Οι τρίδυμοι πρωταθλητές του Άρη! (photogallery)

Όσο μοναδικός είναι ο Άρης, άλλο τόσο… μοναδικό φαινόμενο αποτελούν τα τρίδυμα αδέρφια Παναγιώτου, που ανήκουν στο τμήμα τζούντο του συλλόγου και πρωταγωνιστούν! Οι 14χρονοι Λευτέρης, Κώστας και Βαγγέλης επέστρεψαν με μετάλλια… όλων των αποχρώσεων από το πρόσφατο πανελλήνιο πρωτάθλημα παίδων, δείχνοντας ότι είναι πραγματικά ξεχωριστοί…

Το PRESSARIS συνάντησε τους τρίδυμους τζουντόκα στο γυμναστήριο κάτω από τη Θύρα 1 του «Κλεάνθης Βικελίδης», όπου και προπονούνται. Εκεί, μας μίλησαν για τη μεγάλη τους αγάπη, το τζούντο, και όχι μόνο…

Με πατέρα παλαιστή και μητέρα αθλήτρια του στίβου, τα τρίδυμα αδέρφια Παναγιώτου δε θα μπορούσαν να μην ακολουθήσουν το δρόμο του αθλητισμού. «Θέλαμε να ασχοληθούμε με την πάλη όπως ο πατέρας μας, αλλά πριν έξι χρόνια, όταν αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε, δεν είχε δημιουργηθεί ακόμα το τμήμα πάλης του Άρη και έτσι το αφήσαμε», λέει αρχικά ο Λευτέρης, ο οποίος κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία των 46 κιλών, για να συμπληρώσει το πειραχτήρι της οικογένειας, ο Κώστας, που βγήκε δεύτερος στα 55 κιλά:

«Μία μέρα ήρθε στο σχολείο ένας δάσκαλος του τζούντο, ο οποίος μας μίλησε για το άθλημα και μας μοίρασε ενημερωτικά φυλλάδια. Εμείς ενθουσιαστήκαμε και θελήσαμε να ξεκινήσουμε».

«Το είπαμε στους γονείς μας», συνεχίζει ο τρίτος και πιο ήσυχος της παρέας, ο Βαγγέλης, ο οποίος κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στα 46 κιλά, «και μία μέρα η μητέρα μας ήρθε να μας γράψει στο τζούντο χωρίς να το γνωρίζουμε, θέλοντας να μας κάνει έκπληξη».

Έτσι έγινε η αρχή, λοιπόν, για τα τρία αδέρφια, που στη μέχρι τώρα πορεία τους χρειάστηκε αρκετές φορές να αγωνιστούν μεταξύ τους, γεγονός όχι τόσο ευχάριστο για τους ίδιους… «Προτιμώ να μην έχω απέναντι τον αδερφό μου», λέει ο Λευτέρης, που αγωνίζεται στην ίδια κατηγορία με τον Βαγγέλη. «Όταν, όμως, αυτό συμβεί προσπαθώ να μην σκέφτομαι ότι αγωνίζομαι με τον αδερφό μου, αλλά με έναν άγνωστο αντίπαλο. Αγωνίζομαι σωστά, χρησιμοποιώντας τεχνική και χωρίς να τον ζορίζω ιδιαίτερα. Αδέρφια είμαστε άλλωστε. Δε θα πέσουμε να φαγωθούμε»!

Ο Βαγγέλης δεν κατάφερε να περάσει στον τελικό στο πρόσφατο πανελλήνιο πρωτάθλημα, γεγονός που τον γέμισε με ανάμικτα συναισθήματα, καθώς θα ερχόταν αντιμέτωπος με τον Λευτέρη για το χρυσό μετάλλιο: «Αρχικά μπορεί να στεναχωρήθηκα, αλλά παράλληλα χάρηκα που δε χρειάστηκε να αντιμετωπίσω τον Λευτέρη. Θέλω το καλύτερο για εμένα, αλλά και για τον αδερφό μου. Το ιδανικό είναι να παίρνουμε και οι δύο χρυσό, αλλά από τη στιγμή που αγωνιζόμαστε στην ίδια κατηγορία, αυτό δε γίνεται».

Σημείο αναφοράς για τους τρίδυμους τζουντόκα δε θα μπορούσε να είναι άλλος από τον Ολυμπιονίκη Ηλία Ηλιάδη… «Είναι ένας πολύ μεγάλος αθλητής, ένας από τους πέντε καλύτερους στον κόσμο», λέει ο Λευτέρης για να πάρει το λόγο ο Κώστας: «Είχαμε την τύχη να τον γνωρίσουμε από κοντά, καθώς ήρθε εδώ και κάναμε μαζί προπόνηση. Ήταν μία πολύ σημαντική εμπειρία για εμάς». «Θαυμάζω το αγωνιστικό του στυλ», συμπληρώνει ο Βαγγέλης, «το οποίο έχει βελτιωθεί παρά πολύ. Παλιότερα έπαιζε ένα τζούντο όχι τόσο αγωνιστικό με τη σημερινή έννοια. Πλέον, τον παρακολουθούμε και προσπαθούμε να κοιτάμε με λεπτομέρεια τις κινήσεις του. Είναι το πρότυπό μας»!

