Οριακό «ναι» για Τράπεζες και γάλα στη Βουλή

Με 152 βουλευτές μένει από σήμερα ο κοινοβουλευτικός συνασπισμός και με 125 βουλευτές η Ν.Δ. μετά τη διαγραφή από τον πρόεδρο του κόμματος Αντώνη Σαμαρά, του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κι αντάρτη υποψηφίου για τον δήμο Αθηναίων, Νικήτα Κακλαμάνη.

Ο τελευταίος ψήφισε «παρών» στο άρθρο ένα του νομοσχεδίου που αφορούσε την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ.

Εντονη λογομαχία Βενιζέλου-Παπανδρέου

Διαρροές με απρόβλεπτες επίσης εξελίξεις για τα εσωτερικά του είχε και το ΠΑΣΟΚ. Ο Γιώργος Παπανδρέου καταψήφισε το άρθρο δύο για την ανακεφαλαιοποίηση των Tραπεζών, ενώ «παρών» στο ίδιο άρθρο ψήφισε και ο Απόστολος Κακλαμάνης.

H ενέργεια και των δύο βουλευτών του ΠΑΣΟΚ προκάλεσε οργή στον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος αποχώρησε από την αίθουσα κατακόκκινος και χωρίς διάθεση να μιλήσει σε κανέναν.

Λίγα λεπτά αργότερα φέρεται να είχε εντονότατη λογομαχία με τον Γιώργο Παπανδρέου στο γραφείο του πρώην Πρωθυπουργού. Σύμφωνα με πληροφορίες ανταλλάχθηκαν βαρύτατοι χαρακτηρισμοί μεταξύ των δύο ανδρών. Στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε συνάντηση με τους στενούς του συνεργάτες Δημήτρη Καρύδη και Χρήστο Πρωτόπαππα, αλλά και με τους βουλευτές του κόμματος Πάρη Κουκουλόπουλο και Παναγιώτη Ρήγα.

Ο κ. Βενιζέλος φέρεται να χρέωσε στους τέσσερις ότι δεν τον είχαν ενημερώσει έγκαιρα για τη στάση των Γιώργο Παπανδρέου και Απόστολου Κακλαμάνη. Κατά άλλες πληροφορίες ο κ. Βενιζέλος ετοίμαζε και αυστηρή δήλωση αποδοκιμασίας σε βάρος των δυο «ανταρτών».

Τελικά το άρθρο ένα ψηφίστηκε με 152 βουλευτές και το άρθρο ένα με 151 βουλευτές. Χρειάστηκε η συνδρομή και στις δύο διατάξεις των ανεξάρτητων βουλευτών Ανδρέα Λοβέρδου και Χρήστου Αηδόνη ώστε να ξεπεραστεί το ψυχολογικό κατώφλι των 150 βουλευτών.

Κακλαμάνης: «Δεν υποκύπτω σε εκβιασμούς»

Λίγα λεπτά μετά τη διαγραφή του ο Νικήτας Κακλαμάνης καθιστούσε σαφές ότι δεν υποκύπτει σε πολιτικούς εκβιασμούς και δε συμβάλει στην καταστροφή κοινωνικών ομάδων για να ωφεληθούν μεγάλα οικονομικά συμφέροντα του εσωτερικού και του εξωτερικού.

Ο ίδιος χαρακτήριζε το άρθρο ένα δόλιο διότι συνδυάζει την αποκατάσταση κάποιων αδικιών (πλεόνασμα) με την καταστροφή της ραχοκοκαλιά της οικονομίας. Ανέφερε επίσης ότι η διάταξη πλήττει την καρδιά της ιδεολογίας της παράταξης μας όπως την καθόρισε το 1974, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής «Αυτή την παράταξη και τις αρχές της δεν μπορεί να τις διαγράψει ο κ. Σαμαράς», κατέληγε ο ανεξάρτητος πλέον βουλευτής.

Κόντρα στην κομματική γραμμή κινήθηκαν και οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ Γρηγόρης Ψαριανός και Βασίλης Οικονόμου που ήταν απόντες, ενώ ο πρόεδρος του κόμματος Φώτης Κουβέλης είχε δηλώσει ότι το νομοσχέδιο θα καταψηφιστεί.

Πηγή: thetoc.gr

 

 

To Top