Νέο format Champions League: Όλα όσα πρέπει να ξέρουμε

Η 13η του Δεκέμβρη του 2023 θα μείνει στην ιστορία του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Το βράδυ της Τετάρτης διεξήχθη για τελευταία φορά μια κλασική αγωνιστική ομίλων Champions League, καθώς από την επόμενη σεζόν, η κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση αλλάζει ολοκληρωτικά μορφή, με την UEFA να φέρνει στο προσκήνιο κάτι μοναδικό και πρωτόγνωρο.

Η είδηση αυτή δεν είναι «φρέσκια». Η UEFA ανακοίνωσε πριν από σχεδόν δύο χρόνια την αλλαγή του format του Champions League, με στόχο να φέρει κάτι νέο και καινοτόμο στον ποδοσφαιρικό πλανήτη. Ωστόσο αξίζει να γίνει και πάλι μια αναφορά, καθώς πλέον απομένει λιγότερο από ένας χρόνος για την… επισημοποίηση της αλλαγής, με τη νέα αγωνιστική περίοδο να βρίσκει το Champions League εντελώς διαφορετικό και καμία σχέση με αυτό που είχε συνηθίσει το ποδοσφαιρικό φίλαθλο κοινό όλα αυτά τα χρόνια.

36 ομάδες σε μια ενιαία λίγκα

Η πρώτη αλλαγή που εντόπισε σχεδόν το κάθε μάτι, ήταν η αύξηση των ομάδων. Από τις 32, η UEFA αποφάσισε να ξεκινήσει τη διοργάνωση με 36 ομάδες, τέσσερις επιπλέον δηλαδή από ότι μας είχε συνηθίσει όλα αυτά τα χρόνια. Μια αλλαγή που προφανώς φέρνει περισσότερα παιχνίδια, καθώς στο τέλος της σεζόν θα έχουν διεξαχθεί συνολικά 64 παραπάνω αναμετρήσεις.

Που θα πάνε τα τέσσερα επιπλέον εισιτήρια; Κυρίως στους «μεγάλους». Διότι, τα δύο από τα τέσσερα εισιτήρια θα πηγαίνουν στις χώρες που οι ομάδες την αμέσως προηγούμενη χρονιά συγκέντρωσαν τους περισσότερους βαθμούς. Όπως γίνεται αντιληπτό, χώρες όπως η Αγγλία, η Ισπανία, η Ιταλία και η Γερμανία θα «παίζουν» συνήθως για τα δύο εισιτήρια.

Το τέταρτο και το τελευταίο έξτρα εισιτήριο θα πηγαίνει στους «μικρούς». Και πιο συγκεκριμένα από το μονοπάτι των πρωταθλητών, όπου μέχρι τώρα η UEFA προσφέρει τέσσερα εισιτήρια. Από τη σεζόν 2024/25 λοιπόν, το συγκεκριμένο μονοπάτι θα δίνει πέντε θέσεις, πράγμα που βοηθάει και τον πρωταθλητή Ελλάδος, καθώς έτσι αυξάνονται οι πιθανότητες.

Η πιο βασική διαφορά ωστόσο, είναι η λειτουργία της διοργάνωσης από την επόμενη σεζόν. Τέλος οι οκτώ όμιλοι των τεσσάρων ομάδων με τις έξι αγωνιστικές. Από την αγωνιστική περίοδο 2024/25, το Champions League θα έχει μια ενιαία λίγκα.

Πως θα λειτουργεί το νέο format

Η ενιαία λίγκα είναι αυτό που μπερδεύει τους περισσότερους. Από τον Σεπτέμβρη έως και τον Γενάρη θα διεξαχθούν όλα τα παιχνίδια του «κλειστού» πρωταθλήματος. Φυσικά και δεν θα παίξουν όλοι με όλους, καθώς θα υπάρξει κανονικά η καθιερωμένη κλήρωση, με τα τέσσερα γκρουπ δυναμικότητας.

Έτσι θα γίνει και η μοιρασιά. Η κάθε ομάδα θα παίζει οκτώ παιχνίδια σε αυτή τη φάση, κόντρα σε δύο ομάδες από το κάθε γκρουπ. Κάτι που σημαίνει, ότι οι ομάδες από το πρώτο γκρουπ δυναμικότητας θα μπορούν να παίζουν μεταξύ τους από το ξεκίνημα της διοργάνωσης, με τον μοναδικό περιορισμό να είναι αυτός με τις ομάδες από την ίδια χώρα.

Πρακτικά, αν και ανεπίσημα, η UEFA θα δημιουργήσει τέσσερις ομίλους των εννιά ομάδων, με την καθεμία να δίνει τέσσερα εντός έδρας ματς και τέσσερα εκτός. Δύο παιχνίδια με ομάδες από το πρώτο, δύο με ομάδες από το δεύτερο, δύο με ομάδες από το τρίτο και δύο με ομάδες από το τέταρτο.

Στο τέλος, η βαθμολογία θα είναι ενιαία και για τις 36 ομάδες, με τις οκτώ πρώτες να παίρνουν την απευθείας πρόκριση για τη φάση των «16». Τα υπόλοιπα οκτώ εισιτήρια θα βγουν μέσα από παιχνίδια play offs που θα δώσουν οι ομάδες που θα τερματίσουν στις θέσεις 9-24… Πιο αναλυτικά, ο 9ος θα παίζει με τον 24ο διπλά παιχνίδια, ο 10ος με τον 23ο, ο 11ος με τον 22ο κ.ο.κ.

Αύξηση της τάξεως του 33% στα έσοδα
Ο CEO της ECA, Tσάρλι Μάρσαλ εξήγησε στο Gazzetta, πως το νέο μοντέλο θα δώσει ελπίδες, χρήματα και ευκαιρίες στις μικρές ομάδες, θα εξαλείψει την… αδιαφορία που υπήρχε στη φάση των ομίλων για τους μικρούς κι ένας ενιαίος βαθμολογικός πίνακας θα δώσει έναν αέρα αισιοδοξίας. Παράλληλα αποκάλυψε ότι η UEFA περιμένει μεγάλες αυξήσεις στα έσοδα, όπως αποκάλυψε στο Gazzetta ο Τσάρλι Μάρσαλ.

«Τα έσοδα θα είναι δηλαδή περίπου 4,75 με 4,8 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτή τη στιγμή τα έσοδα ανέρχονται στα 3,6 δισεκατομμύρια ευρώ. Οπότε ας πούμε ότι η αύξηση θα αφορά ένα ποσό περίπου στο ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Εξαρτάται και από το εύρος της αγοράς, αλλά είμαστε περίπου στο 60% της διαδρομής μέσω των πωλήσεων. Θα πρόκειται πάντως για αύξηση τουλάχιστον του ενός δισεκατομμυρίου. Άρα όπως είπατε θα υπάρχουν περισσότερα έσοδα, όχι μόνο για τις ομάδες που συμμετέχουν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις».

To Top