ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

«Οσμή» σκανδάλων στη χορήγηση προπονητικών διπλωμάτων

Είναι άγνωστο αν θα μπορέσει η Επιτροπή Εξομάλυνσης της ΕΠΟ να βάλει το ελληνικό ποδόσφαιρο σε μια υγιή κατεύθυνση, ωστόσο ορισμένα ζητήματα έχουν ήδη ανοίξει και βρίσκονται στην ατζέντα της για το μέλλον, εφόσον όλα πάνε κατ΄ ευχήν και η κατάσταση… εξομαλυνθεί και στην πράξη.

Ενα εξ αυτών είναι η εκπαίδευση και η αξιολόγηση των ελλήνων προπονητών, μέσω των σχολών της ΕΠΟ και ο τρόπος με τον οποίο δίνονται τα διπλώματα της UEFA (Α, Β, C, Pro και εσχάτως το elite youth, όπως έγραψε χθες το «Χατ Τρικ»).

Στα μέλη της επιτροπής, παρά το ότι δεν έχουν ακόμη συμπληρώσει ένα μήνα θητείας, έχουν φτάσει καταγγελίες για μη αξιοκρατική αξιολόγηση από τους αρμόδιους εκπαιδευτές και όχι μόνο.

Δεκάδες παράπονα που εκφράζονται τόσο από προπονητές όσο και από ομάδες. Ενα από τα πιο χαρακτηριστικά είναι η παρουσία προπονητών σε όλες σχεδόν τις κατηγορίες που εξασκούν το επάγγελμα για πολλά χρόνια και δεν έχουν πάρει το δίπλωμα, σε αντίθεση με ποδοσφαιριστές -σαφώς πιο δημοφιλείς- που μόλις σταματούν την ενεργό δράση, από τη μια στιγμή στην άλλη εξασφαλίζουν το UEFA Pro.

Ή τα έξοδα συμμετοχής και επανεξέτασης (μόνο για το UEFA A είναι 1.000 και 1.500 ευρώ αντίστοιχα και φτάνουν μέχρι τις 6.000 για το Uefa Pro) ή ακόμη και για τις αιτιάσεις που προβάλλονται από τους εκπαιδευτές, ώστε ορισμένοι υποψήφιοι διπλωματούχοι προπονητές να κόβονται στα τεστ. Είναι ενδεικτική η καταγγελία που έγινε σε μέλος της Επιτροπής Εξομάλυνσης από υποψήφιο πως «κόπηκε» επειδή όπως του ελέχθη χαρακτηριστικά «είσαι μικρός ακόμη»!

Το σίγουρο είναι πως στο όλο ζήτημα αναδύονται οσμές σκανδάλων, οι οποίες είναι προς διερεύνηση. Για να φανεί τελικά ποιος είναι πράγματι προπονητής και ποιος όχι…

To Top