ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μπερτομέου: «Τους παίκτες του ΝΒΑ γιατί δεν τους τιμωρούν που δεν πάνε στις εθνικές;»

Η διαμάχη μεταξύ Ευρωλίγκας και FIBA μετά την απόφαση για καθιέρωση προκριματικών για τις εθνικές ομάδες από τη δεύτερη καλά κρατεί. Ο ισχυρός άνδρας της Euroleague, Τζόρντι Μπερτομέου, ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να αλλάξει το καλεντάρι της διοργάνωσης, αλλά ούτε και να τιμωρήσει τους παίκτες που θα θελήσουν να παίξουν με τις εθνικές τους, πετώντας το μπαλάκι στους συλλόγους και τους αθλητές.

Αναλυτικά, στη συνάντηση με τους δημοσιογράφους ο Τζόρντι Μπερτομέου μίλησε για:

-τη διαμάχη με τη FIBA για τα προκριματικά μέσα στη σεζόν: «Τα συμφέροντα των εθνικών ομάδων είναι κάτι που πρέπει να σεβόμαστε, αλλά το νέο καλεντάρι δεν επιτρέπει στους καλύτερους παίκτες να αγωνίζονται σε διεθνές επίπεδο. Αυτό θεωρώ πως είναι ασέβεια προς τις ομάδες. Όμως η FIBA ξέρει καλύτερα. Η Ευρωλίγκα δεν μπορεί να απαγορεύσει τη συμμετοχή ενός παίκτη στην εθνική του ομάδα, αλλά δεν θα αλλάξουμε το καλεντάρι μας. Οι σύλλογοι και οι παίκτες θα αποφασίσουν από μόνοι τους πώς θα αντιμετωπίσουν αυτή την κατάσταση. Ξέρουμε πως δεν μπορεί να τεθεί ζήτημα τιμωριών. Όταν οι παίκτες του ΝΒΑ λένε όχι στις εθνικές ομάδες, κανένας δεν ζητά την τιμωρία τους. Άρα ποια η διαφορά όταν μιλάμε για παίκτες της Ευρωλίγκας».

-τα πριμ της Ευρωλίγκας: «Το μπόνους για την κατάκτηση της Ευρωλίγκας θα παραμείνει ίδιο, παρότι το Champions League ανέβασε το δικό του στο ένα εκατ. ευρώ. Δεν θα μπούμε σε… διαγωνισμό. Ούτως ή άλλως οι ομάδες της Ευρωλίγκας κερδίζουν πολύ περισσότερα χρήματα από ό,τι οι ομάδες του Champions League».

-το καλεντάρι και την αύξηση των ομάδων: «Φέτος ήταν μια σεζόν προσαρμογής και εκμάθησης για όλους μας, διοργανωτές και προπονητές. Ξέρουμε πως πρέπει να διορθώσουμε τα λάθη και τις αδυναμίες. Οι ομάδες αποφάσισαν το καλεντάρι να είναι ίδιο και την επόμενη σεζόν, παρότι θα υπάρχουν κάποιες φορές δύο ματς την εβδομάδα. Η αύξηση των ομάδων της Ευρωλίγκας είναι προς όφελος της διοργάνωσης. Στο εγγύς μέλλον θέλουμε να αυξήσουμε τις ομάδες σε 18, αλλά όχι από την επόμενη σεζόν. Σύντομα πάντως».

-το αν η Ευρωλίγκα αποδυναμώνει τα πρωταθλήματα: «Στην Ευρωλίγκα δεν εκπροσωπούνται χώρες, αλλά η ποιότητα. Διαφορετικά θα παίρναμε τις πρωταθλήτριες κάθε χώρας και μόνο. Εμείς λαμβάνουμε υπόψη τα αποτελέσματα, την οργάνωση της ομάδας, τον κόσμο που παρακολουθεί τους αγώνες της, τα πάντα… Την επόμενη σεζόν είναι πιθανό να δούμε πέντε ισπανικές ομάδες, αλλά θα πρέπει να τελειώσει πρώτα η ACB. Στα εγχώρια πρωταθλήματα οι ομάδες δεν μάχονται για να παίξουν στην Ευρωλίγκα, αλλά για να κερδίσουν τον εγχώριο τίτλο. Και δεν σημαίνει ότι μία ομάδα που έχει εξασφαλισμένη θέση στην Ευρωλίγκα αδιαφορεί για το εγχώριο πρωτάθλημα. Πόσες φορές είδαμε τα τελευταία χρόνια τελικούς μεταξύ Ρεάλ και Μπαρτσελόνα στην Ισπανία;».

-το επίπεδο της διαιτησίας: «Φέτος ήταν στο υψηλότερο σημείο. Αυξήσαμε τον αριθμό των νέων διαιτητών σκεπτόμενοι το μέλλον. Ναι, έγιναν λάθη αλλά αυτό συμβαίνει. Δεν δέχομαι θεωρίες συνομωσίας. Όταν ένας διαιτητής κάνει λάθη, αντιμετωπίζει τις συνέπειες».

-την απώλεια μεγάλων παικτών που προτιμούν το ΝΒΑ: «Πάντα είναι πιθανό να χάνεις παίκτες για το ΝΒΑ. Οι σύλλογοί μας δεν μπορούν να ανταγωνιστούν αυτούς του ΝΒΑ σε χρήματα. Είναι πέρα από τις δυνάμεις τους. Πάντως ο αριθμός των διαθέσιμων θέσεων για παίκτες στο ΝΒΑ είναι περιορισμένος και συγκεκριμένος».

To Top