Νέους «διαθέσιμους» υπαλλήλους ζητά η Τρόικα

Αγκάθι στις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την Τρόικα αποτελούν οι καθυστερήσεις στην διαθεσιμότητα υπαλλήλων των ΟΤΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην χθεσινή σύσκεψη που είχε το υψηλόβαθμο κλιμάκιο των δανειστών στο υπουργείο Οικονομικών με τον αρμόδιο υπουργό Γιάννη Στουρνάρα και τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη καταγράφηκε η καθυστέρηση στην κινητικότητα στους δήμους όπου αναμένεται να τεθούν σε διαθεσιμότητα 3.000-4.000 υπάλληλοι μέχρι και τον Μάρτιο.

Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει λάβει μία άτυπη παράταση για την εφαρμογή της διαθεσιμότητας των 25.000 υπαλλήλων, μέχρι τα τέλη Μαρτίου, έχοντας πετύχει τον στόχο κατά 85%.

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μπήκε και η αύξηση του αριθμού των υπαλλήλων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα πέραν των 25.000 εργαζομένων, σε εφαρμογή διάταξης του Μνημονίου που προβλέπει τον προσδιορισμό αριθμού υπαλλήλων που θα τεθούν σε κινητικότητα εντός του 2014.

Στην προσπάθεια να αποφευχθεί η σύνδεση του νέου κύματος κινητικότητας με απολύσεις η ελληνική πλευρά αντέταξε την διαμόρφωση ενός μόνιμου μηχανισμού κινητικότητας που θα υποκαταστήσει την διαδικασία των μετατάξεων και των αποσπάσεων εργαζομένων. Όπως έχει τονίσει στο παρελθόν ο Κυριάκος Μητσοτάκης η εθελοντική διαδημοτική κινητικότητα μπορεί να αποτελέσει προάγγελο ενός μόνιμου συστήματος κινητικότητας στο Δημόσιο όπου δύο φορές το χρόνο θα καταγράφονται οι κενές θέσεις και θα πραγματοποιούνται διαγωνισμοί μέσω ΑΣΕΠ για την μεταφορά του προσωπικού.

Τις επόμενες ώρες αναμένεται να καθοριστεί νέα συνάντηση μεταξύ της Τρόικας και του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης προκειμένου να συζητηθούν οι λεπτομέρειες της νέας συμφωνίας η οποία σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές δεν θα έχει ολοκληρωθεί πριν από την ερχόμενη Παρασκευή. Κατά τη διάρκεια της πρώτης συνάντησης ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης παρουσίασε την εφαρμογή 21.000 διαθεσιμοτήτων από το σύνολο των 25.000 που θα έπρεπε να έχουν τεθεί μέχρι τα τέλη του 2013.

Από την πλευρά των δανειστών καταγράφηκε η καθυστέρηση στην επίτευξη του στόχου που αφορά κυρίως 3.000-4.000 υπάλληλους στους ΟΤΑ που αναμένεται να τεθούν σε διαθεσιμότητα από το υπουργείο Εσωτερικών μέχρι τα τέλη Μαρτίου. Παρουσιάστηκε παράλληλα η εφαρμογή των απολύσεων όπου εντός του 2013 πραγματοποιήθηκαν 3.650 υποχρεωτικές απομακρύνσεις και παρουσιάστηκε το σχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για 11.400 απολύσεις το 2014 αρχής γενομένης από τις 23 Μαρτίου όπου αναμένεται να απολυθούν περίπου 2.000 εργαζόμενοι που είναι σε διαθεσιμότητα και λήγει η 8μηνη παραμονή τους στο καθεστώς χωρίς να έχουν μετακινηθεί σε άλλη θέση.

Κυβερνητικοί παράγοντες αναφέρουν ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών κατέγραψαν πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις που πραγματοποιούνται στην κρατική μηχανή και αναμένεται στην επόμενη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να θέσουν στοιχεία του νέου πλαισίου συμφωνίας για την αλλαγή του κρατικού μηχανισμού.

Πηγή: thetoc.gr

 

To Top