Νέα κούρσα αυξήσεων σε φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα (video)

Aυξήσεις – φωτιά στην ενέργεια που θα ξεπερνούν ακόμη και τα ρεκόρ του Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου περιμένουν οι διεθνείς αναλυτές για τους πρώτους δυο μήνες του 2022, καθώς ο χειμώνας θα δείχνει τα δόντια του σε όλη τη γηραιά ήπειρο και η ενεργειακή κρίση θα βρίσκεται στο απόγειο της. 

Είναι χαρακτηριστικό πως στο Ευρωπαϊκό Χρηματιστήριο Ενέργειας (eex) τα προθεσμιακά συμβόλαια ηλεκτρικής ενέργειας για την ελληνική αγορά διαπραγματεύονται για τον Ιανουάριο στα 363 ευρώ ανά μεγαβατώρα (μέση τιμή μήνα) και για τον Φεβρουάριο του 2022 στα 375 ευρώ ανά μεγαβατώρα, όταν για τον Δεκέμβριο η τιμή είναι 237 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Σε επίπεδο τετραμήνου οι τιμές των προθεσμιακών συμβολαίων για το πρώτο τετράμηνο του 2022 διαπραγματεύονται αυτή την στιγμή στα 344 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Οι τιμές αυτές που ξεπερνούν κάθε προηγούμενο ρεκόρ δείχνουν την τάση για ακόμη μεγαλύτερες αυξήσεις στις αρχές του 2022.

Η τάση είναι πανευρωπαϊκή με την Γαλλία να κρατάει τα σκήπτρα της ακρίβειας στο ηλεκτρικό ρεύμα, καθώς οι αναλυτές περιμένουν η μεγαβατώρα να φτάσει στα 590 ευρώ τον Ιανουάριο και στα 648 ευρώ τον Φεβρουάριο. Πολύ υψηλά είναι οι τιμές και στην Μ. Βρετανία με τα συμβόλαια να διαπραγματεύονται στα 466 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τον Ιανουάριο και στα 438 για τον Φεβρουάριο.

To Top