ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ομάρ Προύιτ: Η μπασκετική ιστορία ενός γνήσιου τέκνου του Κεντάκι

Ουδείς γνωρίζει αν ο Ομάρ Προύιτ θα “πιάσει” στον Άρη. Είναι επιλογή που έγινε υπό μεγάλη οικονομική στενότητα, έχει παίξει επαγγελματικό μπάσκετ μόλις τρεις μήνες, ωστόσο υπάρχουν στοιχεία που κάνουν την περίπτωσή του ενδιαφέρουσα για τους κίτρινους.

Σε τουλάχιστον δύο διαφορετικές συνεντεύξεις του για τον Προύιτ, ο Τόνι Σέιβερ, προπονητής του Γουίλιαμ & Μέρι από το οποίο αποφοίτησε ο νέος παίκτης του Άρη την άνοιξη του ’17, υποστήριξε ότι “έχει εξαιρετική αίσθηση του παιχνιδιού”. Το δήλωσε και τον Ιανουάριο του 2016 και κάποια στιγμή το 2013, στις αρχές της πρώτης χρονιάς του Προύιτ στο κολέγιο.

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Μάουντ Στέρλινγκ του Κεντάκι. Ο νέος παίκτης του Άρη δεν έχει αθλητικό πρότυπο τον πατέρα του, όπως τα περισσότερα παιδιά όταν ξεκινούν τον αθλητισμό. Η μητέρα είναι υπήρξε το role model για τον Προύιτ. Η Λία Γουάιζ Προύιτ ήταν σπουδαία παίκτρια του Κεντάκι, αργότερα έγινε προπονήτρια και το 1999 εισήχθη στο Χολ Οφ Φέιμ του φημισμένου πανεπιστημίου, ενός εκ των τριών κορυφαίων στο μπάσκετ στο NCAA.

“Αυτή ήταν η κινητήρια δύναμή μου, αυτή με βοήθησε να αναπτύξω το παιχνίδι μου και να μπορώ να είμαι ανταγωνιστικός στο κολέγιο. Της πιστώνω τα πάντα”, είπε ο Προύιτ πριν από δύο χρόνια περίπου για την μητέρα του. Ο πατέρας του ήταν καλός αθλητής, αλλά περισσότερο του ράγκμπι. “Όταν ήταν μωρό, ήταν μαζί μου στο γήπεδο, όταν προπονούσα. Μεγάλωσε μέσα στα γήπεδα”.

Πριν καταλήξει στο μπάσκετ ο Προύιτ, φανέρωσε ταλέντο και στην κολύμβηση, ενώ αργότερα έπαιξε ράγκμπι (wide receiver η θέση του), αλλά και μπέισμπολ (πίτσερ). Όταν μπήκε στο λύκειο η μητέρα του τον συμβούλευσε να συγκεντρωθεί σε ένα άθλημα. “Με ρώτησε αν θα ήθελα να παίξω σε κάποιο κολέγιο μετά το λύκειο. Της απάντησα ότι ήθελα και τότε με συμβούλευσε να επιλέξω ένα άθλημα και να συγκεντρωθώ αποκλειστικά σε αυτό. Τότε μπήκε πλήρως το μπάσκετ στη ζωή μου”, είπε ο Προύιτ, που ακόμα και σήμερα είναι πρώτος σε πόντους (2.636), ριμπάουντ (1.071), τρίποντα (347) και κοψίματα (210) στο λύκειό του, το Μοντγκόμερι Κάουντι Χάι.

Το όνειρό του ήταν μετά το λύκειο να παίξει για το πανεπιστήμιο της μητέρας του, το Κεντάκι, τον τόπο καταγωγής του άλλωστε. Ο Τζον Καλιπάρι του προσέφερε μια θέση, ωστόσο ο Προύιτ γνωρίζοντας ότι θα περνούσε τέσσερα χρόνια περισσότερο στον πάγκο παρά στο παρκέ αποφάσισε να επιλέξει ένα πανεπιστήμιο χαμηλότερου επιπέδου, αλλά πάντα στην πρώτη κατηγορία του NCAA.

Το Γουίλιαμ & Μέρι ήταν το πρώτο που του έκανε πρόταση και ο Προύιτ την αποδέχθηκε. Η τετραετία του με την φανέλα των Τράιμπ ήταν εξαιρετική. Αποφοίτησε όντας 4ος σε λεπτά συμμετοχής (3.823) και σε παιχνίδια (126) στην ιστορία του πανεπιστημίου, ενώ είναι 5ος σκόρερ (1.813), 7ος σε εύστοχα σουτ εντός πεδιάς (626), 7ος σε εύστοχα τρίποντα (189), 10ος σε εύστοχες ελεύθερες βολές (390) και κοψίματα (78). Είναι ο τρίτος παίκτης στην ιστορία του Γουίλιαμ & Μέρι που επιλέχθηκε τρεις φορές στην καλύτερη πεντάδα της περιφέρειας CAA.

Ο Προύιτ ξέρει μπάσκετ. Αυτό είναι βέβαιο. Εκείνο που μένει να απαντηθεί τους επόμενους μήνες είναι αν θα μπορέσει να παίξει μπάσκετ σε αυτό το επίπεδο, υπό την δεδομένη πίεση του Άρη σε ένα από τα πιο σκληρά πρωταθλήματα της Ευρώπης.

Οι πρώτοι του μήνες σε ένα πιο χαμηλής δυναμικότητας πρωτάθλημα, σε μια ομάδα χειρότερη του Άρη ήταν περισσότερο αναγνωριστικοί. Ο Προύιτ δεν έκανε κάτι εντυπωσιακό, δεν έκανε όμως και κάτι λάθος, άλλωστε η Σιαουλιάι επειδή ακριβώς έχει πολλά εγχώρια ταλέντα χρειαζόταν εμπειρία από τους ξένους της.

Ο Προύιτ έρχεται σε μια ομάδα που θα έχει συμπληρωματικό ρόλο, περιβάλλεται από έμπειρους παίκτες και ενδεχομένως – ευχής έργο είναι – αυτό να τον βοηθήσει να βγάλει ακόμα καλύτερο εαυτό στο παρκέ.

To Top