Οι ελληνικές ομάδες μπορούν να πάρουν παίκτες μέχρι τις 15/9, οι παραχωρήσεις όμως είναι… άλλο ζήτημα

Ιδιαίτερο είναι το φετινό μεταγραφικό καλοκαίρι αφού η σχετική περίοδος δεν εκπνέει στις 31 Αυγούστου ή έστω στις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου όπως έχουμε συνηθίσει αλλά στις 15 του επόμενου μήνα.

Ετσι μπορεί να… μπερδευόμαστε πως «τρέχουμε» την τελευταία εβδομάδα του «πάρε-δώσε», όμως τα νέα δεδομένα σημαίνουν πως οι ομάδες της Super League (όπως φυσικά και της Super League 2) έχουν το δικαίωμα για ακόμη 22 ημέρες, μαζί με τη σημερινή (25/8), να αποκτήσουν με το οποιοδήποτε καθεστώς κάποιον ποδοσφαιριστή που ανήκει σε άλλο club, του εσωτερικού ή του εξωτερικού. Δηλαδή υπάρχει μεγάλο χρονικό διάστημα περιθώριο, ενώ ύστερα από τη συγκεκριμένη ημερομηνία (16/9) και ως τις 30 Σεπτεμβρίου θα έχουν τη δυνατότητα, εάν βέβαια το επιθυμούν, να πάρουν ελεύθερους (που δεν δεσμεύονται με κάποιον σύλλογο).

Ωστόσο το ότι οι ελληνικές ομάδες θα μπορούν να πάρουν παίκτη μέχρι και την 15η Σεπτεμβρίου δεν συνεπάγεται και πώς έχουν δικαίωμα να παραχωρήσουν κάποιον μέχρι και τότε, με πώληση ή on loan. Αυτό εξαρτάται από το πότε «κλείνει» η μεταγραφική «αγορά» σε κάθε χώρα, όπου για παράδειγμα στην Ελβετία εκπνέει στις 31 του μηνός. Τι σημαίνει αυτό; Οτι π.χ. στις 2 Σεπτεμβρίου θα μπορεί μεν μία ελληνική ομάδα να αγοράσει (δανειστεί, αν μείνει τότε ελεύθερος κτλ) παίκτη από την Γκρασχόπερς (εντελώς τυχαίο το παράδειγμα) αλλά δεν δύναται να συμβεί το αντίθετο και οι «ακρίδες» να πράξουν κάτι ανάλογο με ποδοσφαιριστή που έχει ενεργό συμβόλαιο σε ελληνική (και μη) ομάδα (για τους free agents υπάρχουν άλλα δεδομένα, ξεχωριστά ανά χώρα) .

Aν δούμε το πότε ολοκληρώνεται η μεταγραφική περίοδος στις κύριες αγορές παγκοσμίως θα προσέξουμε πως οι περισσότερες «κλείνουν» την επόμενη εβδομάδα, οπότε και λογικά θα έχει ξεκαθαρίσει, σε μεγάλο βαθμό, το εγχώριο status quo αναφορικά με πωλήσεις και ευρύτερα τις αποχωρήσεις.

Αντίθετα σε ότι αφορά τις αφίξεις παραμένει το deadllne της 15ης Σεπτεμβρίου (εννοείται σε ότι αφορά όσους έχουν συμβόλαιο σε ισχύ).

ΠΟΤΕ ΕΚΠΝΕΕΙ Η ΜΕΤΑΓΡΑΦΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ

Αυστρία 31/8
Δανία 31/8
Ελβετία 31/8
Ινδία 31/8
Κίνα 31/8
Κροατία 31/8
Κύπρος 31/8
Νορβηγία 31/8
Ολλανδία 31/8
Ουγγαρία 31/8
Σλοβενία 31/8

Αγγλία 1/9
Γαλλία 1/9
Γερμανία 1/9
Ιταλία 1/9
Ισπανία 1/9
Κουβέιτ 1/9
Πολωνία 1/9
Πορτογαλία 1/9
Σκωτία 1/9

Μεξικό 5/9

Βέλγιο 6/9
Βουλγαρία 6/9
Σλοβακία 6/9

Τουρκία 8/9

Αυστραλία 13/9

Σερβία 15/9
Κατάρ 15/9

Σαουδική Αραβία 17/9

Ισραήλ 28/9

Πηγή: gazzetta.gr

To Top