Μπερτομέου: «Είμαι ο CEO της Euroleague μέχρι να αποφασιστεί κάτι διαφορετικό»

Η θητεία του Ζόρντι Μπερτομέου στην Euroleague αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούνιο, ωστόσο ο ίδιος ξεκαθάρισε πως για την ώρα, παραμένει CEO μέχρι να εφαρμοστεί η απόφαση της απομάκρυνσής του.

Επιπλέον, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο του Final Four στο Βελιγράδι, αναφέρθηκε στο μέλλον των ρωσικών ομάδων στον θεσμό, τα εγγυημένα συμβόλαια αλλά και την πόλη που θα φιλοξενήσει τους τελικούς την επόμενη σεζόν.

Αναλυτικά:

«Είμαι περήφανος για την πρόοδο της λίγκας και όλα αυτά που έχουμε πετύχει τα τελευταία 22 χρόνια που είμαι στο τιμόνι της διοργάνωσης. Για περισσότερο από δύο δεκαετίες καμία ομάδα δεν θέλησε να με μετακινήσει. Είμαστε πιο δυνατοί από ποτέ, επιβιώσαμε των κρίσεων, αλλά σε τελική ανάλυση δε νομίζω ότι το ευρωπαϊκό μπάσκετ ενδιαφέρεται τόσο πολύ να μάθει για το τι θα κάνω εγώ.

Είμαι ο CEO, μέχρι να αποφασιστεί κάτι διαφορετικό. Απ’ ό,τι ενημερώθηκα, τον περασμένο Οκτώβριο, με ψήφους 6-5, οι ομάδες αποφάσισαν να λήξει η θητεία μου στις 30 Ιουνίου. Αν αυτή η απόφαση ισχύει ακόμη, δεν μένει παρά να εφαρμοστεί. Για την ώρα συνεχίζω την δουλειά μου, προτείνω μέτρα και παίρνω αποφάσεις, οι οποίες εγκρίνονται από τις ομάδες-μετόχους. Αυτές θα αποφασίσουν και για την δική μου μοίρα. Αν υπάρχει κάτι που με χαροποιεί είναι ότι σε 22 χρόνια, μόλις δύο φορές χρειάστηκε να ψηφίσουμε για δύο ζητήματα. Όλες οι υπόλοιπες αποφάσεις ήταν ομόφωνες κι αυτό ήταν μεγάλη επιτυχία.

Η απόφαση του Δ.Σ. για τις ρωσικές ομάδες αποτελεί θέμα χρόνου. Ωστόσο, φαντάζει μη ρεαλιστικό να πιστεύουμε ότι είναι εύκολο να παίξουν την επόμενη χρονιά. Και αυτό έχει να κάνει με την πολεμική επιχείρηση που ξεκίνησε η κυβέρνηση της χώρας του, η οποία ενεργοποιεί τον όρο της ανωτέρας βίας. Πως μπορούμε να αναγκάσουμε τα κράτη που έχουν εναντιωθεί στον πόλεμο, να υποδεχθούν ομάδες από την Ρωσία στα εδάφη τους; Η ΤΣΣΚΑ θα παραμείνει μέτοχος και εννοείται ότι θα διατηρήσει το δικαίωμα ψήφου της στο board. Οι δύο θέσεις που θα προκύψουν από το συμβόλαιο της αλλά και από την VTB League, θα καλυφθούν μέσω της διαδικασίας της wild card.

Τα εγγυημένα συμβόλαια πρέπει από 13 να γίνουν 18. Η αρχή θα γίνει με την Άλμπα και πρέπει σύντομα και οι υπόλοιποι σύλλογοι να γίνουν μόνιμοι μέτοχοι.

Είναι απαραίτητο να σταματήσουν οι ομάδες να εξαρτώνται από τους ιδιοκτήτες τους να μην ξοδεύουν περισσότερα απ’ όσα εισπράττουν. Δεν υπάρχει πρόβλεψη για salary cap, απλά ο στόχος είναι η σωστή διαχείριση των εισερχόμενων και εξερχόμενων χρημάτων, με απόλυτο στόχο το break even. Αυτή τη στιγμή το μέσο budget των ομάδων αγγίζει τα 24 εκατομμύρια Ευρώ με όλα τα έξοδα, ενώ από τη νέα σεζόν δεν θα μπορεί να είναι χαμηλότερο των 7 εκατομμυρίων για την Euroleague και από τα 2,5 εκατομμύρια Ευρώ για το Eurocup. To τρόπαιο δεν γίνεται να είναι για όλους και κάθε χρόνο αυτοσκοπός. Χρειαζόμαστε ομάδες περισσότερο προσανατολισμένος στο επιχειρείν και λιγότερο στον αγωνιστικό στόχο.

Η πόλη που θα αναλάβει το επόμενο Final Four θα γίνει γνωστή μέσα στο καλοκαίρι. Έχουμε ήδη μερικές υποψηφιότητες (σ.σ.: επιβεβαίωσε εκείνη της Κωνσταντινούπολης που θέλει να συνδυάσει το event με τα 100 χρόνια από την ίδρυση της τουρκικής δημοκρατίας), ενώ μέσα στα επόμενα χρόνια ελπίζω ότι ένα Final 4 θα γίνει στο νέο Μπερναμπέου της Μαδρίτης, που θα έχει και ένα υπερσύγχρονο γήπεδο μπάσκετ με όλες τις ανέσεις. Δεν σας λέω για το Άμστερνταμ, που είναι η μεγάλη μου προτίμηση εδώ και χρόνια, γιατί το επιτελείο μου προσπαθεί να μου το βγάλει τελείως από το μυαλό».

To Top