Μπαρτσελόνα: Ο θρύλος του Κρόιφ κλείνει μισό αιώνα

Η 28η Οκτωβρίου 1973 δεν ήταν μια συνηθισμένη μέρα στην ιστορία της Μπαρτσελόνα. Θα ήταν ένας ακόμη αγώνας πρωταθλήματος, στην προκειμένη περίπτωση κόντρα στη Γρανάδα.Όμως ήταν ξεχωριστός, γιατί εκείνη την ημέρα ο Γιόχαν Κρόιφ έκανε το ντεμπούτο του.

Τότε που ακόμα κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί είναι ο «Ιπτάμενος Ολλανδός» θα κατέληγε να είναι το πρόσωπο που είχε τη μεγαλύτερη επιρροή στον σύλλογο σε όλη την ιστορία του, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ισπανική εφημερίδα «Marca» σε σχετικό του δημοσίευμα.

«Υπάρχει ένα πριν και το μετά του Κρόιφ στη Μπαρτσελόνα. Άλλαξε τη νοοτροπία του συλλόγου και τον τρόπο παιχνιδιού. Χάρη σε αυτόν, η Μπαρτσελόνα έχει αυτό το εξαιρετικά στυλ, αυτό που λέμε DNA της Μπαρτσελόνα: το “πώς” είναι σχεδόν πιο σημαντικό από το “τι”», είπε ο προπονητής των Καταλανών Τσάβι.

Αλλά η πραγματική επανάσταση του Κρόιφ θα χρειαζόταν μερικά χρόνια για να φτάσει. Ήταν όταν στα τέλη της δεκαετίας του ογδόντα κάθισε στον πάγκο της Μπαρτσελόνα. Τότε ήταν που έγινε η οριστική αλλαγή στον σύλλογο. Κατάφερε να σχηματίσει την «ομάδα όνειρο»που κατέπληξε τον κόσμο του ποδοσφαίρου με τον τρόπο που αντιλαμβανόταν το παιχνίδι. Τότε θεωρήθηκε η καλύτερη ομάδα της και έφερε το πρώτο Κύπελλο Πρωταθλητριών στις προθήκες του μουσείου. Με γκολ του Κούμαν το 112’ του αγώνα με τη Σαμπντόρια στο Γουέμπλεϊ.

Ο Κρόιφ έφυγε από τον πάγκο μετά από οκτώ χρόνια. Αλλά η επιρροή του δεν τελείωσε εκεί. Η κληρονομιά του αντέχει στο χρόνο με πολλούς τρόπους. Πρώτα από όλα λόγω της αγωνιστικής φιλοσοφίας που έχει αφήσει στη Μπαρτσελόνα. Είναι ήδη στο DNA της. Ποδόσφαιρο επιθετικό με κατοχή μπάλας. Ο Γιόχαν το ενστάλαξε και στη συνέχεια άλλοι προπονητές που έμαθαν από αυτόν, άμεσα ή έμμεσα, το ερμήνευσαν. Ο Πεπ Γκουαρντιόλα είναι το πιο ξεκάθαρο παράδειγμα, αλλά και ο Λουίς Ενρίκε, ο Ρόναλντ Κούμαν και ο ίδιος ο Τσάβι, που θεωρεί τον εαυτό του κληρονόμο αυτής της φιλοσοφίας.
Ο Τσάβι το γνωρίζει πολύ καλά γιατί αυτή η φιλοσοφία εφαρμόστηκε και στην ισπανική ομάδα που την βοήθησε να κερδίσει το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010.

Πενήντα χρόνια μετά το ντεμπούτο του σε εκείνο το ματς με τη Γρανάδα, η εικόνα του Γιόχαν Κρόιφ συνεχίζει να τυγχάνει θαυμασμού όχι μόνο στη Βαρκελώνη ή το Άμστερνταμ, πόλεις που συνδέονται με τους δύο βασικούς συλλόγους στους οποίους ήταν (Μπαρτσελόνα και Άγιαξ), αλλά και σε όλο τον κόσμο του ποδοσφαίρου.

To Top