Νέες δηλώσεις Πρίφτη: “Να ‘ξεχειλώσουμε’ εαυτούς για να πάμε όσο πιο ψηλά γίνεται”

Θα δανειστούμε μία φράση του ακούστηκε την Κυριακή στην κοπή πίτας του ΣΕΠΚ στη Θεσσαλονίκη. «Το επάγγελμα του προπονητή είναι το πιο δύσκολο και ταυτόχρονα το πιο όμορφο στο χώρο του αθλητισμού». Κάπως έτσι μπορεί να περιγράψει κάποιος τη ψυχοσύνθεση του Δημήτρη Πρίφτη στον πάγκο του Άρη. Η διπλή επιτυχία κόντρα στον ΠΑΟΚ του καλύτερου Έλληνα προπονητή Σούλη Μαρκόπουλου ήρθε να επιβεβαιώσει τον κανόνα. Από την αμφισβήτηση και την ανασφάλεια των τριών σερί ηττών, στην παραδοχή και την επιβράβευση των δύο νικών στη διάρκεια μιας εβδομάδας κόντρα στον αιώνιο αντίπαλο.

Ο Έλληνας τεχνικός έχει μια μακρά θητεία στην ελληνική προπονητική, στις εθνικές ομάδες. Σκαλί σκαλί, δίπλα σε γνώστες και παλιές καραβάνες, όντας πάντα μια ήρεμη δύναμη. Άρρωστος με το μπάσκετ, έχει τη δική του φιλοσοφία, πιστοποίησε τους χαμηλούς τόνους που τον διακρίνουν.

Έδειξε ότι μέσα από τη δουλειά και τη σωστή διαχείριση κάθε αποτελέσματος, μπορεί να πετύχει τους στόχους που έχει θέσει. Δε φοβήθηκε το καλοκαίρι να αναλάβει μια ομάδα με την ιστορία, τη δυναμική, αλλά και τα ρίσκα που έχει ο Άρης της οικονομικής εξυγίανσης.

Παράλληλα έχει κάθε λόγο να νιώθει ως ένα βαθμό δικαιωμένος για την 4η στη βαθμολογία μετά από 15 αγωνιστικές. Δεν αλλάζει όμως ρότα και συνταγή επιτυχίας. Δουλειά, ανάλυση, συνεργασία και μετρημένα λόγια.
Άλλωστε, όπως λέει στη Metrosport (τον ευχαριστούμε για τη διάθεσή του να μιλήσει παρά το γεγονός ότι δεν ήθελε), «η ψυχραιμία πρέπει να υπάρχει και στις καλές και στις κακές στιγμές».

Η επόμενη μέρα και η διάρκεια της στήριξης

-Πώς ζήσατε όλη αυτή την περίοδο την μετάβαση από τις τρεις συνεχόμενες ήττες και την αμφισβήτηση στην αποθέωση και την αναγνώριση με τις δύο νίκες κόντρα σε μια πολύ καλή ομάδα όπως είναι ο ΠΑΟΚ, αλλά και σε σημασία γοήτρου για την ομάδα;

«Αρχικά, είναι πολλές φορές αναμενόμενο σε ένα τόσο δύσκολο πρωτάθλημα να έχεις και κακές και καλές περιόδους. Μετά τις τρεις συνεχόμενες ήττες κλονίστηκε λίγο η εμπιστοσύνη, χωρίς όμως να εκφραστεί κάτι τέτοιο, αφού εγώ δεν ένιωσα αμφισβήτηση από τη διοίκηση. Επίσης, είμασταν πολύ λογικοί μεταξύ μας και σε εκείνη την κρίσιμη στιγμή δείξαμε ηρεμία και κυρίως ψυχραιμία. Τώρα, έχουμε ένα καλό μομέντουμ με τις δύο νίκες κόντρα στον ΠΑΟΚ, που θα τονώσουν την αυτοπεποίθησή μας. Να μη χάσουμε όμως τη σύνεσή μας , τη σκέψη μας και να μείνουμε προσγειωμένοι. Με λίγα λόγια να μην αλλοιώσουμε τον εαυτό μας. Θα πρέπει να παραμείνουμε προσγειωμένοι, με λιγότερα λόγια, να διατηρήσουμε αυτό το μομέντουμ και να δουλέψουμε ακόμη περισσότερο. Ταυτόχρονα να είμαστε έτοιμοι και ψύχραιμοι στις δύσκολες βραδιές, όταν θα έρθουν. Εκεί θα ξαναδοκιμαστούμε και πρέπει να είμαστε απόλυτα έτοιμοι».

