Οι Γερμανοί… ξανάρχονται: 15 από τις 18 ομάδες γυρίζουν στις προπονήσεις!

Οι 15 από τις 18 ομάδες της Bundesliga επιστρέφουν στις προπονήσεις, ώστε να είναι έτοιμες για την πολυπόθητη, αλλά πάντα άψογα οργανωμένη, επανέναρξη μέσα στον Μάιο.

Η Bundesliga δεν είναι Premier League, σε ό,τι έχει να κάνει με έσοδα από τηλεοπτικά δικαιώματα και εμπορικές συμφωνίες. Ε και; Η λειτουργία του πρωταθλήματος είναι υποδειγματική και αυτό επιβεβαιώνεται ακόμα και τώρα, στην πρωτόγνωρη συγκυρία που προκαλεί η κρίση του κορονοϊού.

Η επιστροφή της Μπάγερν Μονάχου στις προπονήσεις, εξαιτίας του μεγέθους του βαυαρικού συλλόγου, αποτέλεσε την «επίσημη» απαρχή της άτυπης προετοιμασίας, την οποία θα βιώσουν τις επόμενες εβδομάδες οι γερμανικές ομάδες.

Πριν από λίγο καιρό, η Λίγκα (DFL) είχε συμβουλεύσει τους συλλόγους να μην επιστρέψουν στην δουλειά πριν από σήμερα Δευτέρα (6/4), ώστε να υπάρχει «δίκαιη ισότητα», ως προς την προετοιμασία τους για την πολυπόθητη επανέναρξη.

Υπήρξαν, όμως, πέντε σύλλογοι που ξεκίνησαν να δουλεύουν την προηγούμενη εβδομάδα, πάντα υπό έλεγχο και με τις απαραίτητες προφυλάξεις: Μπορούσια Ντόρτμουντ, Λειψία, Βόλφσμπουργκ, Σάλκε και Άιντραχτ Φρανκφούρτης.

«Ελεγχόμενες» προπονήσεις

Μέχρι αύριο Τρίτη (7/4), όμως, θα έχουν πιάσει δουλειά οι 15 από τις 18 ομάδες της πρώτης κατηγορίας. Το πρόγραμμά τους, στα βασικά τουλάχιστον, δεν διαφέρει παρά ελάχιστα στο πως λειτουργεί.

Οι παίκτες ασκούνται κατά μικρά γκρουπ δύο – τριών ατόμων, πάντα σε απόσταση ασφαλείας ο ένας από τον άλλο (1,5 μέτρο και πάνω), είτε στα βοηθητικά γήπεδα, είτε στο γυμναστήριο. Οι παίκτες δεν βρίσκονται στα αποδυτήρια και, όταν ολοκληρώσουν την δουλειά, δεν κάνουν ντους, αλλά επιστρέφουν στο σπίτι για την προσωπική τους υγιεινή.

Οι τρεις ομάδες που δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα προπονήσεις είναι η Γκλάντμπαχ, η Φράιμπουργκ και η Βέρντερ Βρέμης, Οι δύο πρώτες δεν έχουν ανακοινώσει πότε θα το κάνουν και, προς το παρόν τουλάχιστον, αρκούνται στις προπονήσεις κατ’ οίκον των παικτών και μέσω τηλεδιάσκεψης.

Η Βέρντερ, από την πλευρά της, περιμένει το «πράσινο φως» από την περιφέρεια της Βρέμης για να επιστρέψει, αφού προς το παρόν η εντολή είναι να μην αρθούν οι περιορισμοί στην περιοχή, σε ό, τι έχει να κάνει με τους αθλητικούς χώρους.

Στόχος: Μπάλα τον Μάιο

Η Bundesliga έχει ανακοινώσει αναστολή των πρωταθλημάτων μέχρι τις 30 Απριλίου, φιλοδοξώντας να κυλήσει και πάλι το τόπι μέσα στον Μάιο. Αρκετοί Γερμανοί ιολόγοι υποστηρίζουν ότι αυτό μπορεί να γίνει, αρκεί όμως να παρθούν τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα.

Τα παιχνίδια, βεβαίως, θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών (ή με… χάρτινες φιγούρες, όπως προτείνουν οι φίλοι της Γκλάντμπαχ), όσο και αν η Γερμανία είναι από τις χώρες που καλύτερα έχει μειώσει την αναλογία νεκρών / κρουσμάτων, χάρη στην πειθαρχία της και το ισχυρό σύστημα υγείας.

Εφόσον όλα κυλήσουν κατ’ ευχήν και ανακοινωθεί η επιστροφή στην δράση μέσα στον επόμενο μήνα, οι παίκτες θα υποβάλλονται σε εξετάσεις για κορονοϊό κάθε τρεις ημέρες και, αν κάποιος παίκτης βρίσκεται θετικός, θα μπαίνει κατευθείαν σε καραντίνα.

Συν τοις άλλοις, θα εφαρμοστεί μέχρι το τέλος της σεζόν ένας κανονισμός που θα επιτρέπει στις ομάδες να κατεβαίνουν στα παιχνίδια, ακόμα και αν έχουν στην διάθεσή τους μόλις 15 ποδοσφαιριστές: Δύο τερματοφύλακες και 13 παίκτες εντός παιδιάς.

Η πειθαρχημένη και οργανωτική Γερμανία αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τον ιό Covid-19 και το ποδόσφαιρο της δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση…

To Top