Ξαφνική αλλαγή κλίματος στις Βρυξέλλες: Ολα τα σενάρια για πιθανή συμφωνία

Ενα παρατεταμένο «σκωτσέζικο ντους» φαίνεται πως βιώνει στις Βρυξέλλες ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά και η ελληνική αντιπροσωπεία, καθώς, πέρασε από το ηχηρό «όχι» της Κομισιόν και την αβεβαιότητα του ραντεβού με Μέρκελ-Ολάντ, στα χαμόγελα με Γιούνκερ και επιβεβαίωση της βραδινής τριμερούς.

Το βράδυ το τετ α τετ του πρωθυπουργού με καγκελάριο και Γάλλο πρόεδρο

Μετά από απανωτά πέρα-δώθε το ραντεβού του Αλέξη Τσίπρα με την Ανγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ έχει, πλέον, κλειδώσει και θα πραγματοποιηθεί το βράδυ της Τετάρτης μετά το δείπνο των ηγετών της ΕΕ.

Από τον εκνευρισμό στα χαμόγελα

Προηγήθηκε η ξαφνική συνάντηση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με τον πρωθυπουργό, όπου τα χαμόγελα αντικατέστησαν την κατήφεια και την «ψύχρα» μεταξύ των δύο πλευρών που είχε επικρατήσει τις προηγούμενες ημέρες.

Οι δύο ηγέτες, μάλιστα, ανανέωσαν το ραντεβού τους για αύριο.

Η υποχώρηση της Αθήνας και για το πλεόνασμα έφερε την αλλαγή κλίματος;

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η ξαφνική αλλαγή κλίματος ίσως να οφείλεται στην υποχώρηση της ελληνικής πλευράς και στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Συγκεκριμένα, η ελληνική πλευρά φέρεται να συζητά πλέον για πρωτογενές πλεόνασμα 1% του ΑΕΠ για το 2015. Υπενθυμίζεται ότι στην πρόταση που είχε σταλεί χθες στους δανειστές, γινόταν λόγος για πρωτογενές πλεόνασμα 0,75%.

Αυτή η υποχώρηση έρχεται μετά από εκείνη που φάνηκε να κάνει η Αθήνα χθες στους συντελεστές του ΦΠΑ, καθώς αυτοί διαμορφώνονταν στην πρόταση σε 6,5% για τα φάρμακα, βιβλία και εισιτήρια θεάτρου, 12% για εφημερίδες, περιοδικά, βασικά και φρέσκα τρόφιμα, τιμολόγια ρεύματος και νερού, ξενοδοχεία και εστιατόρια και 23% για όλα τα υπόλοιπα αγαθά.

Πάντως πηγές του Μαξίμου αναφέρουν ότι εξακολουθεί να υπάρχει διαφωνία στο ζήτημα, ενώ σημείωναν ότι η ελληνική πλευρά περιμένει τα σχόλια των θεσμών στις προτάσεις της. Το γεγονός αυτό επιβεβαίωσε με Tweet και ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς.

Αισιόδοξος τόνος από τον Μοσκοβισί

Την ίδια ώρα, ο Επίτροπος Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, δήλωνε πως «βρισκόμαστε πιο κοντά από ποτέ σε συμφωνία αν όλοι έχουν πολιτική βούληση». Ο Γάλλος πρόσεθεσε ότι «οι επόμενες ημέρες θα είναι αποφασιστικής σημασίας για την Ελλάδα».

Υπενθύμισε, ωστόσο, ότι υπάρχει μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της «μια διαφωνία όσον αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους που προβλέπονται» στην πρόταση που υπέβαλαν τη νύχτα της Δευτέρας προς την Τρίτη οι ελληνικές αρχές. Είπε μάλιστα ότι επικοινώνησε με «τον εκπρόσωπο των ελληνικών αρχών το απόγευμα (της Τρίτης) για να του αναφέρω εξ ονόματος της Επιτροπής ότι είχαμε διαφωνίες για τους προτεινόμενους δημοσιονομικούς στόχους» και κατέληξε ότι συνεχίζονται οι τεχνικές συζητήσεις.

Παράλληλα, το πρακτορείο ειδήσεων MNI κάνει λόγο για συμφωνία στην οποία δουλεύουν Ελλάδα και Κομισιόν, υπό την έγκριση του Eurogroup.

Η επέκταση προγράμματος και το σενάριο του Bloomberg για τμηματική συμφωνία

Την ίδια ώρα κυβερνητικός αξιωματούχος φέρεται να δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση ζητάει επέκταση του προγράμματος για εννέα μήνες, μέχρι τον Μάρτιο του 2016, δηλαδή.

Ο αξιωματούχος θέτει ως βασικούς άξονες την αξιοποίηση των 11 δισ. από το ΤΧΣ, αλλά και το να αγοράσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης τα ελληνικά ομόλογα που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ. Στο σχέδιο δεν προβλέπεται να εκταμιεύσει χρήματα το ΔΝΤ.

Μέσα σε αυτό το κλίμα εμφανίστηκε και ένα σενάριο από το πρακτορείο Bloomberg, το οποίο αναφέρει ότι η Ανγκελα Μέρκελ σκέφτεται να προτείνει τμηματική συμφωνία στον Αλέξη Τσίπρα με ένα βασικό αντάλλαγμα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, με μία δέσμευση από την ελληνική κυβέρνηση για τουλάχιστον μία μεταρρύθμιση- χωρίς να ξεκαθαρίζεται ποια- και άμεσες κινήσεις, με την εισαγωγή του σχετικού νομοσχεδίου στη βουλή, θα μπορούσε να «ξεκλειδώσει» η ρευστότητα.

Η κυβέρνηση της Ανγκελα Μέρκελ μπορεί να ικανοποιηθεί με τη δέσμευση της Ελλάδας σε τουλάχιστον μία οικονομική μεταρρύθμιση που επιζητούν οι δανειστές, προκειμένου να ξεκλειδώσει η ρευστότητα, σύμφωνα με δύο άτομα που έχουν γνώση της γερμανικής θέσης.

Θα μπορούσε, ακόμη, να δοθεί χρόνος έως και το 2016 στον Αλέξη Τσίπρα για να πραγματοποιήσει τις αλλαγές, όπως οι περικοπές των συνταξιοδοτικών παροχών, θα έπρεπε να ξεκινήσει τουλάχιστον μία μεγάλη αναμόρφωση αν θέλει να πάρει ρευστό, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Η γερμανική κυβέρνηση, πάντως, διαψεύδει κατηγορηματικά το σενάριο απαντώντας ««Η Γερμανία θα αποδεχθεί μόνο μία πρόταση των τριών Θεσμών. Ολα τα άλλα είναι καθαρές φαντασιώσεις».

Πηγή: iefimerida.gr

To Top