ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Οι μεζούρες, ο Άγγλος… παρατηρητής και η σκόνη του Λάζαρου

Οι εικόνες από το γήπεδο του Περιστερίου, να είναι δέκα νοματαίοι που προσπαθούσαν να μετρήσουν το ύψος του οριζόντιου δοκαριού , με έκανε να θυμηθώ διάφορα.

Καταρχήν , δεν μετρούσαν με μεζούρα. Γιατί αν το έκαναν θα ήταν μοδίστρες. Το μέτρο που μετρούσαν , στους μυημένους των κατασκευαστικών εργασιών, στη γλώσσα των μαραγκών λέγεται «ο μέτρος». Είναι αρσενικό και μετράει ότι θέλει. Μπορεί εσύ να θες η κουζίνα σου π.χ. να είναι 8 μέτρα και 45 εκατοστά, αυτός θα το μετρήσει όσο θες αλλά θα στο φέρει πέντε πόντους συν – πλην. Είναι η δουλειά του. Πες ότι θες εσύ. Θα πάρεις ότι φέρει ο μαραγκός. Και να ξέρεις. Το μέτρησε σωστά. Εσύ δεν ξέρεις τι ζητάς. Απλά πράγματα.

Έχω μια αδερφή , όταν ήμασταν μικροί μαλώναμε ποιος θα σβήσει το φως του δωματίου. Κοιμόμουνα κάτω από τον διακόπτη κι αυτή στο άλλο κρεβάτι τρία μέτρα μακριά. Βγάλαμε «τον μέτρο» να μετρήσουμε για να υπάρχει δικαιοσύνη. Μετά από εννιά φορές , της απέδειξα ότι ήμουνα κατά τέσσερις πόντους πιο μακριά άρα έπρεπε να σηκώνεται και να σβήνει το φως κάθε βράδυ. Όταν οι μετρήσεις είναι σοβαρές και εμπεριστατωμένες , το αποτέλεσμα δεν αμφισβητείται. Όλα κι όλα. Υπάρχουν και οι μετρήσεις που κάνουν οι γυναίκες για τους άντρες, αλλά μην μπλέξουμε μ’ αυτά τα εκατοστά!

Με τα χρόνια ανακάλυψα ότι υπάρχουν μηχανήματα που μπορούν να μετράνε και να είσαι σίγουρος ότι αυτό που μέτρησες είναι σωστό. Το χρησιμοποιούσαν οι μάστορες που «ρίχνανε» τη μόρφωση για να ξέρουν πόσο τσιμέντο θα χρειαστούν ώστε να  φέρουν στα ίσια το πάτωμα και να μπούνε στη συνέχεια τα πλακάκια. Όταν είδα τους μαντράχαλους να προσπαθούν να βγάλουν αποτέλεσμα από τις μετρήσεις τους στα δοκάρια, μου ήρθε στο μυαλό ακριβώς αυτή η εικόνα. Ο μάστορας με το λέιζερ.

Κι όμως αυτοί στο γήπεδο έσκαβαν το χορτάρι για να είναι σωστοί στη μέτρηση. Ρε σεις δεν μπορεί να είναι τόσο ανήξεροι. Είναι απίστευτο να ζούμε στο 2023 και να μην έχει ήδη μετρηθεί το ύψος του δοκαριού. Άλλωστε είναι ένα σταθερό στοιχείο του αγωνιστικού χώρου. Γίνεται να ανεβοκατεβαίνει; Μόνο αν κάποιος  έχει μάτι «τίγρη» μπορεί να καταλάβει ότι κάτι δεν πάει καλά. Ή αετού , κατά προτίμηση δικέφαλου και ακόμα περισσότερο κιτρινόμαυρου χρώματος.

