Οι Ελβετοί, το μάνατζμεντ της ΠΑΕ και ο ρόλος του Ζαμπέτα!

Οι Ελβετοί που ενεπλάκησαν με τον Άρη δεν ήταν επενδυτές, αλλά σύμβουλοι. Δεν θα έβαζαν εκατομμύρια ευρώ, αλλά θα αναλάμβαναν “κομμάτια” της λειτουργίας της ΠΑΕ. Κεντρικό πρόσωπο των εξελίξεων προς αυτή την κατεύθυνση ήταν ο Αντώνης Ζαμπέτας, ο οποίος μετά από το ναυάγιο με την υπόθεση Πλα, αναζήτησε τρόπους να βγει η ομάδα από το αδιέξοδο, και πάλι στην Ελβετία.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας “Metrosport” “η ιστορία με τους επενδυτές (οι οποίοι όπως θα αποδειχθεί στη συνέχεια δεν είναι ακριβώς επενδυτές, αλλά κάτι εντελώς διαφορετικό) ξεκινά πριν από περίπου δύο μήνες, λίγο αφότου είχε καταρρεύσει η ιστορία της χρηματοδότησης της ομάδας μέσω του Φερνάντο Πλα, που ανεπιτυχώς επιχείρησαν να προωθήσουν ο Γιάννης Κόντης και ο Θανάσης Αθανασιάδης.

Με τον Άρη να έχει αποτύχει να λάβει άδεια συμμετοχής στο νέο πρωτάθλημα και τον Αντώνη Ζαμπέτα να είναι εκείνη τη στιγμή ο μόνος που δεν πήδηξε από το… καράβι, αλλά παρέμεινε προς αναζήτηση βιώσιμης λύσης που θα γλιτώσει την ομάδα από την καταστροφή, οι «κίτρινοι» άνοιξαν δίαυλο επικοινωνίας με εταιρεία που δραστηριοποιείται στην Ευρώπη, έχει ως έδρα την Ελβετία και ασχολείται με την προώθηση και διαχείριση αθλητικού προϊόντος κυρίως από το χώρο του ποδοσφαίρου.

Πρόκειται ουσιαστικά για την υπόθεση που ο Αντώνης Ζαμπέτας, ακροθιγώς είχε αναφέρει στην τελευταία έκτακτη Γενική Συνέλευση της Κοινωνίας Μελών Άρη, όταν γενικά κι αόριστα, είχε κάνει λόγο για ενδιαφέρον Ελβετικής εταιρείας, να εμπλακεί στον Άρη προκειμένου να τον βοηθήσει να αντιμετωπίσει τις οικονομικές δυσκολίες. Στο διάστημα που ο Αντώνης Ζαμπέτας αναζητούσε λύση για την ΠΑΕ, αποτάθηκε στον Ελβετό διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, προκειμένου να εξετάσει τις πιθανότητες συνεργασίας και κατά πόσο θα μπορούσε αυτή να είναι προς όφελος της ΠΑΕ Άρης. Μάλιστα πραγματοποίησε και ταξίδι-αστραπή στην Ελβετία – στις πρώτες μέρες του Ιουνίου – όπου έκανε επαφές κι εξακρίβωσε τη δραστηριότητα της εταιρείας.

Προφίλ και στόχοι της εταιρείας

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συγκεκριμένη Ελβετική εταιρεία, αναζητά επενδυτικές ευκαιρίες σε αθλητικές ομάδες τις οποίες βοηθά με μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο πλάνο για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα τους, να καταστούν βιώσιμες και να αρχίσουν να «παράγουν» προκειμένου εν συνεχεία να επωφεληθεί και η ίδια. Ουσιαστικά διατίθεται να αναλάβει το μάνατζμεντ της ομάδας, να σχεδιάσει εξ ολοκλήρου το αγωνιστικό τμήμα της, από τις Ακαδημίες ως την πρώτη ομάδα, να τη στελεχώσει αναζητώντας ποδοσφαιριστές -τόσο γηγενείς όσο και από το εξωτερικό- κάποιους εκ των οποίων εκπροσωπεί και η ίδια, ενώ η συνεργασία επεκτείνεται και στο κομμάτι που αφορά το μάρκετινγκ και την εμπορική διαχείριση του ονόματος, του σήματος κλπ της εταιρείας. Στόχος είναι η δημιουργία μιας ανταγωνιστικής ομάδας και η αξιοποίηση κάθε εμπορικής δυνατότητας της για την προσέλκυση χορηγών ή επενδυτών προκειμένου να μπουν στα ταμεία της ομάδας έσοδα, από τα οποία ένα μέρος, αποτελεί την «προμήθεια» της εταιρείας. Η συγκεκριμένη εταιρεία βέβαια έχει τη δυνατότητα να παρέχει και νομικές υπηρεσίες, οπότε θα μπορούσε να αναλάβει ουσιαστικά την εκπροσώπηση του Άρη, σε ανοικτές υποθέσεις του στην UEFA, τη FIFA κλπ. Στοιχείο που αναμφισβήτητα είχε συνεκτιμηθεί στις προκαταρκτικές συζητήσεις ανάμεσα σε στελέχη της εταιρείας και τον Aντώνη Zαμπέτα.

