Νάσος Γαλακτερός: “Το κύπελλο του ’98 ο συγκλονιστικότερος τίτλος μου” (photogallery + video)


Το Κύπελλο Ελλάδας που κατέκτησε ο Άρης τη σεζόν 1997-98 έχει σημαδέψει την πλούσια σε διακρίσεις καριέρα του Νάσου Γαλακτερού. Η ομολογία αυτή έγινε από τον παλιό παίκτη των κίτρινων στο περιθώριο της παρουσίασης του βιβλίου του με τίτλο «Τελευταίος αγώνας» σε κεντρικό βιβλιοπωλείο της Θεσσαλονίκης.

Το «PRESSARIS» συνάντησε τον παλιό χαρισματικό φόργουορντ που όσα χρονιά κι αν περάσουν δεν ξεχνά εκείνο το διήμερο (31 Ιανουαρίου-1 Φεβρουαρίου) όπου κόντρα σε όλα τα προγνωστικά και παρά τα τεράστια προβλήματα ο Άρης στέφθηκε Κυπελλούχος Ελλάδας στο Αλεξάνδρειο. Ο Γαλακτερός μίλησε γι’ αυτό και άλλα πολλά. Δεν έκρυψε την αγάπη του για τον Άρη και τη Θεσσαλονίκη ενώ αποκάλυψε πως έγινε από. σπόντα μπασκετμπολίστας.

Τι ήταν αυτό που σε οδήγησε στην απόφαση να γράψεις αυτό το βιβλίο;
Καταρχήν αυτό που λέγεται πως ξεκινάω καριέρα συγγραφέα δεν ισχύει. Εγώ είμαι αθλητής και θα είμαι αθλητής. Ένα καλοκαιρινό βράδυ του 2004 άνοιξα το word στον υπολογιστή μου και άρχισα να γράφω. Δεν ξέρω πως μου ήρθε αυτό άλλα άρχισα να γράφω. Δεν ήμουν ποτέ καλός μαθητής, ούτε ιδιαίτερα καλός στην έκθεση. Ένα 15 έβγαζα κι αυτό με το ζόρι! Προφανώς είχα πράγματα να βγάλω από μέσα μου.

Το βιβλίο έχει τίτλο «Τελευταίος αγώνας». Ποιο είναι το θέμα του;
Είναι ένα μυθιστόρημα με κεντρικό πρόσωπο ή ήρωα αν θέλετε έναν αθλητή, ο οποίος έχει κάποια δικά μου στοιχεία, όχι πολλά και το παρελθόν του ταυτίζεται με κάποια γεγονότα που συνέβησαν στη ζωή μου.

Τελικά μπασκετμπολίστας έγινες από σύμπτωση όπως γράφεις και στο βιβλίο;
Πραγματικά, συμπτωματικά. Εξαιτίας ενός φίλου μου, στον οποίο ο προπονητής του Αμύντα είχε τάξει 100 δραχμές κάθε φορά που θα έφερνε στην προπόνηση κάποιο παιδί με ύψος πάνω από 1,80 μ.. Έτσι ξεκίνησε η δική μου ενασχόληση με το μπάσκετ.

Μικρός έπαιζες πιάνο, στη συνέχεια έγραψες στίχους κι έκανες συνθέσεις σε τραγούδια, πήρες μέρος στο τηλεοπτικό σόου «Dancing with the stars» και τώρα παρουσιάζεις την πρώτη σου συγγραφική δουλειά. Είσαι αυτό που λέμε ανήσυχο πνεύμα;
Όσο έπαιζα μπάσκετ, οι συμπαίκτες μου, μου έλεγαν πως εγώ τυχαία έπαιξα μπάσκετ! Ό,τι κανονικά έπρεπε να γράφω μουσική ή να κάνω κάποια άλλα πράγματα,. Με φώναζαν «καλλιτέχνη». Η δασκάλα μου στη μουσική μου έλεγε «γιατί παίζεις μπάσκετ; Εσύ θα έπρεπε να ασχολείσαι με τη μουσική». Να φανταστείτε πως είχα πάρει και υποτροφία μικρός στη μουσική αλλά τα παράτησα.

Το μπάσκετ θα πρέπει να αισθάνεται τυχερό που κέρδισε έναν σπουδαίο αθλητή από τη μουσική;
Πιστεύω πως στο πιάνο ήμουν μεγαλύτερο ταλέντο απ’ ότι στο μπάσκετ. Με τη μουσική ασχολήθηκα από μικρότερη ηλικία. Το μπάσκετ το ξεκίνησα μεγαλύτερος.

Επέστρεψες στη Θεσσαλονίκη. Ποιες είναι οι αναμνήσεις που έχεις από την πόλη όπου έζησες κάποια από τα χρόνια της αθλητικής σου καριέρας;
Η Θεσσαλονίκη είναι δική μου πόλη. Εδώ βρίσκονται οι περισσότεροι φίλοι μου. Έχω μια παρέα απίστευτη. Εδώ γεννήθηκε ο γιός μου. Έχω φοβερές αναμνήσεις και ειλικρινά σκέφτομαι κάποια στιγμή να γυρίσω εδώ να μείνω μόνιμα για το υπόλοιπο της ζωής μου.

