Οι 30 μέρες του Πρόμπιερζ στον Άρη

 Ήταν… καρδιά καλοκαιριού, πριν την έναρξη της προετοιμασίας (αλλά και κατά τη διάρκεια αυτής) όταν ο Σάκης Τσιώλης  υποσχόταν στον κόσμο του Άρη, μία ομάδα η οποία θα ταιριάζει στη φιλοσοφία του λαού της. Μία ομάδα δυναμική, που θα μπαίνει στο γήπεδο και θα παίζει γρήγορο ποδόσφαιρο, στρωτό, με πάσες «με τη μία» και θα φτιάχνει ευκαιρίες για γκολ, τόσες ώστε να… γεμίζει το μάτι των φιλάθλων και την καρδιά τους.

Έκτοτε, πέρασαν σχεδόν έξι μήνες. Ο Καρδιτσιώτης κόουτς αποτέλεσε παρελθόν –αντιμετωπίζει μάλιστα την Κυριακή ως αντίπαλος τον Άρη- κι απ’ όλα όσα είπε, ελάχιστα πραγματοποιήθηκαν. Τη θέση του πήρε ο Μίχαλ Πρόμπιερζ… Όταν ένα μήνα πριν (4 Νοεμβρίου) έφτανε στο Αεροδρόμιο «Μακεδονία», στο μόνο που αναφέρθηκε, ήταν η λέξη «δουλειά». Αυτό για το οποίο μίλησε, το έκανε πράξη και μόλις δύο ώρες μετά την προσγείωση του στη Θεσσαλονίκη, φόρεσε την κιτρινόμαυρη φόρμα και προπόνησε την ομάδα.

Μετά από τέσσερα παιχνίδια λοιπόν και με γνώμονα όσα έχουμε δει, αν προσπαθούσαμε να σταθούμε σε ορισμένα στοιχεία που έχει προλάβει να προσδώσει ο 39χρονος τεχνικός στον Άρη, θα στεκόμασταν σε δύο. Διόρθωσε (αν επιτρέπεται ο όρος) τη νοοτροπία των παικτών, τους οποίους… τσίτωσε και δημιούργησε μία εξαιρετική επιθετική λειτουργία.

Το πρώτο φαίνεται από πολλά. Από τον τρόπο που οι παίκτες βγαίνουν πρώτοι στην μπάλα, μέχρι αυτόν που πανηγυρίζουν ή κάνουν προθέρμανση. Δείχνουν οικογένεια και μία γροθιά. Το δεύτερο φαίνεται μόνο από τους αριθμούς. Σε τέσσερα παιχνίδια λοιπόν με τον Πρόμπιερζ στον πάγκο οι «κίτρινοι», έχουν σκοράρει επτά φορές, όταν με τον Τσιώλη σε έξι σκόραραν δύο! Ο Άρης έχει πετύχει γκολ και στα τέσσερα παιχνίδια του νέου του τεχνικού, σκοράροντας ποικιλοτρόπως (όχι μόνο με σέντρες ή γεμίσματα) και βγάζοντας μάλιστα και ορισμένους αυτοματισμούς.

Αποκορύφωμα και σημείο αναφοράς βέβαια ήταν το  ντέρμπι, στο οποίο οι «κίτρινοι» έκαναν πέρα από τα τρία γκολ, τουλάχιστον ακόμη οκτώ φάσεις και για τους… άπιστους Θωμάδες εδώ είναι όσα κατέγραψε η στατιστική υπηρεσία του Κώστα Γαλάνη. Παράλληλα, η ομάδα δείχνει να προσπαθεί να κατακτήσει το παιχνίδι κι όχι απλά να το… κλέψει.

Δεν είναι τυχαίο ότι πέτυχε δυο νίκες σε τέσσερα παιχνίδια, ενώ καμία προηγουμένως…

Είναι φανερό ταυτόχρονα, πως ο Άρης αμυντικά έχει δουλέψει κι έχει βελτιωθεί, αφού παίζοντας με την κατά τεκμήριο πιο επικίνδυνη επιθετικά ομάδα του πρωταθλήματος (24 γκολ σε 10 παιχνίδια), πέρα από το γκολ που δέχτηκε (αχ… αυτά τα στημένα), είδε τον Παναθηναϊκό να του κάνει μόλις μία ευκαιρία, στο σουτ του Κλέιτον. Αυτό, το είδε και ο Πρόμπιερζ, ο οποίος πάντως μόνο στα σύννεφα δεν πετούσε, μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου για τι άλλο; Για δουλειά… Άλλωστε, οι στημένες φάσεις οι οποίες τον προβληματίζουν, μόνο με  δουλειά θα αντιμετωπισθούν.

Ούτως ή άλλως ο Άρης δείχνει σε αυτόν τον πρώτο μήνα του Πολωνού βελτιωμένος, αλλά με πολλά ακόμη περιθώρια βελτίωσης. Όπως μάλιστα παραδέχτηκε (μετά την ήττα από τον Ολυμπιακό) και ο προπονητής του, «δεν είμαι μάγος, αλλά με τη δουλειά έρχονται όλα…».

To Top