Στις συζητήσεις του Αντώνη Ζαμπέτα με την εταιρεία, τέθηκε μεταξύ άλλων και το ζήτημα της κατασκευής νέου γηπέδου με την εξασφάλιση κεφαλαίων ή με την επένδυση εταιρειών ή φυσικών προσώπων. Ένα πλάνο ιδιαίτερα φιλόδοξο, αλλά φυσικά μακροπρόθεσμο. Η Ελβετική αυτή εταιρεία, έχει εκπροσώπηση στην Ελλάδα και μάλιστα ο συνεργάτης της, φέρεται να παρακολούθησε τη συνάντηση που είχαν παράγοντες της οικογένειας του Άρη και στελέχη της κοινωνίας μελών στο ξενοδοχείο «Porto Palace». Πληροφορίες μάλιστα θέλουν τον Αντώνη Ζαμπέτα, κατά το ταξίδι αυτό στην Ελβετία, να του προτάθηκε η περίπτωση απόκτησης νεαρού ομογενή ποδοσφαιριστή, προφανώς στο πλαίσιο του να ανοίξει δίαυλος συνεργασίας ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Το προφίλ της εταιρείας που φέρεται ότι ασχολείται με τον Άρη, περιγράφηκε ξεκάθαρα παραπάνω όπως φυσικά και οι προοπτικές συνεργασίας, που όμως δεν προχώρησε. Οι συνεχείς ανατροπές στα εσωτερικά του Άρη, αλλά και το ρευστό σκηνικό στην πολιτική ζωή της χώρας, καθιστούσαν επιφυλακτικά τα στελέχη της εταιρείας, ενώ και από την πλευρά του Άρη, δεν ήταν εφικτό μόνο ένα πρόσωπο, όπως στην προκειμένη ο Αντώνης Ζαμπέτας που στην πορεία πλαισιώθηκε από νέους συνεργάτες, να εξουσιοδοτήσει για να προχωρήσουν οι συζητήσεις. Το θέμα λοιπόν έκλεισε πριν από καιρό και η ανακίνηση του σήμερα, φαντάζει τουλάχιστον ετεροχρονισμένη. Από την άλλη βέβαια, ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, θέλουν εκπρόσωπο της Ελβετικής εταιρείας, να επιχείρησε πρόσφατα να ελέγξει οικονομικά στοιχεία της ΠΑΕ Άρης, από το λογιστήριο κάτι που εν τέλει δεν του επετράπη.

Το αν ενδεχομένως κάποια στιγμή στο εγγύς ή στο απώτερο μέλλον αυτή η σκέψη συνεργασίας με την εταιρεία προώθησης και διαχείρισης αθλητικού προϊόντος, είναι κάτι που το γνωρίζουν μόνο οι ιθύνοντες του Άρη και βεβαίως αυτό που πρέπει να αποσαφηνιστεί είναι, αν έρχεται να προσφέρει απλά και μόνο τεχνογνωσία κι έναν κύκλο γνωριμιών κι επαφών που σε βάθος χρόνου θα μπορέσουν να αποφέρουν κέρδος ή αν είναι σε θέση να προσελκύσει με το… καλημέρα επενδυτικά κεφάλαια, που είναι άλλωστε και κάτι που θα μπορούσε να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του Άρη τη δεδομένη στιγμή.

To Top