Όσο για το πώς τους αντιμετωπίζει ο περίγυρος; «Και μόνο το γεγονός ότι είμαστε τρίδυμοι και ασχολούμαστε και οι τρεις με το τζούντο προκαλεί έκπληξη σε κάποιους», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Λευτέρης. «Οι συμμαθητές μας, πάντως, μας χαίρονται», προσθέτει ο Κώστας. «Σίγουρα υπάρχουν και μερικοί, ή μάλλον… μερικές, που θεωρούν ότι αυτό που κάνουμε είναι κάτι πολύ εύκολο, αλλά δεν πειράζει! Κάποιοι καταλαβαίνουν την προσπάθεια και τις θυσίες που κάνουμε και κάποιοι όχι. Έτσι είναι αυτά…».

Περίεργα περιστατικά στους αγώνες έχουν συμβεί πολλά στα αδέρφια Παναγιώτου, ωστόσο δεν πρόκειται να ξεχάσουν την παρεξήγηση που είχε δημιουργηθεί σε αγώνες στην Εύβοια λόγω… συνωνυμίας. «Η αλήθεια είναι ότι έχουμε συνηθίσει στο γεγονός να υπάρχει καθυστέρηση πριν από τους αγώνες εξαιτίας μας! Η γραμματεία έχει μπερδευτεί πολλές φορές μέχρι να συνειδητοποιήσει ότι πρόκειται για τρεις διαφορετικούς αθλητές με το ίδιο επώνυμο», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Λευτέρης για να πάρει το λόγο ο Βαγγέλης:

«Όταν αγωνιστήκαμε στην Εύβοια, έπαιξα σε έναν αγώνα στον οποίο ήταν κανονικά να αγωνιστεί ο Λευτέρης. Ήταν μία πολύ καλή αναμέτρηση, στην οποία νίκησα βγάζοντας νοκ άουτ τον αντίπαλό μου. Όταν, όμως, η γραμματεία συνειδητοποίησε το λάθος της, μου ακύρωσαν τον αγώνα και στη συνέχεια αγωνίστηκε ο αδερφός μου με τον ίδιο αντίπαλο, όπως είχε αρχικά οριστεί. Τουλάχιστον, τον κέρδισε και ο Λευτέρης με νοκ άουτ»!

«Αν και ατομικό άθλημα, οι επιτυχίες και τα μετάλλια είναι πράγματα που μοιράζεσαι με τον σύλλογο αλλά και με τον προπονητή», σύμφωνα με τη γνώμη του Λευτέρη: «Προπονούμαστε σκληρά τέσσερις φορές την εβδομάδα για να παρουσιαστούμε όσο καλύτερα γίνεται στους αγώνες. Όταν έρθει μία επιτυχία, δε γίνεται να την κρατήσεις μόνο για τον εαυτό σου». «Προσωπικά», παίρνει το λόγο ο Βαγγέλης, «είμαι χαρούμενος που αγωνίζομαι και για τον Άρη. Δεν παίρνουμε τα μετάλλια μόνο για εμάς, αλλά και για τον σύλλογο και φυσικά τον προπονητή μας, τον κ. Μαλλιαρόπουλο. Η κάθε επιτυχία προέρχεται, άλλωστε, από συλλογική προσπάθεια».

Η αγάπη για το τζούντο είναι κάτι που κανείς από τους τρεις δεν μπορεί να κρύψει. Ποιο είναι, όμως, το στοιχείο που κάνει έναν τζουντόκα να ξεχωρίζει; «Το τζούντο είναι ένα άθλημα που απαιτεί πάνω απ’ όλα μεγάλη συγκέντρωση. Απέναντί σου δεν έχεις κάποιον με τέσσερα χέρια και έξι πόδια. Έχεις έναν αντίπαλο σαν εσένα. Το μυαλό κάνει τη διαφορά και αυτό είναι το στοιχείο που αποδεικνύεται καθοριστικό», δηλώνει αφοπλιστικά ο Βαγγέλης. Η τεχνική και η δύναμη είναι η βάση στο τζούντο σύμφωνα με τον Κώστα: «Δεν αρκεί να είναι κάποιος καλός σε ένα από τα δύο. Πρέπει να έχεις και τεχνική και δύναμη, αν θέλεις να λέγεσαι μεγάλος αθλητής». Όσο για το αν ‘ η άμυνα είναι η καλύτερη επίθεση’, μάλλον αυτό είναι κάτι που δεν ισχύει στο τζούντο, όπως αναφέρει ο Βαγγέλης: «Ένας καλός τζουντόκα παίζει πάντα επιθετικά και δεν περιμένει την κίνηση του αντιπάλου. Κάνει αυτός την πρώτη κίνηση».

Οι τρίδυμοι Λευτέρης, Κώστας και Βαγγέλης Παναγιώτου, μαζί με τον προπονητή τους, κ. Μαλλιαρόπουλο:
{gallery}karaoglanidis/tridyma{/gallery}

Ξεκίνα τώρα με Bonus 125 € από την expekt.com!

To Top