Ουμπίντες: «Σαν να σε σπρώχνει ένα αόρατο χέρι»

Μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη παραχώρησε στο «SUPER ARIS» ένα από τα φετινά μεταγραφικά αποκτήματα του Άρη Χαβιέ Ουμπίντες…

 Αναλυτικά τα όσα είπε ο Αργεντινός στην εφημερίδα που εκδίδει ο Super 3
– Είναι η πρώτη σου επαφή με το οργανωμένο κομμάτι των οπαδών του ΑΡΗ κι έτσι σου απευθύνουμε μέσω του επίσημου εντύπου μας το καλωσόρισες. Γνωρίζεις πιστεύουμε ότι ο ΑΡΗΣ δεν είναι Βόλος. Ήρθες σε μια τεράστια ομάδα που οι απαιτήσεις του κόσμου της από εσάς είναι ανάλογες. Αντιληφθείτε το αυτό, όσο πιο γρήγορα μπορείτε…

«Γνώριζα τ’ όνομα του ΑΡΗ απ’ την Αργεντινή ακόμα. Πρόκειται για έναν πολύ φημισμένο Σύλλογο στη χώρα μου που θεωρείτε, απ’ όλους, ως ένας απ’ τους σημαντικότερους στην Ελλάδα, οπότε κατανοώ πλήρως ότι κι οι απαιτήσεις του κόσμου του, σε καμιά περίπτωση, δεν μπορεί να ‘ναι ίδιες και να συγκριθούν μ’ αυτές της προηγούμενης ομάδας μου. Καταλαβαίνω απόλυτα την ανάγκη του κόσμου μας να δει την ομάδα ψηλά κάτι που είμαι σίγουρος ότι, αργά ή γρήγορα, θα το καταφέρει. 

Οι δυνατότητες αυτής της ομάδος, βάσει του ρόστερ που διαθέτει, είναι τεράστιες και το κακό ξεκίνημα που κάναμε δεν πρέπει να σταθεί εμπόδιο στις φιλοδοξίες που ’χουμε. Αυτό το διάστημα διανύουμε ένα κακό timing που είναι θέμα χρόνου να το ξεπεράσουμε και να επαναφέρουμε την ομάδα στο δρόμο των επιτυχιών».

– Όταν έμεινες ελεύθερος απ’ την ομάδα του Μπέου, είχες αρκετές προτάσεις και μάλιστα από κάποια σωματεία που χρόνια τώρα αποτελούν μέρος του ποδοσφαιρικού κατεστημένου που λυμαίνεται αυτή της χώρας. Εσύ όμως επέλεξες ΑΡΗ…

«Αυτό που μέτρησε πάνω απ’ όλα, για μένα, ήταν η αγάπη κι η εμπιστοσύνη που έδειξαν στο πρόσωπό μου οι παράγοντες του ΑΡΗ απ’ τη πρώτη κιόλας στιγμή που με προσέγγισαν. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να συνεργάζεσαι με ανθρώπους που σε πιστεύουν, σε θέλουν και παράλληλα, σ’ έχουν πείσει ότι μπορείς να τους έχεις εμπιστοσύνη».

– Το ξεκίνημα της ομάδας δεν ήταν το αναμενόμενο με κάκιστες εμφανίσεις, που μας έχουν εκνευρίσει αφάνταστα. Γιατί, αυτή η εικόνα;

«Παρ’ όλο που δεν βρισκόμουν στην ομάδα απ’ το ξεκίνημα της προετοιμασίας, παρακολούθησα, σχεδόν, όλη την πορεία της, απ’ την αρχή του πρωταθλήματος και πιστεύω ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που είχε ν’ αντιμετωπίσει ήταν το ψυχολογικό. 

Η ομάδα άργησε να πετύχει κάποιο τέρμα κι είναι λογικό αυτή η πίεση που ένοιωθε να γίνεται, σε κάθε παιχνίδι, όλο και μεγαλύτερη, όλο κι εντονότερη. Αυτό φάνηκε ακόμη και στον τελευταίο αγώνα μας, με τον τρόπο που δεχτήκαμε το γκολ της ισοφάρισης…».

– Αφέλεια, έλλειψη ποδοσφαιρικής εξυπνάδας, ή πώς αλλιώς μπορούμε να χαρακτηρίσουμε αυτό που έγινε στη Κρήτη;

«Δε θέλω καν να τη θυμάμαι αυτή τη φάση. Είναι απ’ τις στιγμές που σου κόβονται τα πόδια και θες ν’ ανοίξει η γη να σε καταπιεί. Χάσαμε ένα δικό μας παιχνίδι από μια ολιγωρία κάποιων δευτερολέπτων… Η μπάλα μας τιμώρησε με το χειρότερο δυνατό τρόπο και το μόνο που πρέπει να κοιτάμε πλέον, είναι παθήματα σαν κι αυτό, να μη μας ξανασυμβούν ποτέ…».

– Το ελπίζουμε… Όπως, επίσης και για κάποια άλλα πράγματα που ‘χουν να κάνουν με τη νοοτροπία, την εξωαγωνιστική συμπεριφορά και τα νυχτοπερπατήματα κάποιων συμπαικτών σου.

«Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω τι, ακριβώς, συμβαίνει, αφού είμαι, ακόμα, σχετικά νέος στην ομάδα. Προσωπικά, όμως και μ’ αυτά που έχω δει ως τώρα, μπορώ να πω ότι ο ΑΡΗΣ αποτελείται από ένα σύνολο καλών επαγγελματιών ποδοσφαιριστών, αφοσιωμένων σ’ αυτό που κάνουν που σέβονται και την ομάδα και τη δουλειά τους. 

Απλά, λόγω αυτής της συγκυρίας, των αποτυχημένων αποτελεσμάτων δε βρίσκονται, αυτή την εποχή, στην καλύτερη δυνατή ψυχολογική κατάσταση, κάτι που όπως είπα και πιο πριν, είναι θέμα χρόνου να ξεπεραστεί».

– Είναι λογικό, πολλά πράγματα που συνέβησαν, να μην τα ξέρεις (… και στο φινάλε, καλύτερα κιόλας), αλλά υπήρξαν αρκετά περιστατικά που μας εξόργισαν. Αυτό που ζητάμε από σένα και στο λέμε και σα συμβουλή ακόμα, είναι, να μην επηρεαστείς από κανέναν κι απ’ οτιδήποτε… 

«Όσον αφορά αυτό το θέμα, είμαι της άποψης, ότι ο καθένας, πρώτα και πάνω απ’ όλα, από μόνος του, οφείλει ν’ αντιλαμβάνεται, ποια είναι τα πράγματα που μπορεί να τον βλάψουν και ποιο είναι το προσωπικό του συμφέρον, τόσο εντός, όσο και εκτός αγωνιστικών χώρων… Κι αναλόγως, φυσικά, να πράττει…».

– Ξέρεις ο προκάτοχός σου στη δεξιά πλευρά αποτέλεσε έναν απ’ τους μακροβιότερους ξένους ποδοσφαιριστές μας κι αγαπήθηκε, όχι τόσο για τις αγωνιστικές αρετές του, αλλά για το ότι ποτέ δεν προκάλεσε άσχημα σχόλια, με τη συμπεριφορά του.

«Η αγάπη του κόσμου είναι ότι πιο σημαντικό για έναν ποδοσφαιριστή κι είναι λογικό, ιδιαίτερα, κάποιος νέος παίκτης σε μια ομάδα, να θέλει, απ’ την πρώτη στιγμή να “κερδίσει” τον κόσμο της. Το κατορθώνεις, μόνο, με τη σκληρή δουλειά, το πάθος και τη συνέπεια που δείχνεις κάθε φορά που αγωνίζεσαι. 

Αν δει ο κόσμος, ότι διαθέτεις αυτά τα στοιχεία, είναι βέβαιο ότι θα σ’ εκτιμήσει και θα ‘χεις κερδίσεις την αγάπη του. Και σας λέω ειλικρινά, δεν βλέπω τον ΑΡΗ σαν μια απλή ομάδα, αλλά σαν τη μεγάλη ευκαιρία που μου δίνεται στην καριέρα μου, να καταφέρω, με τη φανέλα του, να ζήσω επιτυχίες και τίτλους…». 

– Την Κυριακή, θα σου δοθεί η ευκαιρία να καταλάβεις τι πραγματικά σημαίνει Βικελίδης…

«Όχι μόνο εγώ, αλλά κι όλοι μας, το περιμένουμε πως και πως… Με τεράστια ανυπομονησία… Η ατμόσφαιρα που επικρατεί στην έδρα μας, με μια λέξη είναι εκπληκτική και μου θυμίζει πάρα πολύ την αντίστοιχη των μεγάλων γηπέδων της χώρας μου. Ακόμα και τα τραγούδια σας, είναι τα ίδια μ’ αυτά των οπαδών της Μπόκα, κάτι που εμένα, αν και οπαδός της Ρίβερ, μ’ αρέσει πάρα πολύ.
Μια τέτοια ατμόσφαιρα σ’ επηρεάζει αφάνταστα, κάτι που το αισθάνεσαι, καθ’ όλη τη διάρκεια ενός παιχνιδιού κι ειδικά τη στιγμή που νομίζεις ότι σ’ εγκαταλείπουν οι δυνάμεις σου. Τότε ακριβώς νοιώθεις σα να σε σπρώχνει προς τα μπρος ένα αόρατο χέρι…».

– Πιστεύουμε σας έχουν εξηγήσει ποιοι είναι. Παίξτε σαν ΑΡΗΣ και απλά, κάνετέ τους, αυτό που πρέπει… Μη δείχνετε, άλλο, έλεος…

«Αυτό που θα ζητήσω εγώ απ’ τον κόσμο μας είναι να κάνει, γι’ ακόμη μια φορά, αυτό που ξέρει, καλύτερα απ’ τον καθένα, δηλαδή να μας στηρίξει με πάθος και πάνω απ’ όλα υπομονή καθ’ όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού. 

Ένας αγώνας μπορεί να κριθεί στο 1’, μπορεί όμως και στο 90’. Πρόκειται για ένα τοπικό ντέρμπι και τα τοπικά ντέρμπι δεν είναι για να παίζεις καλά, αλλά για να τα κερδίζεις με κάθε τρόπο».

To Top