Οι μυθικοί μισθοί των golden boys της ΕΠΟ!

Τα πρώτα βήματα του νέου προεδρείου της ΕΠΟ δείχνουν ότι η Ομοσπονδία είναι έτοιμη να μπει σε μια άλλη εποχή. Τα «βαριά ονόματα» που δεν μπήκαν στο προεδρείο και η στελέχωση των επιτροπών με «φρέσκα» πρόσωπα αποδεικνύουν ότι κάτι αλλάζει.

Το καινούργιο συμβούλιο που μπήκε, όμως, στην ΕΠΟ βρέθηκε μπροστά σε μια κατάσταση που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια και η οποία όχι μόνο κρατάει πίσω την ίδια την ΕΠΟ, αλλά δεν συνάδει και με τις εποχές που όλοι βιώνουμε. Αναφερόμαστε φυσικά στους υπαλλήλους με τους… μυθικούς μισθούς, αλλά και τις χορηγικές συμβάσεις πείνας που έχουν υπογράψει οι προηγούμενες διοικήσεις. Και για να είμαστε ακόμα πιο ακριβείς, στις χορηγίες που έχουν χειριστεί προσωπικά και έχουν κλείσει –ύστερα από προσωπικές ενέργειες– τόσο του Βασίλη Γκαγκάτση, όσο και του Σοφοκλή Πιλάβιου.

Δεσμεύουν, αλλά δεν «πληρώνουν»

Μιλάμε για συμβάσεις με συγκεκριμένους χορηγούς, που αφορούν κυρίως την εθνική ομάδα (σ.σ. αλλά όχι μόνο…) και οι οποίες είναι πραγματικά συμβάσεις… πείνας για την Ομοσπονδία. Άγνωστο γιατί, τις διαπραγματεύσεις αυτές είχαν αναλάβει προσωπικά τόσο ο Βασίλης Γκαγκάτσης πριν και μετά το 2004 όσο και ο Σοφοκλής Πιλάβιος από το 2009 και μετά.

Για να μη μας πουν κάποιοι ότι είμαστε μηδενιστές και υπερβολικοί, δεν θα πούμε όλες, αλλά οι περισσότερες από τις συμφωνίες αποτελούν για την ΕΠΟ ομηρία και μάλιστα χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα.Για παράδειγμα αναφέρουμε ότι πολλές από αυτές τις χορηγίες έχουν κλείσει επί ημερών Βασίλη Γκαγκάτση, πριν και μετά τη μεγάλη επιτυχία της εθνικής ομάδας στα γήπεδα της Πορτογαλίας.

Συμβάσεις για τηλεοπτικά δικαιώματα και χορηγίες της ομάδας, που συμφωνήθηκαν τη στιγμή που οι… αγελάδες ήταν παχιές και το προϊόν στο πικ του. Και όμως, ως εκ θαύματος οι συγκεκριμένες συμβάσεις, εκτός από το γεγονός ότι δέσμευσαν για πολλά χρόνια την ΕΠΟ, δεν είχαν την ανταποδοτικότητα που θα έπρεπε και το μόνο που βελτίωσαν ήταν οι… μυθικοί μισθοί των υπαλλήλων, που ξεκινούν από τις 5.000 ευρώ και σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνουν έως τις 10.000 ευρώ!

Παραδείγματα…

Για παράδειγμα, τα τηλεοπτικά δικαιώματα της εθνικής ομάδας έκλεισαν με ένα συμβόλαιο από το 2004 έως το 2007 και από το 2007 έως το 2014 με το MEGA μέσω του «αγαπημένου» του Β. Γκαγκάτση, Πασχάλη Παπαδόπουλου, ο οποίος αγόραζε τα δικαιώματα των αγώνων της Εθνικής και στη συνέχεια συμφωνούσε με το μεγάλο κανάλι. Επί της ουσίας υάρχει μια σύμβαση 10ετίας επί ημερών Γκαγκάτση και από τότε και μετά η Εθνική έχει δώσει το «παρών» σε δύο Euro και ένα Mundial εκτινάσσοντας την εμπορικότητά της. Κάτι που σίγουρα ήταν δύσκολο να προβλέψει κανείς… Σε ένα άλλο παράδειγμα, η νέα διοίκηση της ΕΠΟ ανακοίνωσε τη συμφωνία με την AEGEAN μόλις τρεις ημέρες μετά τις εκλογές. Κάτι που σημαίνει ότι επρόκειτο για μια εμπορική συμφωνία που έκλεισε ο Σ. Πιλάβιος σαν τελευταία… δουλειά πριν φύγει από την ΕΠΟ, με την οποία δέσμευσε την Ομοσπονδία και μάλιστα, όπως μας τόνισε και ο Βασίλης Χατζηαποστόλου: «Δεν θυμάμαι να ήρθε θέμα στο Δ.Σ. για μια τέτοια σύμβαση…» Γεγονός που σημαίνει ότι ο Πιλάβιος πήρε το θέμα πάνω του…

Ακόμα συμβάσεις όπως με την Τράπεζα Πειραιώς (σ.σ. η οποία προϋπήρχε και ανανεώθηκε επί θητείας Πιλάβιου), τη VODAFONE, τον ΟΤΕ, τα ταξιδιωτικά γραφεία GSTravel και Travel Plan και τις εταιρείες προμήθειας πάσης φύσεως αθλητικού υλικού κ.λπ., θα εξετασθεί αν είναι ανταποδοτικές και αν βεβαίως τηρήθηκε το γράμμα του νόμου και των κανονισμών.

«Θα γίνει επανεξέταση…»

Τα πρακτικά των Δ.Σ. δεν περιλαμβάνουν αναλύσεις για τις χορηγικές συμφωνίες από το 2004 και μετά. Όλες, λοιπόν, οι συμβάσεις, οι συμφωνίες και τα σχετικά θέματα θα γίνουν φύλλο και φτερό, με δεδομένο ότι η νέα διοίκηση της ΕΠΟ θέλει πλήρη διαφάνεια αφενός, και αφετέρου να μειώσει το χρέος της Ομοσπονδίας, κάτι που μπορεί να γίνει με δύο τρόπους. Ο ένας είναι να εξεταστούν όλες οι συμβάσεις από την αρχή και ο άλλος να μειωθούν τα έξοδα. Όπως μας τόνισε κορυφαίο στέλεχος της Ομοσπονδίας: «Θα γίνει επανεξέταση και επαναδιαπραγμάτευση των συμφωνιών».

Μειώσεις μισθών μέχρι και 60%!

Ταυτόχρονα με τις συμβάσεις που έφεραν όλο και λιγότερα έσοδα στην Ομοσπονδία, εξελισσόταν και ένα άλλο σίριαλ. Αυτό της κατακόρυφης αύξησης των μισθών ορισμένων υπαλλήλων, που σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούσαν και τις 10.000 ευρώ. Και αυτό συνέβαινε διότι πολλοί υπάλληλοι χειρίζονταν τις υποθέσεις αυτές και… κέρδιζαν το κατιτίς τους, κυρίως λόγω της εχεμύθειάς τους. Όπως πληροφορούμαστε, οι μειώσεις είναι σίγουρες και μάλιστα θα κλάψουν… μανούλες, αφού θα φτάσουν ακόμα και στο 60%!

Πηγή: Άποψη

To Top