ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ξαφνική εμπλοκή στο παρά ένα της εκταμίευσης της δόσης – Τι απαιτεί το ΔΝΤ

Παρά τα ενθουσιώδη σχόλια για τις επιδόσεις της Ελλάδας στο μεταρρυθμιστικό πεδίο και παρά τα θερμά συγχαρητήρια των Ευρωπαίων για τα σκληρά αλλά αναγκαία μέτρα που ψηφίστηκαν τις τελευταίες εβδομάδες, όλοι αφήνουν το ΔΝΤ να κάνει παιχνίδι και… καψώνια στην Αθήνα.

Όσο κι αν χαρακτηρίζονται από την ελληνική πλευρά ως «διαδικαστικού χαρακτήρα» και «λεπτομέρειες που μεγαλοποιούνται», η ουσία είναι ότι ενώ το αρχικό πλάνο προέβλεπε εκταμίευση στις 6 Ιουλίου, δηλαδή μεθαύριο, δεν θα δούμε το χρώμα του χρήματος νωρίτερα από την επόμενη εβδομάδα, δηλαδή κυριολεκτικά στο παρά 1’ των πληρωμών 2,089 δις ευρώ για ομόλογα που διακρατούν ιδιώτες και λήγουν στις 17 Ιουλίου.

Ελληνικές αλλά και ευρωπαϊκές πηγές επιχειρούν να υποβαθμίσουν το ζήτημα, σημειώνοντας ότι απλώς υπάρχουν κάποιες… «μικρές» εκκρεμότητες με το ΔΝΤ, το οποίο ως γνωστόν θα πρέπει να συνυπογράψει για να θεωρηθεί απολύτως ολοκληρωμένη η αξιολόγηση και όλα τα σχετικά προαπαιτούμενα. Πού έχει «κολλήσει» το Ταμείο; Στην απελευθέρωση του επαγγέλματος των μηχανικών, στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές και το σημαντικότερο όλων, στη γνωμοδότηση για τη συνταγματικότητα των τελευταίων περικοπών στις συντάξεις.

Ειδικά όσον αφορά στο τελευταίο, το Ταμείο δείχνει ιδιαίτερη «ευαισθησία» επικαλούμενο τις προηγούμενες ανατροπές από το ΣτΕ, που οδήγησαν στις… ταχυδακτυλουργίες Κατρούγκαλου, οι οποίες αν και εμφανίστηκαν αρχικά ως μεγάλη διαπραγματευτική επιτυχία της κυβέρνησης κατά την πρώτη αξιολόγηση, τελικά «ξηλώθηκαν» τον περασμένο μήνα, όπως δηλαδή απαίτησε το ΔΝΤ. Σημειωτέον ότι στην Εισηγητική Έκθεση, υπήρξε πολυσέλιδη αναφορά στη συνταγματικότητα των επίμαχων διατάξεων, ακόμα και με την επίκληση του Δικαστηρίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ωστόσο δεν έχει διαφύγει της προσοχής των τεχνοκρατών του ΔΝΤ η εξαιρετικά αιχμηρή συνοδευτική Έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που εγείρει πολλά θέματα για τη νομιμότητα των νέων περικοπών στις συντάξεις.

Η πληρωμή των 2,089 δις ευρώ είναι μόνο η αρχή, καθώς έπεται ένα 24ωρο μετά η πληρωμή 290 εκατ. Ευρώ στο ΔΝΤ και στις 20 του μήνα ένα «πακέτο» 3,9 δις ευρώ για ομόλογα που διακρατούν η ΕΚΤ και Κεντρικές Τράπεζες, τα οποία δεν εξαιρέθηκαν από το «κούρεμα» του 2012.

Πηγή: iefimerida.gr

 

To Top