Οι αναμνήσεις του Λάππα από το θρίαμβο της Λαμίας

Σαν σήμερα πριν από οκτώ χρόνια, ο Γιάννης Λάππας ζούσε την ομορφότερη στιγμή της καριέρας του, σηκώνοντας το Κύπελλο Ελλάδας ως αρχηγός του Άρη, μετά το θρίαμβο επί του Ολυμπιακού στον αξέχαστο τελικό της Λαμίας. Ακόμα και τώρα, τα θυμάται όλα σαν να ήταν χθες…

Ο τότε αρχηγός του Άρη μίλησε στην ιστοσελίδα «Sport24.gr» για εκείνη τη βραδιά, ξετυλίγοντας το κουβάρι των αναμνήσεων:

“Παρότι πέρασαν τόσα χρόνια μου φαίνεται σαν να ήταν χθες εκείνη η μέρα, εκείνο το απόγευμα, εκείνη η βραδιά που δεν έλεγε να τελειώσει με τίποτα”, ήταν τα πρώτα λόγια του Λάππα και πρόσθεσε: “Η ένταση ήταν τόσο μεγάλη όπως και το άγχος για να μπορέσουμε να κατακτήσουμε αυτό το Κύπελλο αλλά το θέλω μας αποδείχθηκε μεγαλύτερο και μας επέτρεψε να τα καταφέρουμε και να το πανηγυρίσουμε”.

Σε εκείνο το σημείο θυμήθηκε: “Το άσχημο βέβαια ήταν ότι δεν μπορέσαμε να το πανηγυρίσουμε μπροστά στους φιλάθλους μας που είχανε κάνει τόσα χιλιόμετρα από διάφορες περιοχές της Ελλάδος για να μπορέσουνε να εξασφαλίσουνε ένα εισιτήριο και να βρεθούνε στο πλευρό μας. Παρόλα αυτά είναι σημαντικό ότι τους δώσαμε εκείνη την χαρά και τους βγάλαμε στους δρόμους και μία μέρα μετά το πανηγυρίσαμε όλοι μαζί στον Λευκό Πύργο”.

Ένας τελικός για τον οποίο ο Άρης μπορεί να ήταν ο νικητής του ωστόσο πριν το τζάμπολ του θεωρούταν ο Ολυμπιακός το φαβορί με τον Λάππα να το επισημαίνει και να εξηγεί: “Παρότι θεωρούμασταν αουτσάιντερ πριν από το τζάμπολ του παιχνιδιού βλέποντας τους φιλάθλους μας να έχουνε δημιουργήσει την γνώριμή τους φανταστική ατμόσφαιρα. Μας κάνανε να αισθανθούμε ότι παίζουμε στο Αλεξάνδρειο και να πιστέψουμε ότι αυτό το Κύπελλο δεν το χάναμε με τίποτα όπως και έγινε. Μία πίστη που μας επέτρεψε να ξεπεράσουμε και την άδικη για αυτούς απουσία τους από τις κερκίδες την ώρα της απονομής”.

Κι όσο για ό,τι είχε προηγηθεί στο ξενοδοχείο της αποστολής του Άρη πριν από το τζάμπολ του τελικού στο Χαλκιοπούλειο της Λαμίας; Ο Θεσσαλός φόργουορντ και τότε αρχηγός της ομάδας της Θεσσαλονίκης τόνισε: “Η επίθεση που υπήρξε από τους οπαδούς του Ολυμπιακού ήταν κάτι εκτός φαντασίας. Κάτι που δεν το περιμέναμε. Ωστόσο όπως αποδείχθηκε στην πράξη μας πείσμωσε αφού ξεπεράσαμε το αρχικό και απόλυτα φυσιολογικό σοκ”.

Πως όμως αισθάνθηκε την ώρα της διακοπής στο 28′ με τον Ολυμπιακό να προηγείται με 51-44; Ο Λάππας αν και 8 χρόνια μετά συνεχίζει να θυμάται εκείνο το δίωρο της συνύπαρξής του στην μεγαλύτερή του διάρκεια με τον πρώτο διαιτητή της συνάντησης τον Νίκο Καρούση, με δεύτερο τον Χρήστο Μαστραφτσή, και τον τότε αρχηγό του Ολυμπιακού Μίλαν Τόμιτς.