Οι ποιοτικοί χαρακτήρες και το πνεύμα της ομάδας

-Σε συνδυασμό με τις δύο νίκες κόντρα σε έναν αντίπαλο με την αξία του ΠΑΟΚ, την εικόνα που έδωσε σαν ομάδα με παίκτες που ξέρουν το ρόλο μέσα στο γήπεδο, την 4η θέση στη βαθμολογία, αλλά και την χαρά που δώσατε στον κόσμο του Άρη, ποια διαχείριση πρέπει να έχει ο Άρης σε αυτό που χαρακτηρίσατε καλό μομέντουμ;

«Αυτή την στιγμή το ρόστερ όπως έχει διαμορφωθεί αποτελείται από παιδιά που ‘έχουν πολύ καλούς χαρακτήρες. Αυτό σαφώς είναι κάτι που μπορεί εύκολα να διαχειριστείς σαν προπονητής και έχουμε καλή συνεννόηση μεταξύ μας. Βέβαια, αυτό είναι λίγο τετριμμένο μετά από νίκες και καλά αποτελέσματα, αφού λέμε όλοι το ίδιο. Θα κληθούμε να διαχειριστούμε και να δοκιμαστούμε τις δύσκολες βραδιές, όταν έρθουν, αλλά νομίζω ότι ήδη το κάναμε μια φορά. Έχω εμπιστοσύνη όμως στους παίκτες και το πιστεύω. Η συρρίκνωση του ρόστερ, με την αποχώρηση του Γκίκα και του Μανωλόπουλου, ήταν κάτι κακό, αλλά ταυτόχρονα και καλό. Με την έννοια ότι η ομάδα είναι πιο ήρεμη όσο αφορά τους ρόλους, έχει χώρο για όλους τους παίκτες. Από την άλλη σε δύσκολες στιγμές όπως αυτή με την απουσία του Τόμας, δεν έχουμε τις λύσεις που θα έπρεπε. Η ομάδα αυτήν τη στιγμή βγάζει μία συνοχή στη σκέψη της και όλοι παίζουν για το καλύτερο και την πρόοδο της. Είναι προφανές ότι θα πρέπει να συνεχίσουμε τις καλές εμφανίσεις, γιατί μόνο έτσι θα έρθουν και οι νίκες. Έτσι, θα δείξουμε ότι εκμεταλλευτήκαμε σωστά τις δύο νίκες κόντρα στον ΠΑΟΚ».

Τα περιθώρια της βελτίωσης και ο ορισμός του καλού παίκτη

-Το γεγονός ότι η ομάδα προέρχεται από ένα σημαντικό σερί νικών, εκ των οποίων οι δύο είναι κόντρα στον ΠΑΟΚ, αποτελεί πιστοποίηση ότι παίζει το επιθυμητό μπάσκετ που θέλει o Δημήτρης Πρίφτης, ενώ τι περιθώρια ακόμη υπάρχουν για βελτίωση;

«Πάντα υπάρχει χώρος για πρόοδο, στη βάση του ρόστερ που έχουμε, σε αυτό που έχουμε σκεφτεί. Αυτό που είχα στο μυαλό μου το καλοκαίρι ήταν να φτιαχτεί ένα σύνολο με καλούς συμπαίκτες. Ο ορισμός του καλού παίκτη είναι ο καλός συμπαίκτης. Εκείνος που συνεργάζεται, που είναι ανιδιοτελής, που παίρνει τις ευθύνες, που μοιράζεται τις χαρές, τις λύπες και να διαχειρίζεται από κοινού τις κρίσιμες στιγμές. Είμαι χαρούμενος ότι έχουμε μια ομάδα με αυτήν τη συνοχή. Ξαναλέω όμως ότι αυτά τα λόγια ενισχύονται μετά από νίκες, αλλά ξέρω ότι θα δοκιμαστούμε ξανά και στις δύσκολες στιγμές. Έχω εμπιστοσύνη όμως στην ποιότητα των χαρακτήρων που έχουν όλοι οι παίκτες».

Πίστη και ευκαιρία

-Δικαιώνεστε για την επιλογή σας να αναλάβετε τον Άρη το καλοκαίρι, όντας ένας από τους ανερχόμενους Έλληνες προπονητές, και τι προσωπικό κίνητρο υπάρχει στη βάση πάντα της οικονομικής εξυγίανσης, που προέχει για τον Άρη;

«Το να εργαστώ στον Άρη ήταν ένα βήμα παραπάνω, μιας και είναι ένας σύλλογος με ιδιαίτερη δυναμική. Μου δόθηκε η δυνατότητα να εργαστώ σε μία ομάδα τέτοιου επιπέδου και να δημιουργήσω ένα σύνολο που με εκφράζει. Αυτό που θα ήθελα είναι να «ξεχειλώσουμε» τους εαυτούς μας και να κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε με τους παίκτες και τους συνεργάτες της ομάδας, για να πάμε όσο πιο ψηλά γίνεται».

πηγή: metrosport

To Top