Ξεφτιλίστηκε όλο το στερέωμα του ελληνικού ποδοσφαίρου. Κατάφεραν να διαλύσουν όποια καλή διάθεση μπορεί υπήρχε από κάποιον , να ασχοληθεί με τα τεκταινόμενα. Ταυτόχρονα είναι τραγικό που οι υπεύθυνοι της διεξαγωγής του αγώνα, ήταν απροετοίμαστοι να διαχειριστούν τέτοιες καταστάσεις. Η απόσταση που δημιούργησαν από τα σοβαρά πρωταθλήματα , όχι μόνο των πέντε πιο προηγμένων στην Ευρώπη, μετριέται πλέον σε χιλιόμετρα. Για μια νίκη ή ήττα σε έναν αγώνα η ΑΕΚ προτίμησε να ντροπιάσει όλους τους ποδοσφαιρικούς όρους λες και δεν υπάρχουν play offs ή δεν έχουμε κι άλλες αγωνιστικές. Εποχές «ο Ολυμπιακός και το Αιγάλεω να κερδάνε κι οι άλλοι…». Μια ζωή τα ίδια. Πόσο βαρετά…

Έχουμε και ΑΡΗ την Κυριακή σε ένα σημαντικό παιχνίδι για την εξασφάλιση της θέσης του μέσα στην εξάδα. Το ίδιο σημαντικός είναι ο αγώνας και για τον Παναθηναϊκό. Εκτός αν κοντύνουν τα σημαιάκια του κόρνερ και δεν είναι 1,5 μέτρα , που θα το δει ο γύπας του πάγκου δίπλα στον Γιοβάνοβιτς. Δεν ξέρω, όλα είναι πιθανά.

Ο υπεύθυνος του γηπέδου σίγουρα θα τα έχει όλα καλά, δεν έχω αμφιβολία. Για την ομάδα αμφιβάλλω. Έφυγε ο Πάρντιου, κάτι που φάνταζε φυσιολογικό, και ανέλαβε ο Τερζής. Δυστυχώς ο Άγγλος έδειξε ότι δεν προσαρμόστηκε στην ελληνική πραγματικότητα. Ο χρόνος σίγουρα είναι ελάχιστος , που έμεινε στον πάγκο, όμως δεν κατάφερε να δείξει ότι έχει στο μυαλό του μια ομάδα, έναν τρόπο παιχνιδιού. Σημειωτέον ότι είχε και το κενό του Μουντιάλ για να περάσει κάποιες δικές του ιδέες. Δεν ήταν ο κατάλληλος. Φυσικά και ξέρει ποδόσφαιρο. Οι συνθήκες δεν τον βοήθησαν να μπει στον ΑΡΗ. Έμεινε ένας παρατηρητής , χωρίς να παρεμβαίνει ουσιαστικά στο παιχνίδι.

Ο Τερζής δεν έχει τέτοια θέματα. Έχει όλες τις απαιτούμενες γνώσεις για να κάτσει στην άκρη του πάγκου. Ξέρει τα μέσα και τα έξω , της ομάδας και του ποδοσφαίρου που παίζεται στην Ελλάδα. Τον έχουμε ξαναδεί ως υπηρεσιακό, έχει εχέγγυα για να περιμένουμε να δούμε την ομάδα να στέκεται στο γήπεδο. Τώρα μπήκε στο παιχνίδι ως πρώτος προπονητής μέχρι τέλος της σεζόν. Θα έχει λίγο χρόνο να κάνει τα δικά του. Υπάρχουν επιστροφές από τραυματισμούς και τιμωρίες, στο χέρι του είναι να κάνει ένα καλό ξεκίνημα.

Η μεταγραφή του Χριστοδουλόπουλου σήκωσε σκόνη. Η προσφορά του στον ΑΡΗ θα κριθεί. Έχουμε το υπόλοιπο του πρωταθλήματος για να τον δούμε. Η ηλικία του, οι τραυματισμοί του, δεν είναι ότι καλύτερο αλλά ποιος είμαι εγώ που θα κρίνει τις κινήσεις του προέδρου. Κάτι θα ξέρει παραπάνω…

To Top