“Θυμάμαι σαν τώρα ότι ο διαιτητής Καρούσης ήταν ανάμεσα σε μένα και τον Τόμιτς και μας είχε προειδοποιήσει να τονίσουμε στους φιλάθλους μας πως στην επόμενη ρίψη φωτοβολίδας θα εκκένωνε το γήπεδο. Κάτι για το οποίο τον είχα ικανό να το κάνει όπως και έγινε μετά την επόμενη ρίψη φωτοβολίδας από τους φιλάθλους του Ολυμπιακού ως Σολομώντεια λύση. Οι κερκίδες μετά από αρκετή ώρα εκκενώθηκαν και παρά το ότι μας στεναχωρούσε το γεγονός ότι βλέπαμε τους φιλάθλους μας να αποχωρούν το καλό της υπόθεσης ήταν ότι στο τέλος του τελικού εμείς ήμασταν οι νικητές. Ακόμη και αν χρειάστηκαν να περάσουν κάτι παραπάνω από τέσσερις ώρες. Ίσως και σχεδόν πέντε. Παρόλα αυτά η κούραση ήταν γλυκιά όπως και το ταξίδι της επιστροφής μας στην Θεσσαλονίκη”.

Όσο για την επίτευξη της ανατροπής; Ο Λάππας υποστήριξε: “Η αποχώρηση των φιλάθλων μας, μας πείσμωσε ακόμη περισσότερο. Τόσο που μας έδωσε την δύναμη που χρειαζόμασταν με την άμυνα ζώνης που παίξαμε να ανατρέψουμε την εις βάρος μας διαφορά και να πάρουμε την νίκη κατακτώντας το Κύπελλο”.

Για το αν ήταν η καλύτερη στιγμή της καριέρας του παραδέχθηκε: «Ναι, μαζί με την κατάκτηση του Champions Cup της FIBA που είχαμε κερδίσει σχεδόν ένα χρόνο πριν στο κατάμεστο Αλεξάνδρειο», και υπογράμμισε: “Εκείνη η ομάδα όμως του Άρη που κέρδισε το Κύπελλο πριν από 8 χρόνια στην Λαμία ήταν από τις καλύτερες και ίσως η καλύτερη στα τέσσερα χρόνια που ήμουνα στην ομάδα του Άρη. Πλήρης και με παίκτες σε όλες τις θέσεις όπου το φινάλε της χρονιάς της θα μπορούσε να ήταν σίγουρα και καλύτερο και πολύ κρίμα που εκείνο το καλοκαίρι ουσιαστικά διαλύθηκε και δεν είχε συνέχεια”.

Κι όσο για το ότι από εκείνη την βραδιά ο Άρης δεν μπόρεσε να προσθέσει και κάποιον ακόμη τίτλο στην συλλογή του ο Λάππας με απόλυτη ειλικρίνεια σημείωσε: “Φυσικά και δεν έχω πάψει να παρακολουθώ από την πρώτη στιγμή που αποχώρησα από τον Άρη τις εξελίξεις που επικρατούν αλλά και την πορεία της.
Είναι σίγουρα κρίμα που ο Άρης μία ομάδα με ιστορία και μπασκετικό κόσμο που αγαπάει πραγματικά την ομάδα δεν μπόρεσε να πανηγυρίσει και κάποιον ακόμη τίτλο στα 8 χρόνια που ακολούθησαν εκείνης της βραδιάς στην Λαμία. Η κατάσταση όμως που πληροφορούμαι που επικρατεί στον Άρη με στεναχωρεί.

Αξίζουν ωστόσο πολλά συγχαρητήρια στους παίκτες, τους προπονητές και όλο το τιμ που καθημερινά δίνουνε και την καρδιά τους ώστε ο Άρης να φθάσει όσο ψηλότερα γίνεται. Και με απόλυτη γνώση μπορώ να πω μετά από τέσσερα χρόνια παρουσίας μου στον Άρη ότι αν αυτή η ομάδα δεν λεγότανε Άρης θα είχε διαλυθεί αν δεν υπήρχανε αυτοί που βρίσκονται στην ομάδα και πραγματικά την αγαπάνε”.

To Top