Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Σε μεγάλη νίκη του Απόστολου Τζιτζικώστα και της «Αλληλεγγύης» εξελίχθηκαν οι εκλογές του πρώτου γύρου στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Οι 14 μονάδες διαφοράς από τον δεύτερο, Γιάννη Ιωαννίδη και την «Περιφέρεια Πρωταθλήτρια» ήταν ίσως το πιο αξιοσημείωτο της χτεσινής απόφασης των ψηφοφόρων. Διαφορά δύσκολα διαχειρίσιμη από το στρατόπεδο Ιωαννίδη, όχι όμως και απαγορευτική για κάποιες ελπίδες «ολικής ανατροπής» την επόμενη Κυριακή.

Στο στρατόπεδο Τζιτζικώστα περίμεναν τη διψήφια διαφορά, όχι όμως πολύ πάνω από το 10%. Οι 14 μονάδες και κυρίως το ποσοστό που πλησίασε το 33% ήταν τα στοιχεία που συζητήθηκαν πολύ ανάμεσα στα στελέχη της «Αλληλεγγύης».

Το μοναδικό exit poll που διενεργήθηκε στην Περιφέρεια έδινε ακόμη μεγαλύτερα ποσοστά στην «Αλληλεγγύη» κι ακόμη μεγαλύτερη διαφορά με την «Περιφέρεια Πρωταθλήτρια», κυρίως όμως εξαιτίας των χαμηλότερων από τα τελικά ποσοστών για την παράταξη Ιωαννίδη.

Τα ποσοστά της παράταξης Τζιτζικώστα υπολείπονται περίπου έξι μονάδες των ποσοστών που πέτυχε το 2010 η παράταξη του Παναγιώτη Ψωμιάδη, παρά τα όσα μεσολάβησαν, παρά την ξεκάθαρη κομματική στήριξη της ΝΔ στον κ. Ιωαννίδη και παρά την «τιμωρητική» στάση των ψηφοφόρων (στην οποία απέδωσε και τα δικά του ποσοστά ο κ. Ιωαννίδης) προς όσους προέρχονται από τα κόμματα της συγκυβέρνησης.

Ο κ.Τζιτζικώστας κατάφερε να πείσει μεγάλο μέρος του κόσμου για την κομματική ανεξαρτησία της παράταξής του και για τον αυτοδιοικητικό χαρακτήρα του ψηφοδελτίου του, γεγονός που φαίνεται να λειτούργησε ευεργετικά για τον ίδιο. Χώρια που βάζει και υποθήκες για το δεύτερο γύρο, σε ό,τι αφορά την προσέλκυση των ψηφοφόρων των άλλων περιφερειακών παρατάξεων.

Ο κ. Ιωαννίδης από την άλλη επένδυσε στην κομματική στήριξη και από χτες το βράδυ κατάλαβε πως αυτό δεν απέδωσε τα αναμενόμενα. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι εδώ και κάποιες ώρες τα στελέχη της «Περιφέρειας Πρωταθλήτριας» εκφράζουν τη δυσφορία τους για το κόμμα, θεωρώντας ότι δεν είχαν τελικά τη βοήθεια που περίμεναν. Η… μπάλα παίρνει τους βουλευτές της ΝΔ στην Κεντρική Μακεδονία, οι οποίοι είναι αλήθεια ότι δεν έκαναν και κανέναν αξιομνημόνευτο αγώνα υπέρ του εκλεκτού του κόμματος για την Περιφέρεια…

Χαρακτηριστική επίσης είναι και η αποδοκιμασία ορισμένων από τους λίγους πιστούς της παράταξης Ιωαννίδη, αργά χτες τη νύχτα στο εκλογικό του κέντρο, στη δήλωση του πρωθυπουργού, ο οποίος εστίασε στις ευρωεκλογές. Απόρροια περισσότερο της… πικρίας για το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου.

Η επόμενη μέρα βρίσκει το επιτελείο Ιωαννίδη να αναλύει το εκλογικό αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής, να ανασυντάσσεται για να δώσει την τελική μάχη και να εστιάζει στα σημεία όπου φαίνεται να έχει υστερήσει πολύ από τον αντίπαλο. Βαρύτητα δίνουν τα στελέχη Ιωαννίδη και στην αποχή, που πάντα παίζει ρόλο στη διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος.