Στον Άρη έπαιξες δυο χρόνια. Ποιες στιγμές έχουν μείνει στη μνήμη σου;
Με τον Άρη κατακτήσαμε το συγκλονιστικότερο Κύπελλο Ελλάδας στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ! Ομάδα διαλυμένη, με μοναδικούς ξένους τον Ζάρκο (σ.σ. Πάσπαλι), τον Μπόνι και τον Όρτμαν. Ορτίθ, Σοκ είχαν αποχωρήσει. Παίκτες απλήρωτοι που αποφάσισαν να παίξουν για τη φανέλα! Για μένα αυτό λείπει σήμερα. Να πεις «ναι στο καλό θα παίξω για τη φανέλα». Αυτό το Κύπελλο ήταν καθαρά για τη φανέλα. Και θα το θυμούνται πολύ καλά όλοι και φυσικά ο κόσμος της ομάδας.

Αυτός ήταν και ο λόγος που πανηγυρίστηκε έξαλλα από τους οπαδούς του Άρη;
Σε δέκα μέρες κερδίσαμε τον Ολυμπιακό στο πρωτάθλημα, τον Παναθηναϊκό στον ημιτελικό και την ΑΕΚ στον τελικό του φάιναλ φορ του Κυπέλλου. Στην ουσία κερδίσαμε όλο το ελληνικό μπάσκετ εκείνο το δεκαήμερο.

Θυμάσαι κάποιες στιγμές από εκείνη την “προβληματική” σεζόν;
Είχε ένα καφέ-μπαρ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης ο Ντίνος Αγγελίδης. Μαζευόμασταν όλοι εκεί και λέγαμε: «Τι θα κάνουμε το βράδυ; Πάμε παιδιά να τους σκίσουμε». Έμπαινες εκείνο το διήμερο στο γήπεδο και πραγματικά έκλαιγες, βλέποντας τον κόσμο και τις αντιδράσεις του. Κρεμόντουσαν σαν σταφύλια! Έβλεπαν όλοι πως πράγματι γίνεται μια προσπάθεια εδώ και ήταν δίπλα μας. Ήταν πάρα πολύ συγκινητικό.

Εκείνη η κατάκτηση Κυπέλλου αποτελεί ακόμη και τώρα, 14 χρόνια μετά θέμα συζήτησης με τους συμπαίκτες σου εκείνη την εποχή στον Άρη;
Εννοείται. Δεν ξεχνιέται με τίποτα. Ήταν ένας άθλος με τις συνθήκες που επικρατούσαν τότε στον Άρη.

Μήπως έχεις μετανιώσει για την απόφαση σου να μην αγωνιστείς στον Άρη αμέσως μετά την επιστροφή σου από τις Ηνωμένες Πολιτείες όπου είχες μεταβεί για σπουδές με έξοδα της διοίκησης των κίτρινων;
Από εγωισμό δεν λέμε όλοι πως δεν μετανιώνουμε για κάτι που κάναμε στο παρελθόν. Ποτέ δεν μπορείς να ξέρεις πως θα είχαν εξελιχθεί τα πράγματα. Ίσως να μην είχα κατακτήσει αυτό το Κύπελλο το 1998. Ίσως να ερχόμουν και να έφευγαν ο Γκάλης και ο Γιαννάκης. Μπορεί να γραφόταν αλλιώς η ιστορία. Ίσως να ήταν καλύτερη ίσως και χειρότερη. Ο Άρης είναι στην καρδιά μου όπως και αυτό το Κύπελλο που κατέκτησα μαζί του. Θα πω όμως και κάτι άλλο που έχει τη σημασία του. Είναι 25 Οκτωβρίου του 1997. Είναι ημέρα που ο Άρης νίκησε τον ΠΑΟΚ και γεννήθηκε ο γιος μου. Είναι μια μέρα που δεν θα ξεχάσω και ήμουν στον Άρη.

Παρότι άργησες να φορέσεις τα κιτρινόμαυρα ο κόσμος σε αγάπησε. Αυτό είναι κάτι που το εισέπραξες αυτή τη διετία;
Έτσι ένιωθαν και νιώθουν. Όλοι μου έλεγαν «άντε επιτέλους ήρθες και σε μας».

Παρακολουθείς την φετινή πορεία του Άρη;
Τα βασικά. Ξέρω ότι δεν ξεκίνησε καλά τη σεζόν αλλά τελευταία παρουσιάζει συνεχή βελτίωση. Μου προκάλεσε πολύ μεγάλη εντύπωση το χαμηλό που μπάτζετ που έχει. Δεν το πίστευα. Το πρόβλημα όμως είναι γενικότερο στο μπάσκετ. Ο κόσμος δεν ασχολείται. Έχει γυρίσει την πλάτη στο μπάσκετ. Δεν εισρέουν λεφτά, δεν υπάρχουν χορηγίες. Δεν ξέρω. Μπορεί να κάνει καμπύλη όλος ο αθλητισμός λόγω της οικονομικής κρίσης. Όμως σημαντικό ρόλο παίζει και το γεγονός ότι ο κόσμος έχει κορεστεί.

Δείτε φωτογραφίες από την παρουσίαση του βιβλίου του Νάσου Γαλακτερού:
{gallery}siridis/galakteros{/gallery}

Δείτε το τελευταίο λεπτό του συγκλονιστικού τελικού κυπέλλου το 1998 και το τι ακολούθησε: {youtube}ZfFE3_b8Ljg|480|360|1{/youtube}

Ξεκίνα τώρα με Bonus 125 € από την expekt.com!

To Top