ΝΒΑ: Οι πρώτες περικοπές και η απώλεια 1 δισ. για τους παίκτες

Το πρωί της Παρασκευής (15/5) έγιναν οι πρώτες περικοπές μισθών στο ΝΒΑ, με έξι παίκτες μην αντιμετωπίζουν πρόβλημα (προς το παρόν) και τις εκτιμήσεις να μιλούν για απώλεια ενός δις δολαρίων σε βάθος χρόνου.

Η 15η Μαΐου του 2020 είναι μια ιστορική μέρα για το ΝΒΑ. Με τη Λίγκα να έχει κατεβάσει ρολά εδώ και δύο μήνες εξαιτίας του κορονοϊού, οι παίκτες δέχθηκαν σήμερα την πρώτη περικοπή του μισθού τους η οποία φτάνει το 25% για το πρώτο δεκαπενθήμερο του μήνα και θα εκτοξευθεί στο 40% σε περίπτωση που το πρωτάθλημα επιστρέψει αλλά οδηγηθεί απευθείας στα playoffs.

Σήμερα μόνο κρατήθηκε ένα ποσό που φτάνει τα 30 εκατομμύρια δολάρια, καθώς τουλάχιστον 100 παίκτες δέχθηκαν “ψαλίδι” ίσο ή μεγαλύτερο των 100.000 δολαρίων, ωστόσο έξι αθλητές έχουν ήδη εξοφληθεί και δεν χρειάστηκε καν να τσεκάρουν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Ο ΛεΜπρόν Τζέιμς, ο Πολ Τζορτζ, ο Στέφ Κάρι, ο Τζον Γουόλ, ο Κέβιν Ντουράντ κι ο Μπλέικ Γκρίφιν έχουν εξοφληθεί για την περίοδο 2019/20, όμως το δικό τους ποσοστό θα παρακρατηθεί πριν από την έναρξη της σεζόν 2020/21. Αν μιλάμε για ποσοστό 25%, τότε ο Τζέιμς θα χάσει 390 χιλιάδες δολάρια, ενώ ο Κάρι 420 χιλιάδες δολάρια. Το ακόμη χειρότερο σενάριο αναφέρει πως σε περίπτωση που ακυρωθεί η φετινή περίοδος θα χαθεί ένα δισεκατομμύριο δολάρια από τους μισθούς των παικτών, ενώ το ιδανικό για ομάδες και παίκτες θα είναι να συνεχιστεί η σεζόν από το σημείο στο οποίο σταμάτησε τον περασμένο Μάρτιο ώστε να μη χαθεί ούτε ένα δολάριο. Κάτι που προφανώς δεν θα συμβεί.

Υπολογίζεται ότι κάθε παίκτης μπορεί να χάσει από το 23% έως το 26% των συνολικών/ετήσιων αποδοχών του, καθώς σύμφωνα με τη συλλογική σύμβαση εργασίας χάνεται περίπου 1% ανά αγώνα που ακυρώνεται.

To Top