Οι πρώτες εκτιμήσεις: Ντέρμπι ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ και βραδιά-θρίλερ!

Βραδιά πρωτοφανούς εκλογικού θρίλερ προμηνύεται η αποψινή, εκτίμηση που αποκτά όλο και πιο ισχυρό έρεισμα όσο τα στοιχεία από την πρώτη δέσμη των exit poll τίθενται υπόψιν αναλυτών και κομματικών επιτελείων.

Με εγγύτερο ιστορικό ανάλογο τις εκλογές του 2000 –τότε που μεταξύ της δημοσιοποίησης των exit poll και των πρώτων έγκυρων αποτελεσμάτων έσπευσαν να πανηγυρίσουν αμφότερα τα μεγάλα κόμματα- η σημερινή εκλογική βραδιά δεν αποκλείεται να αποδειχθεί εξίσου αμφίρροπη και μαραθώνια εωσότου αποκαλύψει την ετυμηγορία του ελληνικού λαού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα πρώτα στοιχεία των exit poll προδίδουν ότι το σημερινό δίπολο, Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο έχει ενισχύσει σημαντικά τα ποσοστά του από την προηγούμενη αναμέτρηση, αλλά οδεύει και σε μία ψήφο με ψήφο μάχη εωσότου κάποιος παγιώσει ασφαλές προβάδισμα.

Ο,τι είχε πιθανόν από το πρωί καταγραφεί ως βραχεία κεφαλή της Νέας Δημοκρατίας, δεν μπορούσε σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί δεδομένο προτού στην τελική στατιστική επεξεργασία των αναλυτών συνυπολογιστούν και οι πάγιες (;) διαφοροποιήσεις που έχουν παρατηρηθεί στη συμπεριφορά των ψηφοφόρων (ανά ηλικία, κόμμα, κοινωνική διαστρωμάτωση κλπ ) την ημέρα της κάλπης.

Πιο εύκολη θα είναι, πιθανότατα, η βραδιά των αναλυτών για το ΠΑΣΟΚ που διακρατεί την τρίτη θέση, όχι όμως και τα ποσοστά της 6ης Μαϊου καθώς φαίνεται να οδεύει σε νέο ιστορικό «χαμηλό» περί το 10%.

Μάχη προμηνεύεται και για την κατάληψη της τέταρτης θέσης μεταξύ Ανεξάρτητων Ελλήνων και Χρυσής Αυγή, σταθερότητα διακρίνεται στην εκλογική απήχηση της ΔΗΜΑΡ ενώ με δυσκολία θα αποφύγει την περαιτέρω συρρίκνωση το ΚΚΕ

Τη ρευστότητα της σημερινής κάλπης επιτείνει η μεγάλη δεξαμενή των αναποφάσιστων ψηφοφόρων που με βάση τις τελευταίες δημοσκοπικές ενδείξεις κινείτο γύρω στο 10%.

Παρουσιάζεται ακόμη και το φαινόμενο στο σώμα των πολιτών που έχουν αποφασίσει τι θα ψηφίσουν, ποσοστό περίπου 30% (1 στους 3 ψηφοφόρους δηλαδή) να δηλώνει ότι δεν διακατέχεται από βεβαιότητα για την ψήφο του, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να αλλάξει επιλογή την τελευταία στιγμή.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι ειδικοί εκτιμούσαν ότι η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ξεπεράσουν αθροιστικά το 55-60% , ενώ το «ταβάνι» του πρώτου κόμματος εκτιμάτο κοντά στο 30% .

Πηγή: ethnos.gr

To Top