Οι κορυφαίες στιγμές της δεκαετίας

Αυτές είναι οι κορυφαίος στιγμές της δεκαετίας, μακριά από το ελληνικά σύνορα, στον χώρο του ποδοσφαίρου!

Stoiximan.gr: Το Παιχνίδι σου Καλύτερο με ειδικά στοιχήματα για Σκόρερ, Κάρτες, Κόρνερ σε κάθε αγώνα της Super League!

2010: Η Ισπανία στην κορυφή του κόσμου
Δύο χρόνια νωρίτερα είχε κατακτήσει το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, όμως στα γήπεδα της Νοτίου Αφρικής απέδειξε πως ήταν η κυρίαρχος του πλανήτη, έχοντας ως ραχοκοκαλιά την καλοκουρδισμένη μηχανή της Μπαρτσελόνα. Το γκολ του Ινιέστα στην παράταση του τελικού με την Ολλανδία χάρισε στους «φούριας ρόχας» το πρώτο (και μοναδικό) Παγκόσμιο Κύπελλο στην ιστορία τους.

2011: Η «διαστημική» Μπάρτσα του Πεπ
Μπορεί δύο χρόνια πριν να είχε κατακτήσει και τους έξι τίτλους που διεκδίκησε (το 2011 πήρε… μόλις πέντε) όμως εκείνη τη χρονιά επιβεβαίωσε πως είναι η κορυφαία ομάδα του πλανήτη. Στα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ απέκλεισε τη Ρεάλ Μαδρίτης, ενώ στον τελικό νίκησε (ξανά) τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. «Είναι η κορυφαία ομάδα που έχω αντιμετωπίσει στην καριέρα μου», δήλωσε ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον μετά την ήττα του από την παρέα του Μέσι στο Γουέμπλεϊ.

2012: Η Πρέμιερ Λιγκ… των καθυστερήσεων
Οι δύο ομάδες του Μάντσεστερ ήταν χέρι-χέρι στην τελευταία αγωνιστική της Πρέμιερ Λιγκ. Την ώρα που η Γιουνάιτεντ «καθάριζε» στην έδρα της Σάντερλαντ, η Σίτι ήταν αντιμέτωπη με το φάσμα μιας έκπληξης, που της στερούσε τον τίτλο. Η ΚΠΡ είχε το προβάδισμα μέχρι τις καθυστερήσεις, όμως τα δύο γκολ των Τζέκο και Αγουέρο έδωσαν τη νίκη στους «πολίτες» με 3-2. Σε λίγα δευτερόλεπτα, ο τίτλος άλλαξε… γειτονιά στο Μάντσεστερ και η Σίτι κατακτούσε με δραματικό τρόπο την πρώτη Πρέμιερ Λιγκ στην ιστορία της.

2013: Το «αντίο» του Σερ Άλεξ
Ο άνθρωπος που βρέθηκε για 27 συνεχόμενα χρόνια στην τεχνική ηγεσία της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, σημαδεύοντας την ιστορία του συλλόγου και αφήνοντας εποχή στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Αρκετές φορές τα προηγούμενα χρόνια ήταν υπαρκτό το σενάριο της αποχώρησης του «τσιχλάκια», όμως το τελευταίο του παιχνίδι στον πάγκο της Γιουνάιτεντ ήταν στις 19 Μαΐου του 2013. Σχεδόν επτά χρόνια μετά, το «φάντασμα» του Φέργκιουσον υπάρχει ακόμα πάνω από το Ολντ Τράφορντ και κανείς προπονητής δεν έχει στεριώσει στην ομάδα.

2014: Το κάζο της Βραζιλίας
Το πρώτο και αυθεντικό «Μαρακανάζο» έγινε το 1950, όταν η Βραζιλία έχασε στο γήπεδό της και μέσα από τα χέρια της το Παγκόσμιο Κύπελλο, οδηγώντας δεκάδες ανθρώπους στην αυτοκτονία και τη χώρα σε εθνικό πένθος. 64 χρόνια μετά, ξανά στο σπίτι της, η «σελεσάο» υπέστη την πιο βαριά ήττα στην ιστορία της, χάνοντας με το σοκαριστικό 7-1 από τη Γερμανία στον ημιτελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Κι επειδή το συγκεκριμένο παιχνίδι διεξήχθη στο στάδιο Μινεϊράο, το… κάζο της εθνικής Βραζιλίας ονομάστηκε «Μινεϊράζο».

