ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

«Οχι» της ΟΥΕΦΑ σε Κοντονή για τους τακτικούς δικαστές

Αρνητικά, με ρητό και κατηγορηματικό τρόπο, απάντησε η ΟΥΕΦΑ στον Σταύρο Κοντονή όσον αφορά τον ορισμό τακτικών δικαστών στο Διαιτητικό Δικαστήριο της ΕΠΟ. Στις 18 Αυγούστου ο υφυπουργός Αθλητισμού απέστειλε εμπιστευτικό έγγραφο στον γενικό γραμματέα της Ευρωπαϊκής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, Τζιάνι Ινφαντίνο, και τον ενημέρωνε ότι η πολιτεία δεν πρόκειται να δεχθεί την εξαίρεση στην εφαρμογή του νέου νόμου που προβλέπει τακτικούς δικαστές στα πειθαρχικά και δικαιοδοτικά όργανα της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας.

Μάλιστα, ο Σταύρος Κοντονής αναφέρει χαρακτηριστικά πως «πληροφορήθηκα ότι η ΕΠΟ προχώρησε στη σύνθεση του ανώτατου δικαιοδοτικού οργάνου ενάντια στις διατάξεις του νόμου. Κατά τη Γενική Συνέλευση του Ιουνίου, η ΕΠΟ ενέκρινε έναν κανονισμό ο οποίος ορίζει μια διαφορετική σύνθεση απ’ αυτήν που προβλέπει ο πρόσφατος νόμος, επιτρέποντας ακόμα να μην αποτελείται από μη τακτικούς δικαστές. Αυτό δεν θα γίνει αποδεκτό. Ζήτησα από τον πρόεδρο της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας να αλλάξουν αυτές τις προβλέψεις άμεσα, αλλιώς αυτή η παράβαση θα θεωρηθεί αιτία πολέμου. Οφείλω να πω ότι οι κυρώσεις που προβλέπονται από τη νομοθεσία είναι πολύ σοβαρές και, ειλικρινά, δεν θα ήθελα να βρεθώ στην άβολη θέση να τις επιβάλλω».

 Τρεις μέρες αργότερα, την Παρασκευή 21/8, εστάλη από τη Ζυρίχη η απαντητική επιστολή που φέρει την υπογραφή του γενικού γραμματέα της ΟΥΕΦΑ, Τζιάνι Ινφαντίνο, και αναφέρει: «Σε σχέση με τα σχόλιά σας για τη σύνθεση του Διαιτητικού Δικαστηρίου, θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή σας στο άρθρο 61 του Καταστατικού της ΕΠΟ σύμφωνα με το οποίο “Τα δικαστικά όργανα είναι: α. η Πειθαρχική Επιτροπή, β. η Επιτροπή Δεοντολογίας και γ. η Επιτροπή Εφέσεων.

Ενώ το Διαιτητικό Δικαστήριο, σύμφωνα με το άρθρο 66 του καταστατικού της ΕΠΟ «επιλύει σε τελευταίο βαθμό (αφού όλες οι άλλες εσωτερικές διαδικασίες και τα ένδικα μέσα έχουν εξαντληθεί) όλες τις εσωτερικές εθνικές διαφορές μεταξύ της ΕΠΟ, των μελών, ομάδων, ποδοσφαιριστών, αξιωματούχων και διαμεσολαβητών αγώνων και ποδοσφαιριστών της με τον αποκλεισμό κάθε τακτικού-εθνικού δικαστηρίου, εκτός αν απαγορεύεται από τον ελληνικό νόμο. Το ανωτέρω άρθρο δείχνει ότι ένα τέτοιο όργανο δεν μπορεί να θεωρηθεί ως μέρος των δικαστικών οργάνων της ΕΠΟ και γι’ αυτό δεν εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του άρθρου 5 του νομοσχεδίου που ψηφίστηκε πρόσφατα («Επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας στον αθλητισμό και άλλες διατάξεις»)….

Στη συνέχεια της επιστολής ο γενικός γραμματέας της ΟΥΕΦΑ τονίζει πως «είναι αναγνωσισμένο χαρακτηριστικό της επίλυσης διαφορών στον αθλητισμό η δυνατότητα εφέσεων ενώπιον διαιτητικών οργάνων, για παράδειγμα αυτό είναι το σύστημα εντός της ΟΥΕΦΑ, όπου υπάρχουν εφέσεις κατά αποφάσεων της Επιτροπής Εφέσεων της ΟΥΕΦΑ στο Διαιτητικό Δικαστήριο (CAS) στη Λωζάννη. Είναι σημαντικό σε κάθε διαιτητική διαδικασία ότι τα μέρη της διαφοράς μπορούν να ορίζουν διαιτητές της επιλογής τους και να μην περιορίζονται σε κρατικούς δικαστές.

Αυτός είναι και ο λόγος που το Διαιτητικό Δικαστήριο δεν περιλαμβάνεται στον ορισμό των δικαστικών οργάνων στο Καταστατικό της ΕΠΟ». Η πρώτη αντίδραση του Σ. Κοντονή ήταν πως «ο νόμος δεν ξεχωρίζει τα πειθαρχικά και δικαιοδοτικά όργανα, η ΕΠΟ βάσει του νόμου δεν έχει δικαίωμα να ορίζει στα όργανα αυτά μη τακτικούς δικαστές».

Η Ευρωπαϊκή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία στη συνέχεια της επιστολής Τζ. Ινφαντίνο εκφράζει την ευχαρίστησή της διότι από την πλευρά της ΕΠΟ έγιναν τα αναγκαία βήματα για τη συγκρότηση των εσωτερικών δικαστικών οργάνων της.

Χθες η ΕΠΟ με έγγραφό της προς όλες της Ενώσεις και τις ΠΑΕ κοινοποίησε την αλληλογραφία μεταξύ της ΟΥΕΦΑ και του Σταύρου Κοντονή. Μεταξύ άλλων αναφέρεται: «Επισημαίνουμε τη σπουδή του κ. Κοντονή – και διά της επιστολής αυτής την οποία ουδέποτε κοινοποίησε στην Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία – να επιχειρεί να συνομιλεί απευθείας με την ΟΥΕΦΑ στην προσπάθειά του να επιβάλλει, μέσω μονομερούς ενημέρωσης και υπό τη σαφή διατύπωση απειλών, τις απόψεις του».

Πηγή: sentragoal.gr

To Top