Οκτώ Αμερικανοί experts συσκέπτονταν για το σκάουτινγκ της Ελλάδας!

Σοκ και δέος προκαλεί η αποκάλυψη από τους Αμερικανούς για τον τρόπο που άλλαξε η στρατηγική τους απέναντι στον Γιάννη αλλά και η σύγκριση με τα δικά μας μεγέθη. Το νυχτερινό τηλεφώνημα του Πόποβιτς στον Χάρις…

Ακολούθησε το PRESSARIS και στο Instagram, για ακόμα πιο άμεση ενημέρωση στα θέματα του Άρη!

Συνηθίζουμε να λέμε τα τελευταία χρόνια πως η «ψαλίδα» ανάμεσα στο ΝΒΑ και την Ευρώπη έχει κλείσει και η αλήθεια είναι πως η παρουσία -μαζί με τον πρωταγωνιστικό ρόλο – των Ευρωπαίων στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου έχει δημιουργήσει την αίσθηση πως πλέον οι διαφορές είναι πιο μικρές σε σχέση με τα προηγούμενα έτη.

Ωστόσο, η αλήθεια είναι κάπως διαφορετική και δεν «κρύβεται» μόνο σε όσα βλέπουμε στο παρκέ. Οι Αμερικανοί λειτουργούν με διαφορετικά στάνταρ σε κάθε τους κίνηση, το level του επαγγελματισμού και της έμφασης στην λεπτομέρεια αγγίζει… ταβάνι και συνολικά η σύγκριση με τα δικά μας μεγέθη, σε προπονητικό, οργανωτικό και, τελικά, σε αγωνιστικό επίπεδο, μπορεί και να θεωρηθεί ως… ανούσια!

Αυτή η διαπίστωση αφορά και την Team USA, που είναι ο καθρέπτης της συνολικής λειτουργίας του ΝΒΑ και του μηχανισμού της Ομοσπονδίας των ΗΠΑ. Ναι, λείπουν από το Παγκόσμιο οι μεγάλοι σταρ και ναι, οι Αμερικανοί δεν… τρομάζουν στην Κίνα όπως συνέβη σε προηγούμενες διοργανώσεις.

Παρόλα αυτά, η Εθνική τους ομάδα παραμένει ένας… διαφορετικός κόσμος που, όσο και αν δεν θέλουμε να το παραδεχτούμε, απέχει έτη φωτός από την Ελλάδα. Μία ιστορία του Γκρεγκ Πόποβιτς για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο και την σύσκεψη 8 προπονητών (!) για την αντμετώπιση του «Greek Freak» και συνολικά της «γαλανόλευκης» δείχνει πολλά…

Η σύσκεψη, το τηλεφώνημα και η επιτυχία!

Το ESPN αποκάλυψε το παρασκήνιο γύρω από τον… κλασικό πονοκέφαλο για κάθε προπονητή που αντιμετωπίζει την Εθνική μας ομάδα: Την… απενεργοποίηση του φαινομένου που ονομάζεται Γιάννης Αντετοκούνμπο, μαζί φυσικά με το συνολικό πλάνο για τους παίκτες και τα συστήματα της «Επίσημης Αγαπημένης».

Στην προκειμένη, ο Γκρεγκ Πόποβιτς, ο άνθρωπος που έχει οδηγήσει τους Σπερς σε πέντε πρωταθλήματα από το 1999 μέχρι σήμερα και ο προπονητής που θεωρείται από την πλειοψηφία ως ο κορυφαίος αυτή την στιγμή στο ΝΒΑ, είχε άπειρες εικόνες από τον «Greek Freak» και ήξερε τα δυνατά του σημεία και τα μειονεκτήματά του.

Αυτό όμως δεν τον απέτρεψε ώστε να στήσει ολόκληρη σύσκεψη με τους συνεργάτες του και να αναλύσει για ώρες το καλύτερο δυνατό αμυντικό σύστημα για την αναχαίτιση του Γιάννη και, φυσικά, για την δημιουργία ενός συνολικού αμυντικού πλάνου για την Ελλάδα.

Και αν αυτό δεν σας προκαλεί εντύπωση, περιμένετε για να ακούσετε το εξής: Ο «Ποπ» δεν μίλησε μόνο με τους άμεσους βοηθούς του (τον Στιβ Κερ και τον Τζεφ Βαν Γκάντι), αλλά συμβουλεύτηκε για ώρες και την άποψη έξι ακόμα ειδικών!

Και όπου ειδικών, μπορούμε να παραθέσουμε τα ονόματά τους και τις θέσεις τους, για να καταλάβετε το μέγεθος της προσοχής που δίνεται στο scouting στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Πάρτε… χαρτί: Στο μίτινγκ συμμετείχαν οι εξής:

  • Λιόιντ Πιρς, head coach των Ατλάντα Χοκς
  • Τζέι Ράιτ, head coach στο Villanova
  • Ίμε Ουντόκα, assistant στους Φιλαδέλφια Σίξερς
  • Τσιπ Ένγκελαντ, assistant στους Σαν Αντόνιο Σπερς
  • Ουίλ Χάρντι, assistant στους Σαν Αντόνιο Σπερς
  • Πι Τζέι Καρλέσιμο, προπονητής με τρία πρωταθλήματα ΝΒΑ και 239 νίκες στον «μαγικό κόσμο».

Η σύσκεψη κράτησε για αρκετές ώρες και το γενικό συμπέρασμα, από οκτώ ειδικούς, ήταν πως έπρεπε να υπάρξει αλλαγή στο αρχικό σχέδιο: Ο Τζο Χάρις δεν ήταν ο κατάλληλος για να μαρκάρει σε πρώτη φάση τον Γιάννη. Εκλεκτός των experts, ήταν ο Χάρισον Μπαρνς.

Όταν ολοκληρώθηκε το… σχέδιο, ο Πόποβιτς κάλεσε στο τηλέφωνο (!) τον φόργουορντ των Νετς και του ζήτησε να κοιμηθεί ήσυχα!

«Αλλαγή σχεδίων. Θα βάλουμε τον Χάρισον (Μπαρνς) πάνω του».

Η συνέχεια, ήταν απλά το αποτέλεσμα μία μεθοδικής δουλειάς και μίας νοοτροπίας που αρκεί για να αναδείξει όλες τις… παθογένειες που βλέπουμε στην Ευρώπη και την διαφορά με την άλλη πλευρά του Ατλαντικού: Ο Μπαρνς ανταποκρίθηκε αρκετά καλά, ο Πόποβιτς «έριξε» πάνω στον Γιάννη σε διαφορετικά σημεία του ματς και τους Κρις Μίντλετον, Τζέιλεν Μπράουν (που έπαιξε μάλιστα και… πεντάρι σε ένα ακραίο σχήμα small ball) και Μάρκους Σμαρτ με επιτυχία.

Ο Γιάννης σημείωσε νταμπλ νταμπλ, αλλά η ζημιά στην Εθνική… έγινε: Η επίθεση έμοιαζε βραχυκυκλωμένη, η νίκη για τους Αμερικανούς ήρθε μάλλον εύκολα και εμείς μείναμε για ακόμα μία φορά… μετεξεταστέοι σε σχέδιο, πλάνο, φιλοσοφία και σκέψη.

To Top