Μπλατ: “Θα ευχαριστώ πάντα τον Θεό που βρέθηκα στην Ελλάδα”

Ο προπονητής που οδήγησε την Μακάμπι Τελ Αβίβ στην κατάκτηση του τίτλου της Ευρωλίγκας στο Φάιναλ Φορ του Μιλάνου έδωσε συνέντευξη στον «Δωδώνη Super Fm 104,3» και τόνισε ότι η ομάδα του άρχισε να πιστεύει στην κατάκτηση του τροπαίου μετά την πρόκριση εις βάρος της Αρμάνι Μιλάνο. Ο Ντέιβιντ Μπλατ αποκάλυψε ότι λίγο πριν την έναρξη της παράτασης οι παίκτες του, του είπαν ότι εδώ που έφτασαν δεν πρόκειται να χάσουν το τρόπαιο.

«Είμαι χαρούμενος που πήρε τον πρώτο του τίτλο στην Ευρωλίγκα», δήλωσε για τον Σοφοκλή Σχορτσανίτη ο 55χρόνος κόουτς και μίλησε για μια ακόμη φορά με τα καλύτερα λόγια για την Ελλάδα, στην οποία εργάστηκε για σύντομο διάστημα ως προπονητής του Άρη: «Πάντα θα ευχαριστώ τον Θεό που βρέθηκα στην Ελλάδα και μπόρεσα κι εγώ να βοηθήσω».

Οι δηλώσεις του Ντέιβιντ Μπλατ:

Για το πώς νιώθει 2 μέρες μετά την κατάκτηση της Ευρωλίγκας: «Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση πρώτα απ’ όλα. Είναι εκπληκτικό το συναίσθημα και χαίρομαι πάρα πολύ που το έζησα».

Όλοι έβλεπαν σαν αουτσάιντερ  τη Μακάμπι και ο κ. Μπλατ κλήθηκε να σχολιάσει πως κέρδισε την ΤΣΣΚΑ και έπειτα τη Ρεάλ Μαδρίτης: «Πολύς κόσμος θεωρούσε για μας ότι δεν ήμασταν το φαβορί, αλλά εμείς δεν το βλέπαμε έτσι, ξέραμε την ομάδα μας, ξέραμε τι ζητούσαμε και μπήκαμε για να χτυπήσουμε τα παιχνίδια.

Από την άλλη μεριά, μην ξεχνάτε ότι σε όλη τη σεζόν της Ευρωλίγκας ήμασταν πάρα πολύ καλοί, είχαμε καλή σεζόν και κάναμε καλά παιχνίδια. Το αποκορύφωμα ήταν ότι αποκλείσαμε την Αρμάνι Μιλάνο, την ομάδα που διοργάνωνε το Φάιναλ Φορ με μειονέκτημα έδρας. Από εκεί και πέρα νιώσαμε και πιστέψαμε κι εμείς ότι μπορούσαμε να κάνουμε κάτι καλό στο Φάιναλ Φορ και να φτάσουμε στο τρόπαιο.

Είχαμε συγκεκριμένο πλάνο και για τα δύο παιχνίδια. Το πρώτο ματς ήταν πολύ δύσκολο με την ΤΣΣΚΑ, γιατί όλοι ξέρουν πως παίζει και τι ομάδα είναι. Εμείς προσπαθήσαμε να τους πιέσουμε. Μας είχαν ξεφύγει με 15 πόντους διαφορά κι εμείς αρχίσαμε να τη ροκανίζουμε, τη φτάσαμε στους 10 κι εκεί ήταν διαχειρίσιμο το ματς. Εκεί πιστέψαμε ότι μπορούσαμε να το ανατρέψουμε όπως και κάναμε».

Σχετικά με το ματς με την ΤΣΣΚΑ: «Αυτό που προσπαθήσαμε να κάνουμε με την ΤΣΣΚΑ ήταν να τους περιορίσουμε το παιχνίδι κάτω από το καλάθι, που είναι και η μεγάλη τους δύναμη και τους αναγκάσαμε να σουτάρουν από μακριά, που δεν τους αρέσει και πολύ. Έκαναν 23 σουτ, κάτι που είναι ασυνήθιστο γι’ αυτούς και πλέον τους «χτυπήσαμε» και στη δυνατή τους άμυνα».

Για το τι είπε στους παίκτες του πριν το ματς με τη Ρεάλ Μαδρίτης: «Με τη Ρεάλ, μετά την εντυπωσιακή της νίκη επί της Μπαρτσελόνα με 38 πόντους, σαφέστατα ήμασταν το αουτσάιντερ. Από εκεί και πέρα, είπα στους παίκτες μου να μην τους αφήσουν να κάνουν το παιχνίδι τους, γιατί τους αρέσει να τρέχουν και να δημιουργούν μεγάλες διαφορές. Το κρίσιμο σημείο ήταν να μείνουμε κοντά στο σκορ. Στη Ρεάλ αρέσει να ανοίγει την ψαλίδα. Έπρεπε να το κάνουμε και το κάναμε, μείναμε κοντά στη Ρεάλ».

