ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Οι πέντε λόγοι για τους οποίους ο Ένινγκ “έπεισε” τον Άρη να του προσφέρει ένα νέο συμβόλαιο…

Θοδωρής Καρυπίδης και Άγγελος Χαριστέας αποφάσισαν και κατέθεσαν πρόταση για συμβόλαιο δύο ετών στον Μίχαελ Ένινγκ, πριν τον ντέρμπι με την ΑΕΚ, αποδεικνύοντας έμπρακτα την ικανοποίησή τους, από την παρουσία του Γερμανού προπονητή.

Stoiximan.gr: Το Παιχνίδι σου Καλύτερο με ειδικά στοιχήματα για Σκόρερ, Κάρτες, Κόρνερ σε κάθε αγώνα της Super League!

Εξ΄αρχής, η επιλογή του Γερμανού προπονητή αποτέλεσε ένα μεγάλο “στοίχημα”, όχι μόνο για τον Άγγελο Χαριστέα -που ήταν παράλληλα και η πρώτη του επιλογή στην νέα επαγγελματική σελίδα της καριέρας του- αλλά και για τον οργανισμό του Άρη.

Οι “κιτρινόμαυροι” άφησαν πίσω τους την λογική του να ξέρει ο νέος προπονητής την… ελληνική πραγματικότητα και “πόνταραν” σε έναν άνθρωπο από μία σχολή, διαφορετική, όχι και τόσο συμβατή με την Ελλάδα και την δική μας φιλοσοφία, γύρω από το ποδόσφαιρο.

Το όνομα του Ένινγκ δεν έκανε… γκελ, διότι υπήρχε πάντα αυτός ο αστερίσκος στο βιογραφικό του, για τα πέντε χρόνια εκτός προπονητικής, όπου ασχολήθηκε με τον σχολιασμό αγώνων σε τηλεοπτικές εκπομπές. Στην επιστροφή του, πέτυχε σημαντικά πράγματα με την Βάσας στην Ουγγαρία, όμως το επίπεδο του ποδοσφαίρου στην χώρα των Μαγυάρων, δεν μπορούσε να εγγυηθεί και την επιτυχημένη πορεία του στην Ελλάδα.

Όμως, ο 53χρονος Γερμανός “κέρδισε” το “στοίχημα” του Άρη και του Άγγελου Χαριστέα, για την επιλογή του. Και υπάρχουν λόγοι που το αποδεικνύουν…

1) Προσαρμόστηκε γρήγορα στα δεδομένα του Άρη, την περίοδο που ανέλαβε. Το πρώτο παιχνίδι του στον πάγκο της ομάδας ήταν στην Ξάνθη, σε ένα κομβικό για την συνέχεια ματς του Άρη. Οι “κιτρινόμαυροι” είχαν μέχρι τότε, μόλις πέντε βαθμούς στις πέντε πρώτες αγωνιστικές! Κέρδισε στα Πηγάδια και οδήγησε την ομάδα σε κάποια νικηφόρα αποτελέσματα που βελτίωσαν σημαντικά την βαθμολογική της θέση.

2) Όταν ένιωσε έτοιμος άλλαξε πράγματα στην αγωνιστική φιλοσοφία της ομάδας, καθώς “αφαίρεσε” από το αρχικό σχήμα το “δεκάρι”. Κόντρα στον ΟΦΗ για πρώτη φορά έπαιξε με το δίδυμο, Ιντέγε-Λάρσον στην επίθεδη. Μπορεί η ομάδα να ηττήθηκε, όμως βρήκε τον… δρόμο της στη συνέχεια και κατάφερε να είναι πιο αποτελεσματική επιθετικά.

3) Κατάφερε και βελτίωσε την καθημερινότητα της ομάδας, τις σχέσεις στα αποδυτήρια μεταξύ ποδοσφαιριστών, αλλά και με το τεχνικό τιμ. Εχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των ποδοσφαιριστών του και δεν είναι μυστικό.

4) Πιστώνεται το δικό του μερίδιο, για την εξαιρετική σεζόν των Γκάμα, Λάρσον, Φετφατζίδη, Σάσα και Ροζ. Επανέφερε τον Δεληζήση στο αρχικό σχήμα, καθιέρωσε τον Ροζ ως δεξί μπακ και αμυντικά ο Άρης έγινε πιο συμπαγής και αποτελεσματικός.

5) Προσπαθεί να διαχειριστεί και τα καταφέρνει μέχρι στιγμής, ένα ρόστερ με δεδομένες ελλείψεις και χωρίς ενίσχυση τον Ιανουάριο, κάτι που περίμενε και ο ίδιος ως… βάλσαμο, αλλά ποτέ δεν ήρθε.

Oι αριθμοί, άλλωστε, μιλούν για τον 54χρονο κόουτς. Σε 22 ματς στον πάγκο του Άρη, έχει 10 νίκες, 8 ισοπαλίες και 4 ήττες με απολογισμό τερμάτων, 29-20. Η ομάδα είναι στα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας, ενώ βρίσκεται μία… ανάσα και από την εξασφάλιση της Ευρώπης μέσω του πρωταθλήματος.

Όπως κάθε προπονητής, έτσι και ο Μίχαελ Ένινγκ, έχει την δική του φιλοσοφία για ορισμένα πράγματα. Κάποιοι τα ονομάζουν… κολλήματα, κάποιοι απλά επιλογές. Όπως για παράδειγμα η επιλογή της ίδιας ενδεκάδας σχεδόν σε κάθε αγώνα και οι αλλαγές που γίνονται συνήθως μετά το 75΄. Έχει δώσει τις εξηγήσεις του και δεν μπορεί να πει κανείς πως έχει άδικο ή λειτουργεί με “εμμονές”.  Άλλες φορές δικαιώνεται, άλλες όχι και τόσο, αν και η πλάστιγγα γέρνει κυρίως προς τον ίδιο. όπως αποδεικνύουν και τα αποτελέσματα…

Το σίγουρο είναι πως ο Γερμανός μέχρι στιγμής έχει δικαιώσει τους ιθύνοντες του Άρη που βλέπουν στον πρόσωπό του, τον άνθρωπο που θα του εμπιστευτούν την ομάδα της επόμενης σεζόν και όχι μόνο…

To Top