουβίκα!

Με τρία γκολ σε επτά λεπτά (!) μετά το 80’, δύο του Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι και ένα του Ζοάο Κανσέλο, η Μπαρτσελόνα γύρισε το 0-2 της Θέλτα του σκόρερ Τάσου Δουβίκα, έφτασε στη νίκη (3-2) και έπιασε στην πρώτη θέση της La Liga την… Τζιρόνα!
Είναι από τις νίκες που «δίνουν πρωτάθλημα». Η Μπαρτσελόνα έχανε με 2-0 στο 80’ από την Θέλτα στο Ολυμπιακό Στάδιο του Μοντζουίκ, με τον Τάσο Δουβίκα να έχει πετύχει το πρώτο του γκολ. Όλα έδειχναν την πρώτη ήττα της πρωταθλήτριας, η οποία όμως με τρία γκολ μέσα σε επτά λεπτά (!) έκανε την απίθανη ανατροπή, έφτασε τις πέντε διαδοχικές νίκες και έπιασε στην πρώτη θέση της ισπανικής La Liga την εκπληκτική Τζιρόνα, με την Ρεάλ Μαδρίτης να αντιμετωπίζει αύριο (24/09, 22:00) την Ατλέτικο στο ντέρμπι της πρωτεύουσας, αναζητώντας το «6 στα 6» για να μείνει ξανά μόνη πρώτη.

Ο Τσάβι, λίγες ώρες μετά την επέκταση συμβολαίου έως το 2025, άφησε στον πάγκο τον Αλεχάντρο Μπάλντε για να τον ξεκουράσει και ξεκίνησε τον Μάρκος Αλόνσο στο αριστερό άκρο της άμυνας, ο Οριόλ Ρομέου επέστρεψε στην μεσαία γραμμή αντί του Γκάβι, ενώ ο Φεράν Τόρες εξαργύρωσε τις καλές του εμφανίσεις με θέση βασικού στο δεξί άκρο της επίθεσης.

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα απουσιών ο Ράφα Μπενίτεθ, ο οποίος επέλεξε άμυνα με τρία στόπερ και διατήρησε τον Γιούργκεν Λάρσεν ως παρτενέρ του Ιάγο Άσπας στην επίθεση, αφήνοντας στον πάγκο τον Τάσο Δουβίκα.

Πολύ καλά στημένοι οι Γαλιθιάνοι, απειλήθηκαν ελάχιστα στο πρώτο ημίχρονο, όπου μάλιστα είχαν την πρώτη μεγάλη ευκαιρία με τον Ιάγο Άσπας, λίγο προτού ο Λάρσεν ανοίξει το σκορ με διαγώνιο σουτ μέσα από την περιοχή, αφού πρώτα ο Λούκα Ντε λα Τόρε πρόλαβε τον Ζιλ Κουντέ (19’).

Αυτό ήταν το 23ο γκολ της Θέλτα εις βάρος του Τερ Στέγκεν (αργότερα έφτασαν τα 24 και είναι η ομάδα που περισσότερα τέρματα έχει σημειώσει κόντρα στον Γερμανό τερματοφύλακα) και το έκτο γκολ του Νορβηγού στην παρουσία του στη La Liga.

Οι Καταλανοί προσπάθησαν ανεπιτυχώς να αντιδράσουν, με τον Ζοάο Φέλιξ να χάνει μια καλή ευκαιρία τέσσερα λεπτά αργότερα, σουτάροντας άστοχα λίγο μέσα από την περιοχή προ του Ιβάν Βιγιάρ, ο οποίος δεν χρειάστηκε να κάνει καμία επέμβαση στο πρώτο 45λεπτο.

Ο Οριόλ Ρομέου έκοψε σωτήρια για τους Μπλαουγκράνα όταν ο Ντε λα Τόρε ετοιμαζόταν να «εκτελέσει» τον Μαρκ – Αντρέ Τερ Στέγκεν, με τα πράγματα να γίνονται χειρότερα για την Μπάρτσα, όταν ο Φρένκι Ντε Γιονγκ αποχώρησε τραυματίας στον δεξιό αστράγαλο, με τον Γκάβι να παίρνει την θέση του.

Η Θέλτα, μάλιστα, έχασε μοναδική ευκαιρία για το 0-2 στο 41’, με τιν Τερ Στέγκεν να αποκρούει καταπληκτικά την κεφαλιά του Λάρσεν, με Μπαμπά και Ντε λα Τόρε να μην εκμεταλλεύονται το ριμπάουντ και με τον Γερμανό γκολκίπερ εκτός θέσης.

