slideshow-3

Μπουρλά: Ο Αρειανός Θεσσαλονικιός φίλος του Μαργαρίτη Σχοινά πίσω από το εμβόλιο της Pfizer για τον κορωνοϊό

Ο Έλληνας επικεφαλής της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά ήταν ο άνθρωπος ο οποίος τη Δευτέρα, έκανε γνωστά τα ενθαρρυντικά νέα σχετικά με την ισχυρή αποτελεσματικότητα του εμβολίου για προστασία από τον κορωνοϊό, που αναπτύσσουν ο κολοσσός Pfizer και η γερμανική BioNTech.

Ο Άλμπερτ Μπουρλά, είναι φίλος με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτη Σχοινά, γνωστός για την αγάπη του προς τον Άρη. Θυμηθείτε ΕΔΩ την τελευταία τους συνάντηση…

«Η σημερινή είναι μία μεγάλη ημέρα για την επιστήμη και την ανθρωπότητα. Φθάνουμε σε ένα κρίσιμο σημείο καμπής στο πρόγραμμα ανάπτυξης του εμβολίου μας σε μία στιγμή κατά την οποία ο κόσμος το χρειάζεται περισσότερο, με τους ρυθμούς μόλυνσης να φθάνουν σε νέα ρεκόρ, τα νοσοκομεία να πλησιάζουν στον υπερκορεσμό και τις οικονομίες να αγωνίζονται για να επαναλειτουργήσουν» δήλωνε ο CEO της αμερικανικής φαρμακευτικής, δίνοντας ελπίδα σε ολόκληρο τον κόσμο.

Από τη Θεσσαλονίκη στο τιμόνι της Pfizer

Ο Άλμπερτ Μπουρλά γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, σπούδασε στην Κτηνιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και στη συνέχεια ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στη Βιοτεχνολογία στο ίδιο πανεπιστήμιο το 1991. Το 1993 προσελήφθη στο τμήμα Animal Health της Pfizer στην Ελλάδα, ως τεχνικός διευθυντής.

Το 2001 μετακόμισε στις ΗΠΑ, όπου ανέλαβε τον ρόλο του U.S. Group Marketing Director for Animal Health, ενώ το 2004 έγινε Vice President of Business Development and New Products Marketing. Το 2006 αναλαμβάνει τη θέση του Προέδρου της Ευρώπης, Αφρικής και Μέσης Ανατολής και το 2009 την Ασία και την περιοχή του Ειρηνικού. Από το 2019 βρίσκεται στο τιμόνι της εταιρείας, ως Διευθύνων Σύμβουλος και τον Ιανουάριο του 2020 ανέλαβε χρέη εκτελεστικού προέδρου.

Τον Απρίλιο του 2019 βραβεύτηκε ως «Διαπρεπής Έλληνας Ηγέτης» της παγκόσμιας φαρμακευτικής διαδικασίας, από τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ. 

Σε συνέντευξή του στην Καθημερινή τον Ιούνιο του 2020, ο Αλμπερτ Μπουρλά σημείωνε σχετικά με το πώς είναι να βρίσκεσαι σε μία τέτοια θέση όταν ξεσπάει μία κρίση σαν τον κορονοϊό:

«Είναι μεγάλο προνόμιο γιατί μπορείς να κάνεις διαφορά. Αλλά είναι και τεράστια ευθύνη και οφείλω να ομολογήσω ότι την ένιωσα και τη νιώθω πολύ βαριά πάνω στους ώμους μου. Το να είσαι διευθύνων σύμβουλος μιας πολύ μεγάλης εταιρείας –οποιοδήποτε και αν είναι το αντικείμενό της– απλώς και μόνον επειδή είσαι ένας παγκόσμιος εργοδότης, δημιουργεί τρομερές ευθύνες έτσι κι αλλιώς. Πρέπει να πάρεις αποφάσεις στη μέση του κορονοϊού, για το πώς θα προστατέψεις την ασφάλεια των υπαλλήλων σου, πώς θα προστατέψεις την ασφάλεια των κοινοτήτων στις οποίες η εταιρεία δρα και εργάζεται, αλλά πολύ σύντομα, αμέσως όπως κατάλαβα, έχουμε και έναν άλλο ρόλο να παίξουμε, κι αυτός είναι να βρούμε μια λύση μέσα στην κρίση. Για παράδειγμα, να δημιουργήσουμε ένα εμβόλιο ή ένα αντιιικό.

Αμέσως κατάλαβα ότι θα μπορούσαμε, αν είμαστε τυχεροί και αν ενεργοποιούσαμε τις επιστημονικές δυνάμεις που έχουμε, να  χρησιμοποιήσουμε τα χρήματα που διαθέτουμε –χρειάζονται αρκετά και έχουμε αρκετά, δόξα τω Θεώ–, αλλά όλα αυτά δεν αρκούν. Χρειάζονται αποφάσεις, σωστές αποφάσεις. Μπορεί να τα έχεις όλα, αλλά αν πάρεις τις λάθος αποφάσεις να μη χαρείς το αποτέλεσμα. Κι όταν καταλαβαίνεις ότι δισεκατομμύρια πολιτών στον κόσμο, εκατομμύρια επιχειρήσεων, εκατοντάδες κυβερνήσεων, εναποθέτουν τις ελπίδες για μια λύση στη φαρμακευτική βιομηχανία –και είμαστε ηγετική εταιρεία αυτής της βιομηχανίας– τη νιώθεις πολύ έντονα την ευθύνη στους ώμους σου».

Mετά τα καλά νέα για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του LSE, Ηλίας Μόσιαλος σε ανάρτησή του στο Facebook ανέφερε σχετικά με τον Έλληνα CEΟ της Pfizer:

«Πριν από ένα χρόνο ακριβώς (στις 11/11/2019) είχα συναντηθεί στη Νέα Υόρκη με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Pfizer, τον Αλβέρτο Μπουρλά. Μου είχε κάνει εξαιρετική εντύπωση η απλότητα του και η ευφυΐα του. Κινήθηκε γρήγορα και αποτελεσματικά για την ανακάλυψη του εμβολίου σε συνεργασία με τη Γερμανική εταιρεία BioNTech. Είναι ιδιαίτερη χαρά για εμένα ότι Διευθυντής Στρατηγικής και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της BioNTech είναι ο Ryan Richardson πρώην φοιτητής μου στο LSE. Ευχόμαστε να πάνε όλα καλά με το εμβόλιο!».

 

 

 

To Top