Μπομπονέρα: Το καμίνι και το καμάρι της Μπόκα Τζούνιορς (photos)

Το αναπόσπαστο μέρος της ιστορίας του Μπουένος Άιρες και του ποδοσφαίρου έκλεισε 80 χρόνια ζωής.

μποκα

Το 1905, στην πρωτεύουσα της Αργεντινής, το Μπουένος Άιρες, Ιταλοί κατά κύριο λόγο, αλλά και Έλληνες μετανάστες κατοικούν γύρω από το λιμάνι. Η καταγωγή της πλειοψηφίας των Ιταλών, που είχαν βρεθεί εκεί κατά το πρώτο μεταναστευτικό κύμα από την Ευρώπη προς τη νότια Αμερική ήταν από τη Γένοβα, και έτσι η γειτονιά ονομάστηκε ”La Boca”, από την ομώνυμη περιοχή της πόλης του ιταλικού βορρά.

μποκα

Στις αρχές του 20ου αιώνα λοιπόν, ιδρύεται η ”Club Atlético Boca Juniors”. Η ομάδα φορούσε αρχικά ροζ εμφανίσεις και αργότερα ασπρόμαυρες, οι οποίες όμως έπρεπε να αντικατασταθούν καθώς υπήρχε και άλλος σύλλογος στην ευρύτερη ζώνη της πρωτεύουσας με τα ίδια χρώματα. Οι άνθρωποι της Μπόκα, μετά από χαμένο ματς για το ποιος θα κερδίσει τις ασπρόμαυρες ρίγες, αποφάσισαν να υιοθετήσουν τα χρώματα της σημαίας του πρώτου καραβιού που θα έμπαινε εκείνη την εποχή στο λιμάνι, το σουηδικό ”Drottning Sophia”.

μποκα

Χρειάστηκε να περάσουν περισσότερες από τρεις δεκαετίες ώστε η Μπόκα να αποκτήσει την δική της έδρα. To 1931, η διοίκηση της ομάδας με επικεφαλής τον πρόεδρο Ρουπέρτο Μολφίνο αγόρασε στρέμματα της έκτασης στην καρδιά της ‘La Boca’, έναντι του ποσού των 2.2 εκατομμυρίων δολαρίων. Τρία χρόνια μετά, άρχισαν να κατατίθενται προσφορές για το έργο της κατασκευής του.

μποκα

Η διοίκηση αποφάσισε να στραφεί στον Σλοβένο αρχιτέκτονα Βίκτορ Σούλτσιτς. Τα έργα ξεκίνησαν το 1938 και δύο χρόνια μετά, το Μπομπονέρα ήταν γεγονός. Το όνομά του σταδίου, προέκυψε από τον Σούλτσιτς λόγω της ομοιότητάς του με ένα κουτί από σοκολατάκια, που είχε πάρει δώρο για τα γενέθλιά του.

μποκα

Το νέο γήπεδο της ομάδας εγκαινιάστηκε στις 25 Μαΐου του 1940, με ένα φιλικό παιχνίδι ανάμεσα στην Μπόκα και την Σαν Λορέντζο. Οι εργασίες επέκτασης και βελτίωσής του δεν σταμάτησαν μέχρι το 1953, όταν πλέον το γήπεδο απέκτησε την τελική του μορφή. Το Μπομπονέρα ξεχώρισε στο μάλλον μικρό μπλοκ της ”La Boca”, περιτυλιγμένο από τις γειτονικές πολυκατοικίες και στηριζόμενο σε ένα πλέγμα από κίτρινες και μπλε κολώνες.

μποκα

Η ιστορική έδρα της Μπόκα, σήμερα φιλοξενεί 49 χιλιάδες φιλάθλους, κυρίως στις εξέδρες των τριών πλευρών της, με την τέταρτη που είναι πιο στενή, να κάθονται οι VIP επισκέπτες και ο Τύπος, με τον 12ο παίκτη, τον κόσμο, να είναι πάντα εκεί!  Από το 2000 ονομάζεται επίσης και ”Estadio Alberto Jacinto Armando”, προς τιμήν του σπουδαίου προέδρου της ομάδας, υπό την ηγεσία του οποίου ο σύλλογος πανηγύρισε το πρώτο Copa Libertadores της ιστορίας της (1977).

μποκα
To Top