Κι αυτό είναι ένα καλό ερώτημα: Κατά πόσο όλοι όσοι ψήφισαν την πρώτη Κυριακή είναι διατεθειμένοι να επιλέξουν για περιφερειάρχη κόντρα στην πρώτη επιλογή τους.

Οι δύο μονομάχοι της 25ης Μαΐου βάζουν ένα στοίχημα δύσκολο. Ο κ. Τζιτζικώστας θα επενδύσει στον ενωτικό του λόγο και με τη φόρα από τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου θα κουβαλάει και την αύρα του νικητή. Ο κ. Ιωαννίδης θα επιχειρήσει να συσπειρώσει ακόμη περισσότερο το κομματικό ακροατήριο και να πείσει ότι μπορεί να κάνει τη μεγάλη ανατροπή, επενδύοντας και στην πιθανή απροθυμία των ψηφοφόρων των άλλων παρατάξεων να στηρίξουν έναν εκ των δυο αντιπάλων.

Ανατροπές ανάλογες έχουν γίνει υπενθυμίζει η υποψήφια αντιπεριφερειάρχης, Πόπη Καλαϊτζή, ενθυμούμενη τη νίκη του Γιάννη Αναστασιάδη στο Δήμο Λαγκαδά, όταν στον πρώτο γύρο είχε πολύ μικρότερα ποσοστά του αντιπάλου του, Γιάννη Καραγιάννη και τελικά επικράτησε στο δεύτερο γύρο. «Είναι άλλου είδους μάχη αυτή του δεύτερο γύρου», λέει η κ. Καλαϊτζή με νόημα.

Ανάμικτα συναισθήματα άφησαν τα αποτελέσματα της πρώτης Κυριακής και στις άλλες περιφερειακές παρατάξεις.

Η κ.Δέσποινα Χαραλαμπίδου περίμενε μεγαλύτερα ποσοστά. Τα στελέχη της παράταξής της είχαν την προσδοκία ότι οι ψηφοφόροι της Κεντρικής Μακεδονίας θα έδιναν στη «Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα» ποσοστά κοντά σε εκείνα που πέτυχε το κόμμα τους στις βουλευτικές εκλογές του 2012.

Ωστόσο, από τους πολίτες που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2012 στην Κεντρική Μακεδονία, μόνον οι μισοί επέλεξαν την παράταξη της κ. Χαραλαμπίδου στις φετινές περιφερειακές εκλογές.

Ο προβληματισμός είναι έντονος και αφορά στις επιλογές που έγιναν σε πρόσωπα, αλλά και στα ποιοτικά στοιχεία της προεκλογικής εκστρατείας. Το δίλημμα «μνημόνιο – αντιμνημόνιο» δεν περπάτησε, επειδή οι αυτοδιοικητικές εκλογές δεν προσφέρονται για κεντρικά πολιτικά μηνύματα.

Η αισιοδοξία που καλλιέργησε το exit poll (έπεσε τελικά πολύ έξω) έκανε την τελική προσγείωση ακόμη πιο σκληρή. Και ο προβληματισμός για τη δεύτερη Κυριακή αφορά στη στάση των ψηφοφόρων στις ευρωεκλογές… Συγκριτικά με τις περιφερειακές εκλογές του 2010 η κ. Χαραλαμπίδου τα πήγε εξαιρετικά. Το 4,55% του Τάσου Κουράκη τότε δε συγκρίνεται με το περίπου 12% της κ. Χαραλαμπίδου. Η προσδοκία –μάλλον ατυχής- ότι το περιφερειακό ψηφοδέλτιο θα έπαιρνε ποσοστά κοντά σε εκείνα του κόμματος στις προηγούμενες βουλευτικές ευθύνεται για την… προσγείωση.

Εμφάνιση σοκ προκάλεσε ο υποψήφιος της Χρυσής Αυγής, Νίκος Χρυσομάλλης. Και στην περίπτωση αυτή η τέταρτη θέση δεν ήρθε με κανένα αυτοδιοικητικό κριτήριο.

