Μ. Σχοινάς: «Συμμερίζομαι πλήρως τις αμφιβολίες για τη διεξαγωγή του Μουντιάλ κάθε δύο χρόνια»

Την ανησυχία της μέσω του αντιπροέδρου της, Μαργαρίτη Σχοινά έκανε γνωστή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το σχέδιο της FIFA να διεξάγεται το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου κάθε δύο χρόνια.

«Συμμερίζομαι πλήρως τις αμφιβολίες των εθνικών ευρωπαϊκών ομοσπονδιών ποδοσφαίρου σχετικά με τη δυνατότητα διεξαγωγής του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου ανά δύο χρόνια», υπογράμμισε ο Μαργαρίτης Σχοινάς, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής.

Προσέθεσε ότι «η Ευρώπη είναι το παγκόσμιο επίκεντρο του ποδοσφαίρου και έχουμε χρέος να διατηρήσουμε ένα μοντέλο που σέβεται το ενδιαφέρον των φιλάθλων, την ευημερία των παικτών και τη συνολική λογική της παγκόσμιας αθλητικής ατζέντας, όχι μόνο εμπορικά συμφέροντα».

Η παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έρχεται, καθώς η FIFA, έχει προχωρήσει σε μελέτη σκοπιμότητας, προκειμένου να εκτιμήσει τον αντίκτυπο που θα έχει η διεξαγωγή της κορυφαίας διοργάνωσης ποδοσφαίρου στον κόσμο κάθε δύο χρόνια, αντί να πραγματοποιείται κάθε τέσσερα χρόνια, όπως συμβαίνει έως σήμερα.

Το σχέδιο της FIFA, που προτάθηκε αρχικά από τη Σαουδική Αραβία και υποστηρίχθηκε ευρέως από τον πρώην προπονητή της Άρσεναλ και νυν επικεφαλής της FIFA για την «παγκόσμια ανάπτυξη του ποδοσφαίρου» (Global Football Development), Αρσέν Βενγκέρ, έχει την υποστήριξη εθνικών συνομοσπονδιών στην Αφρική (AFA) και την Ασία (AFC).

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της FIFA την περασμένη εβδομάδα, οι φίλαθλοι οπαδοί του ποδοσφαίρου εξακολουθούν να διχασμένοι, με το 55% να τάσσεται υπέρ διετούς κύκλο του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ενώ οι ηπειρωτικές συνομοσπονδίες με επιρροή δεν υποστηρίζουν το σχέδιο.

Σε χθεσινή της ανακοίνωσή της η UEFA, ανέφερε ότι έχει «σοβαρές ανησυχίες» για το σχέδιο της FIFA, ενώ δημιουργεί «πραγματικούς κινδύνους» για το ποδόσφαιρο, συμπεριλαμβανομένης της απαξίωσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ενδεχομένως να βλάψει τους παίκτες και να έχει αρνητικό αντίκτυπο στα τουρνουά γυναικών.

Η παρέμβαση του Μαργαρίτη Σχοινά, έχει επίσης ως στόχο, όπως αναφέρει το Politico, να βρει απήχηση σε Ευρωπαίους νομοθέτες, οι οποίοι συζητούν επί του παρόντος μια έκθεση πρωτοβουλίας για την αθλητική πολιτική της ΕΕ.

Σύμφωνα με μια τροπολογία στην έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που υπέβαλαν βουλευτές από όλες τις πολιτικές ομάδες, η επιτροπή πολιτισμού θα ψηφίσει στα τέλη Οκτωβρίου για να καλέσει τις αθλητικές οργανώσεις «να σεβαστούν την καθιερωμένη συχνότητα των διεθνών αθλητικών τουρνουά, ιδίως των ευρωπαϊκών και Παγκόσμιοι πρωταθλημάτων».

Ο Πολωνός Τόμας Φρανκόφσκι, πρώην επαγγελματίας ποδοσφαιριστής, συμπρόεδρος της «αθλητικής ομάδας» του Κοινοβουλίου, δήλωσε: «Ως πρώην ποδοσφαιριστής, φοβάμαι ότι θα υπάρξει σοβαρός κίνδυνος για την υγεία των παικτών, που αναγκάζονται να συμμετάσχουν σε θερινούς αγώνες υψηλής έντασης κάθε χρόνο αντί για μεγαλύτερα διαλείμματα ανάκαμψης. Αυτά τα σχέδια θα οδηγήσουν στη διάβρωση των αθλητικών ευκαιριών για πιο αδύναμες εθνικές ομάδες».

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η συνομοσπονδία ποδοσφαίρου της Νότιας Αμερικής CONMEBOL, τάχθηκε εναντίον του σχεδίου για διεξαγωγή του Παγκοσμίου Κυπέλλου κάθε δύο χρόνια, και ο πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Τσεφέριν, δήλωσε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα μπορούσαν να μποϊκοτάρουν την εκδήλωση, πράγμα που θα την αποδυνάμωνε ουσιαστικά.

To Top