Για το πότε συνειδητοποίησε ότι ο τελικός πήγαινε όπως τον ήθελε: «Είχα καταλάβει ότι ήμασταν κοντά σε κάτι καλό από το ημίχρονο, όπου ήμασταν κοντά στο σκορ. Ελέγχαμε το παιχνίδι και το ρυθμό και ήξερα ότι η ομάδα μου είναι πολύ καλή στο τέταρτο δεκάλεπτο, όπως όλη τη χρονιά και πόνταρα κι εκεί».

Για το αν είχε η ομάδα του τη νοοτροπία του νικητή: «Στο τελευταίο λεπτό του κανονικού αγώνα έγινε ένα σουτ που χάθηκε και θα μπορούσαμε να πάρουμε τη νίκη. Φοβήθηκα μήπως οι παίκτες μου απογοητευτούν εκεί λίγο, αλλά είδα τους παίκτες μου όταν ήρθαν στο τάιμ-άουτ της παράτασης, που μου έλεγαν ότι εδώ που φτάσαμε δεν πρόκειται να το χάσουμε. Θα παλέψουμε να το πάρουμε κι έδειχναν ότι πίστευαν ότι μπορούσαν να κερδίσουν».

Για το πότε έδωσαν οι παίκτες του το κάτι παραπάνω: «Αυτό που κάναμε περισσότερο με τη Ρεάλ ήταν ότι οι παίκτες μου ήταν περισσότερο συγκεντρωμένοι απ’ ό,τι με την ΤΣΣΚΑ. Το κυριότερο ήταν ότι έβγαιναν πρώτοι πάνω στην μπάλα, ήξεραν τι ήθελαν, δεν άφηναν τη Ρεάλ να κάνει το δικό της παιχνίδι κι αυτό έπαιξε σημαντικό ρόλο».

Για το αν ήταν αλαζόνες οι Ισπανοί: «Μπορεί να υπήρχε και μια τέτοια ιδέα, γιατί η Ρεάλ είχε κερδίσει με 38 πόντους την Μπαρτσελόνα. Θεωρητικά θα πίστευε ότι θα είχε ένα εύκολο παιχνίδι».

Σχετικά με την επόμενη μέρα της Μακάμπι: «Έχουμε και πάλι αγώνες. Ακολουθούν τα δικά μας πλέι οφ. Μόλις τελειώσαμε την προπόνηση και ετοιμαζόμαστε  να προσθέσουμε έναν ακόμα τίτλο για να χαρούμε περισσότερο».

Για τον Σοφοκλή Σχορτσιανίτη που παίζει στη Μακάμπι: «Έχει κάνει μια εξαιρετική χρονιά. Είναι η τρίτη του σεζόν μ’ εμάς.  Είμαι χαρούμενος που πήρε τον πρώτο του τίτλο στην Ευρωλίγκα. Είμαι πολύ περήφανος γι’ αυτόν και θα είμαι χαρούμενος που θα αναφέρεται στο μέλλον ότι κατέκτησε τίτλο με την Μακάμπι».

Για το γιο του και αν είναι έτοιμος να τον προπονήσει: «Σε 1-2 χρόνια θα είναι. Δεν βλέπω την ώρα να τον προπονήσω».

Για τις κατακτήσεις τίτλων και τι του έχει μείνει στην καρδιά: «Το πιο σημαντικό δεν είναι μόνο η πρώτη θέση. Δώσαμε χαρά σ’ έναν ολόκληρο λαό και το να δίνεις χαρά σ’ έναν λαό είναι πολύ σημαντικό και ίσως το καλύτερο συναίσθημα».

Για το ποιες είναι οι διαφορές ανάμεσα σ’ έναν καλό και σ’ έναν εξαιρετικό προπονητή: «Η εμπειρία και η υπομονή. Είναι σημαντικό να είσαι υπομονετικός και να χτίζεις σιγά-σιγά κάποια πράγματα».

Το μήνυμά του προς τους Έλληνες φιλάθλους: «Την Ελλάδα την έχω στην καρδιά μου. Είναι μια πανέμορφη χώρα με εξαιρετικούς ανθρώπους. Πάντα θα ευχαριστώ τον Θεό που βρέθηκα στην Ελλάδα και μπόρεσα κι εγώ να βοηθήσω».

To Top