2015: Το σκάνδαλο της FIFA
Το μεγαλύτερο σκάνδαλο διαφθοράς στην ιστορία του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Υψηλόβαθμα στελέχη της FIFA συνελήφθησαν με τις κατηγορίες της δωροδοκίας, του εκβιασμού και του «ξεπλύματος» μαύρου χρήματος για τις αναθέσεις των Μουντιάλ σε Ρωσία (2018) και Κατάρ (2022). Πρωταγωνιστές στο σκάνδαλο ήταν ο τότε πρόεδρος της FIFA, Ζεπ Μπλάτερ, αλλά και ο τότε πρόεδρος της UEFA, Μισέλ Πλατινί, οι οποίοι λίγους μήνες μετά τιμωρήθηκαν με ποινή απαγόρευσης με το ποδόσφαιρο για οκτώ χρόνια.

2016: Το «θαύμα» της Λέστερ
Το κατόρθωμα των «αλεπούδων» ήταν η μεγαλύτερη έκπληξη στην ιστορία του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Γιατί δεν ήρθε σε μία διοργάνωση λίγων αγώνων (Δανία: Euro 1992, Ελλάδα: Euro 2004), αλλά στο μαραθώνιο της Πρέμιερ Λιγκ. Η εκπληκτική ομάδα του Κλαούντιο Ρανιέρι, με πρωταγωνιστές τους Βάρντι, Μαχρέζ και Καντέ, άφησε πίσω της τα μεγαθήρια του αγγλικού ποδοσφαίρου, φτάνοντας στην κατάκτηση του μοναδικού πρωταθλήματος στην ιστορία της.

2017: Η μεταγραφή του αιώνα
Μέχρι εκείνη τη χρονιά, η πιο ακριβή μεταγραφή στην ιστορία ήταν αυτή του Πογκμπά στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, έναντι 105 εκατομμυρίων ευρώ. Το 2017, όμως, η Παρί Σεν Ζερμέν τάραξε τα νερά του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Μετά τα συνεχόμενα «όχι» της Μπαρτσελόνα στις προτάσεις της για τον Νεϊμάρ, πλήρωσε τη ρήτρα των 222 εκατομμυρίων ευρώ και έκανε δικό της το Βραζιλιάνο σούπερ σταρ. Ένα ρεκόρ που είναι απλησίαστο και κρατά μέχρι τώρα.

2018: Το γκολ της δεκαετίας
Ήταν η χρονιά του Κριστιάνο Ρονάλντο, αφού κατέκτησε το πέμπτο Τσάμπιονς Λιγκ στην καριέρα του, αλλά και την πέμπτη Χρυσή Μπάλα. Εκτός από τους τίτλους, όμως, το τέρμα με ανάποδο ψαλίδι που σημείωσε απέναντι στη Γιουβέντους σημάδεψε όλη τη χρονιά. Οι φίλοι της «Μεγάλης Κυρίας» χειροκρότησαν το γκολ-ποίημα του τότε άσου της Ρεάλ Μαδρίτης. Μεταξύ τους αναπτύχθηκε μια ιδιαίτερη σχέση και λίγους μήνες μετά ο CR7 αποχώρησε από τη «βασίλισσα» και έγινε «μπιανκονέρο».

2019: Η επιστροφή της Λίβερπουλ
Πιθανότατα και το 2020 θα είναι η χρονιά των «κόκκινων», αφού εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα κατακτήσουν το πρωτάθλημα Αγγλίας, έπειτα από 30 χρόνια. Ωστόσο, τα επιτεύγματα της ομάδας του Γιούργκεν Κλοπ έχουν ξεκινήσει από φέτος, αρχής γενομένης από την επική ανατροπή επί της Μπαρτσελόνα στα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Το 4-0 του Άνφιλντ «έσβησε» το 0-3 του Καμπ Νου, με τη Λίβερπουλ να κατακτά και το τρόπαιο στη συνέχεια.

πηγή: gazzetta.gr

To Top