Νέα απάτη 2,5 εκατ. ευρώ με ΜΚΟ δασοπυρόσβεσης στη Θεσσαλονίκη!

Για κακουργηματική απάτη, ενεργητική δωροδοκία και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατηγορούνται τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθελοντικού Σώματος Ελλήνων Πυροσβεστών Αναδασωτών (Ε.Σ.Ε.Π.Α.).

Η εθελοντική οργάνωση μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ιδρύθηκε το 1998 και είναι εγγεγραμμένη στα μητρώα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, με αριθμό 004/2001, και στο Υπουργείο Εξωτερικών, με αριθμό μητρώου 428. Σύμφωνα με την αστυνομία, τα μέλη του Δ.Σ έχουν αποκομίσει παράνομο περιουσιακό όφελος που υπερβαίνει τα 2.400.000 ευρώ.

Οι αρχικές καταγγελίες ανέφεραν ότι τα οχήματα του εθελοντικού  σωματείου δεν πληρούσαν τις απαιτούμενες προδιαγραφές ενώ και το Εκπαιδευτικό Κέντρο  καταγγέλεται ότι δε διαθέτει την απαραίτητη πιστοποίηση. Μάλιστα κατά τη  διάρκεια της έρευνας φέρεται να διαπιστώθηκε ότι κάποια από τα  οχήματα του Σώματος δε διέθεταν ούτε ασφαλιστήρια αλλά ούτε και πινακίδες  κυκλοφορίας! Μάλιστα όπως διαπιστώθηκε ορισμένα από τα οχήματα ήταν «ηλικίας» πάνω από 30 ετών και είχαν αποσυρθεί από τις αντίστοιχες υπηρεσίες χωρών του  εξωτερικού. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Εθελοντικό Σώμα Ελλήνων Πυροσβεστών  Αναδασωτών φέρεται να λαμβάνει ως συνδρομή από διάφορους δήμους της χώρας  ετησίως από 2.000 έως 12.000 ευρώ. Παράλληλα φαίνεται να «νοίκιαζε» πυροσβεστικά οχήματα σε δήμους της χώρας, χωρίς όμως για… διάφορους λόγους να φθάνουν ποτέ στους προορισμούς τους και να παρέχουν έργο πυρόσβεσης.

Γερμανικές δωρεές

Το Εθελοντικό Σώμα Ελλήνων Πυροσβεστών Αναδασωτών έχει δεχτεί κατ’ επανάληψη  δωρεές από τη Γερμανία. Μάλιστα πριν από περίπου τέσσερις μήνες με πρωτοβουλία  του εντεταλμένου της γερμανικής κυβέρνησης για την Ελληνογερμανική Συνέλευση και  Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Χανς-Γιόαχιμ Φούχτελ παραδόθηκαν  τρία οχήματα του γερμανικού στρατού στο Εθελοντικό Σώμα Ελλήνων Πυροσβεστών  Αναδασωτών . Στην τελετή παράδοσης παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο υπουργός  Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης και  ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης.

Αιχμές για το μοντέλο λειτουργίας της Πυροσβεστικής

Τον περασμένο Νοέμβριο το γερμανικό περιοδικό Focus με δημοσίευμα του  αναφέρθηκε εκτενώς στο σώμα εθελοντών πυροσβεστών και «στα κυκλώματα που δρουν  στον κλάδο» με αφορμή την επιβολή υψηλών φόρων εισαγωγής στα πυροσβεστικά  οχήματα που έχουν δωρίσει στην Ελλάδα, η Γερμανία και η Αυστρία. Στο δημοσίευμα  φιλοξενήθηκαν και δηλώσεις του επικεφαλής του σώματος των εθελοντών πυροσβεστών Νίκου Σαχινίδη, ο οποίος όπως ανέφερε το ρεπορτάζ του γερμανικού  περιοδικού «με τους 1.200 εθελοντές για δέκα χρόνια χρειάστηκε 2 εκ. ευρώ και, επειδή δεν επαρκούσαν, για να βελτιώσει τον προϋπολογισμό, έβαλε από την τσέπη  του 74.500 ευρώ». Μάλιστα ο  κ. Σαχινίδης σύμφωνα με το δημοσίευμα εικάζει  ότι «πίσω από κάποιες οχλήσεις βρίσκεται ο κρατικός συναγωνισμός, διότι με τη  δράση του χαλάει το μοντέλο λειτουργίας». Μάλιστα στο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι  ενώ η επαγγελματική πυροσβεστική αγοράζει κάθε πυροσβεστική αντλία προς 120 ευρώ  έκαστη, και ο κ. Σαχινίδης αγόρασε το προϊόν από τη Γερμανία προς 12 ευρώ.

Απάντηση Σαχινίδη

Στις 13 Φεβρουαρίου 2014 και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η αστυνομική έρευνα σε βάρος του εθελοντικού σωματείου, στην επίσημη ιστοσελίδα του έδινε απάντηση στις κατηγορίες.  «Ανώνυμη καταγγελία εστάλη στο Υπουργείο Δημοσίας Τάξης πριν από μερικούς μήνες. Καταγγέλλουμε τη συμπεριφορά του προϊσταμένου μας Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, ο οποίος χωρίς καν να μας ζητήσει στοιχεία και διευκρινήσεις, ως η ηθική τάξη επιβάλει, ή να διενεργήσει μία Ε.Δ.Ε., απέστειλε την ανώνυμη καταγγελία στην Εισαγγελία Θεσσαλονίκης, η οποία πράγματι διεξήγαγε προκαταρκτική έρευνα μέσω της Ελληνικής Αστυνομίας και συγκεκριμένα του Τμήματος Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων» ανέφερε η ΕΣΕΠΑ στην ανακοίνωσή της, παραδεχόμενη ότι παλαιότερα δεν είχαν πινακίδες τα οχήματά της.

Υποστηρίζουν ότι το έκαναν μέσω χορηγών καταβάλλοντας 150.000 ευρώ στο Ελληνικό Δημόσιο, ενώ τις καταγγελίες για παλαιότητα των οχημάτων τους τις χαρακτήρισαν αστείες.

Πηγή: thetoc.gr

 

To Top