ΝΑΤΟ: Η Σουηδία καταθέτει και επισήμως αίτημα ένταξης στη Συμμαχία

Όπως αναμενόταν από το βράδυ της Κυριακής, η Σουηδία αποφάσισε να εγκαταλείψει την πολιτική της ουδετερότητας μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και προχωρά και επισήμως στην ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο επισήμως, η Σουηδία συντάσσεται με την Φινλανδία και υποβάλλει αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ.

Πρωθυπουργός Σουηδίας: Το καλύτερο για την ασφάλεια της χώρας και του λαού η ένταξη στο ΝΑΤΟ

Tην είδηση για την κατάθεση επίσημου αιτήματος για ένταξη στο ΝΑΤΟ είχε προαναγγείλει η πρωθυπουργός της χώρας καθώς στη συνέντευξη που παραχώρησε η πρωθυπουργός της χώρας Μαγκνταλένα Αντερσον την Κυριακή στη Στοκχόλμη, επισήμανε ότι, «θα διασφαλίσω ότι υπάρχει ευρεία κοινοβουλευτική υποστήριξη στη Βουλή για την αίτηση ένταξης της Σουηδίας και στη συνέχεια θα λάβουμε μία κυβερνητική απόφαση», προσθέτοντας ότι η κοινή υποψηφιότητα στο ΝΑΤΟ με τη Φινλανδία είναι το καλύτερο για τη Σουηδία και την ασφάλειά της, πρόσθεσε η πρωθυπουργός.

Χρειαζόμαστε τις επίσημες εγγυήσεις ασφαλείας που συνοδεύουν την ένταξη στο ΝΑΤΟ

Οι ανάγκες ασφαλείας της Σουηδίας υπηρετούνται με το καλύτερο τρόπο από την ένταξη στο ΝΑΤΟ, δήλωσε η Μαγκνταλένα Αντερσον, αφού το κόμμα της, το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, άλλαξε την πολιτική του γραμμή εγκαταλείποντας την πάγια άρνησή του για ένταξη της χώρας στη Συμμαχία, στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. «Το καλύτερο για την ασφάλεια της Σουηδίας και του σουηδικού λαού είναι η ένταξη στο ΝΑΤΟ», δήλωσε η σουηδή πρωθυπουργός. «Πιστεύουμε ότι η Σουηδία χρειάζεται τις επίσημες εγγυήσεις ασφαλείας που συνοδεύουν την ένταξη στο ΝΑΤΟ», πρόσθεσε.

Υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ το κυβερνών κόμμα της χώρας

Παράλληλα, από την Κυριακή, το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Σουηδίας έδωσε την έγκρισή του στην υποψηφιότητα της χώρας για την ένταξή της το ΝΑΤΟ, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την υποβολή αίτησης ένταξης στη Συμμαχία από τη σουηδική κυβέρνηση, ταυτόχρονα με τη Φινλανδία.

Κατά τη διάρκεια έκτακτης συνόδου την Κυριακή, 15 Μαΐου, η ηγεσία του αποφάσισε ότι το κόμμα «θα υποστηρίξει στην υποψηφιότητα της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ», αναφέρεται σε ανακοίνωση, ανατρέποντας την πολιτική γραμμή που ακολουθούσε ανέκαθεν. Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα διευκρινίζει πάντως ότι είναι αντίθετο στην εγκατάσταση μόνιμων βάσεων του ΝΑΤΟ, καθώς και πυρηνικών όπλων στο έδαφος της Σουηδίας, δύο στοιχεία που δεν αποτελούν προϋποθέσεις για την ένταξη μίας χώρας στην Ατλαντική Συμμαχία. Οι εσωτερικές διαβουλεύσεις έφεραν στο φως και διαφορετικές γνώμες στους κόλπους του κόμματος, καθώς εκδηλώθηκαν επικριτικές φωνές που θεωρούν ότι η απόφαση είναι εσπευσμένη ώστε η Σουηδία να ακολουθήσει το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει η Φινλανδία. Η πρωθυπουργός και ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Μαγκνταλένα Αντερσον θα δώσει συνέντευξη Τύπου στη Στοκχόλμη.

Με την αλλαγή της πολιτικής γραμμής των σοσιαλδημοκρατών, διαμορφώνεται ευρεία πλειοψηφία υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ στο σουηδικό κοινοβούλιο. Η σουηδική δεξιά υποστήριζε ήδη την ένταξη στη Συμμαχία, ενώ οι ακροδεξιοί Δημοκράτες της Σουηδίας τάσσονταν επίσης υπέρ αν η κίνηση γινόταν από κοινού με τη Φινλανδία. Το Ελσίνκι ανακοίνωσε την Κυριακή (15/05) την ιστορική υποψηφιότητά του στο ΝΑΤΟ, η οποία κατατίθεται τη Δευτέρα (16/05) στο κοινοβούλιο της Φινλανδίας.

 

To Top