Ψάχνοντας αντίδραση και μια πολύ καλύτερη εικόνα, ο Τσάβι κατέφυγε στον Ρόναλντ Αραούχο, ο οποίος επέστρεφε μετά τον τραυματισμό του, και τον 16χρονο Λαμίν Γιαμάλ, οι οποίοι πήραν τις θέσεις των Μάρκος Αλόνσο και Οριόλ Ρομέου (επίσης με ενοχλήσεις) αντίστοιχα, με την διάταξη να διαμορφώνεται ουσιαστικά σε 3-4-3, με τον Ζοάο Κανσέλο ως τρίτο χαφ σε φάση επίθεσης.

Η εικόνα του αγώνα δεν άλλαξε ιδιαίτερα, με τον Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι να μπαίνει κάπως περισσότερο στην εξίσωση αλλά χωρίς αποτέλεσμα και τους φιλοξενούμενους να επιχειρούν να… τελειώσουν το ματς στην κόντρα.

Με την συμπλήρωση μιας ώρας παιχνιδιού, ο Τσάβι επιχείρησε νέα αλλαγή διάταξης και, βάζοντας τον Μπάλντε στην θέση του Αντρέας Κρίστενσεν, γύρισε σε 4-4-2, με τον Ζοάο Φέλιξ στο πλευρό του «Λέβα».

Ο Δουβίκας μπήκε αλλαγή στο 66’ αντί του σκόρερ Λάρσεν, αφότου η Μπάρτσα είχε χάσει την πιο σημαντική της ευκαιρία για να ισοφαρίσει, με ελάχιστα άστοχο τετ – α – τετ του Φεράν Τόρες, ύστερα από καταπληκτική μπαλιά του Ιλκάι Γκιντογκάν.

Ο Έλληνας επιθετικός δεν θα μπορούσε να ονειρευτεί καλύτερο… ποδαρικό στο σκοράρισμα, αφού σημείωσε το πρώτο του γκολ εις βάρος της τωρινής πρωταθλήτριας και ενός εκ των μεγαλύτερων συλλόγων στον κόσμο.

Σε άψογη αντεπίθεση των Γαλιθιάνων, ο Ιάγο Άσπας με κάθετη πάσα βρήκε τον Δουβίκα στον κενό χώρο και αυτός, αφού κέρδισε στην κούρσα τον Αραούχο, πλάσαρε εύστοχα τον Τερ Στέγκεν για το 0-2 (76’).

Ανατροπή με τρία γκολ σε επτά λεπτά και 3-2!
Όλα έδειχναν ότι η ανώτερη Θέλτα θα γινόταν η πρώτη ομάδα που θα κατάφερνε να νικήσει φέτος την Μπάρτσα, η οποία όμως έδειξε χαρακτήρα πρωταθλήτριας, καθοδηγούμενη από τον φορμαρισμένο Λεβαντόφσκι.

Στο 81’, ο Ζάο Φέλιξ με εξαιρετική λόμπα βρήκε τον Πολωνό στην περιοχή και αυτός, με νέα λόμπα, νίκησε τον Βιγιάρ και έβαλε ξανά την ομάδα του στο «κόλπο», σκοράροντας για πέμπτο σερί ματς.

Ο «Λέβα» δεν έμεινε εκεί και τέσσερα λεπτά αργότερα, διαμόρφωσε το 2-2 με σουτ από το ύψος του πέναλτι, ύστερα από συνδυασμό των Ραφίνια και Ζοάο Κανσέλο και γύρισμα του Πορτογάλου μπακ – χαφ.

Ο Κανσέλο, στο χειρότερο παιχνίδι του ως Μπλαουγκράνα, έμελλε να εξελιχθεί στον ήρωα της αναμέτρησης, αφού με την συμπλήρωση των 90 λεπτών έκανε το 3-2 με κοντινή προβολή ύστερα από καταπληκτική μπαλιά του Γκάβι.

Στα έξι λεπτά των καθυστερήσεων, η σοκαρισμένη Θέλτα προσπάθησε να αντιδράσει και να φτάσει στην ισοφάριση, την οποία άγγιξε ο πρώην Μπλαουγκράνα Όσκαρ Μινγκέθα, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Μπαρτσελόνα (Τσάβι): Τερ Στέγκεν – Ζοάο Κανσέλο, Κουντέ, Κρίστενσεν (61’ Μπάλντε), Μάρκος Αλόνσο (46’ Αραούχο) – Γκιντογκάν, Ρομέου (46’ Γιαμάλ), Ντε Γιονγκ (37’ λ. τρ. Γκάβι) – Φεράν Τόρες (72’ Ραφίνια), Λεβαντόφσκι, Ζοάο Φέλιξ.

Θέλτα (Ράφα Μπενίτεθ): Βιγιάρ – Μινγκέθα, Ουνάι Νούνιεθ (90’ Μιγκέλ Ροντριγκεθ), Στάρφελτ, Κάρλος Ντομίνγκεθ, Ρίστιτς – Μπαμπά (90’ Ντότορ), Φραν Μπελτράν, Ντε λα Τόρε – Ιάγο Άσπας (78’ Σβέντμπεργκ), Λάρσεν (66’ Δουβίκας).

To Top