Αντιθέτως, ο κ. Χρυσομάλλης κατόρθωσε να πάρει ποσοστά παραπάνω από εκείνα του κόμματός του στις βουλευτικές εκλογές του 2012 και το αποτέλεσμα αποτελεί προμήνυμα για τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής στην Κεντρική Μακεδονία στις επερχόμενες ευρωεκλογές. Σε αριθμό ψήφων έχει ενδιαφέρον ότι ο κ. Χρυσομάλλης πήρε κοντά στις 8.000 ψήφους περισσότερες από εκείνες της Χρυσής Αυγής το 2012 και με την πρώτη εκλέγει τρεις περιφερειακούς συμβούλους.

Πέμπτος ο κ. Μάρκος Μπόλαρης, που προφανώς δεν έπιασε τις προσδοκίες του, καθώς θεωρούσε ότι μπορούσε να κυμανθεί κοντά στη δεύτερη θέση, αλλά απείχε από αυτή τουλάχιστον δέκα μονάδες και ούτε καν πλησίασε… Προφανώς και μετά την κόντρα του με το ΠΑΣΟΚ δε θα μπορούσε να πιάσει το περίπου 29% του 2010, οπότε τα συναισθήματα είναι ανάμικτα για το τελικό αποτέλεσμα. Ερώτημα αποτελεί τι θα κάνουν οι ψηφοφόροι του στο δεύτερο γύρο.

Ο κ. Γιάννης Ζιώγας του ΚΚΕ με το περίπου 8% πλησίασε τα ποσοστά που είχε πιάσει η «Λαϊκή Συσπείρωση» το 2010 (10,82%) και ουσιαστικά διπλασίασε τα ποσοστά που πήρε το κόμμα του τον Ιούνιο του 2012 στις βουλευτικές. Εκλέγει τρεις περιφερειακούς συμβούλους, οπότε θα πρέπει να είναι ευχαριστημένος από το αποτέλεσμα.

Ευχαριστημένη θα πρέπει να είναι και η κ. Νιόβη Παυλίδου, που κατόρθωσε να πλησιάσει το 6%, αν και πολλοί της έδιναν ποσοστά πολύ χαμηλότερα. Αντιπαρήλθε τη χαμηλή αναγνωρισιμότητά τους και απέδειξε ότι η «Ελιά» δεν είναι «πεθαμένο άμα τη γενέσει του εγχείρημα». Θα πρέπει να της πιστωθεί ως προσωπική επιτυχία η είσοδος στο περιφερειακό συμβούλιο της επόμενης πενταετίας με δυο έδρες.

Επιτυχές θα πρέπει να θεωρηθεί και το αποτέλεσμα για τον κ. Μιχάλη Τρεμόπουλο. Αν κάποιος μείνει στα ποσοστά θα πάρει λανθασμένη εικόνα. Μπορεί να έπιασε 3% ο κ. Τρεμόπουλος χτες και σε σύγκριση με το 4% του 2010 να δείχνει ότι έχει απώλειες, όμως σε αριθμό ψήφων πολλαπλασίασε την επιρροή του. Από τους περίπου 18.000 ψηφοφόρους που τον επέλεξαν προ τετραετίας, φέτος έπιασε τους 30.000 κι αυτό παρά τη διάσπαση στο κόμμα του. Εννοείται ότι σύγκριση με τις βουλευτικές του 2012 δεν μπορεί να υπάρξει.

Ο κ. Θανάσης Αγαπητός της «Ανταρσίας» επίσης βγήκε κερδισμένος. Η πρώτη νίκη με την εκλογή του κ. Γιάννη Κούτρα στο απερχόμενο περιφερειακό συμβούλιο δίνει τη θέση της στον πολλαπλασιασμό των δυνάμεων της αντικαπιταλιστικής αριστεράς, η οποία εδραιώνει μια θέση και για την επόμενη πενταετία στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση. Από τις 9.000 ψήφους του κ. Κούτρα το 2010, ο κ. Αγαπητός ξεπέρασε τις 25.000!

Το παζλ της επιλογής των ψηφοφόρων όλων των παρατάξεων για τη δεύτερη Κυριακή είναι δυσεπίλυτο. Άλλωστε, υπάρχει άλλη μια εβδομάδα στη διάρκεια της οποίας οι κ.κ. Τζιτζικώστας και Ιωαννίδης θα έχουν την ευκαιρία να απευθυνθούν και στους ψηφοφόρους των άλλων παρατάξεων. Από το πόσο θα πείσουν ποιος είναι ο καταλληλότερος για περιφερειάρχης θα κριθεί και το τελικό αποτέλεσμα.

Πηγή: voria.gr

To Top