ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ TOP

Ούγκο Σόουζα: «Στην καρδιά μου για πάντα ο Άρης»

Ο Ούγκο Σόουζα, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πορτογαλία. Από μικρός, στην ηλικία μόλις των δεκατεσσάρων, πήρε τη ζωή στα χέρια του.

Τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπιζε η οικογένειά του, τον οδήγησαν στην ακαδημία της Πόρτο. Δύσκολο για ένα παιδί σε αυτήν την ηλικία να ζει μακριά από τους γονείς του, όμως η απόφαση αυτή ήταν το διαβατήριο για την εξέλιξη που είχε η καριέρα και η προσωπικότητα του.

Ο Πορτογάλος αμυντικός μίλησε για την ομάδα του Άρη. Με χαρά και συγκίνηση ταυτόχρονα, περιέγραψε τις δυνατές στιγμές που έχει ζήσει με την ομάδα της Θεσσαλονίκης «Έχω περάσει πολύ όμορφα πράγματα με τον Άρη, η σύνδεσή μας ήταν απίστευτη».

Ο αρχηγός του Ιωνικού, ο οποίος μιλάει σπάνια, άνοιξε την καρδιά του και μοιράστηκε εμπειρίες και συναισθήματα από την πορεία του, ενώ δεν απέκλεισε την περίπτωση να μείνει μόνιμα στην Ελλάδα.

Αναλυτικά η συνέντευξη στον sport-fm.gr

Είσαι στην ομάδα του Ιωνικού από το 2022. Πέρυσι η ομάδα έπεσε κατηγορία. Θα ήθελες να μοιραστείς μαζί μας πώς βίωσες αυτήν την κατάσταση;

Πέρυσι ήταν χαρά μου που επέστρεψα στην Ελλάδα από τότε που έφυγα το 2020. Βρήκα έναν προπονητή με τον οποίο είχα συνεργαστεί και στο παρελθόν. Ο Δημήτρης Σπανός. Ήταν ο προπονητής μου για μια χρονιά στον Άρη. Βρήκα επίσης μια πολύ καλή ομάδα, σαν οικογένεια, όπου όλοι ζουν το ποδόσφαιρο με πάθος. Ήταν μια όμορφη εμπειρία. Στο τελευταίο παιχνίδι μας ενάντια στη Λαμία παίξαμε σαν να ήταν ένας τελικός. Γνωρίζαμε ότι αν κερδίζαμε θα παραμέναμε στην Super League 1. Στο πρώτο ημίχρονο το σκορ ήταν 2-0 υπέρ μας. Υπήρχε μια τρελή ατμόσφαιρα στο γήπεδο και οι οπαδοί μας είχαν καταπληκτική ενέργεια. Γνωρίζαμε ότι ήταν ένα πολύ σημαντικό ματς για την ομάδα και για εμάς σαν παίκτες. Αθλητές όπως ο Ρομέο, ο Κάνιας, ο Σάκιτς, εγώ και άλλοι, που παίζουμε σε υψηλό επίπεδο, θέλουμε να παίζουμε και για την καριέρα μας και το όνομά μας. Ο Ιωνικός έχει όλες τις προϋποθέσεις για να βρίσκεται στην πρώτη κατηγορία. Έτσι λοιπόν, σε εκείνο το παιχνίδι παίζαμε για τις ζωές μας. Ήταν πραγματικά δύσκολο όταν ήρθαμε ισοπαλία (2-2). Η Λαμία έμεινε στην πρώτη κατηγορία και εμείς πέσαμε στη δεύτερη. Ήταν δύσκολο. Ακόμα και σήμερα το σκέφτομαι. Ήμασταν τόσο ενωμένοι όλοι οι παίκτες και κάναμε ωραία πράγματα, αλλά δυστυχώς το ποδόσφαιρο έτσι είναι. Είχα ένα δύσκολο καλοκαίρι εξαιτίας αυτού. Είχα αρκετές προτάσεις και τους ευχαριστώ όλους, γιατί έκανα μια πολύ καλή σεζόν σε ατομικό επίπεδο, αλλά δεν μπορούσα να σκεφτώ καθαρά και περνούσαν πολλά από το μυαλό μου.

Ποιοι είναι οι προσωπικοί σου στόχοι αυτήν την χρονιά για να βοηθήσεις την ομάδα σου;

Όταν τελικά αποφάσισα να συνεχίσω στην ομάδα και φέτος, σκέφτηκα ότι θέλω πραγματικά να βοηθήσω τον σύλλογο, να ευχαριστήσω τους οπαδούς, γιατί όπως σου είπα και πριν όλοι εδώ είναι μια οικογένεια. Ο ίδιος ο πρόεδρος μας αντιμετωπίζει σαν οικογένεια. Νιώθω τεράστιο σεβασμό για όλους. Με αγαπάνε πολύ και είναι σημαντικό για ένα παίκτη να νιώθει σαν το σπίτι του. Δεν είμαι από την Ελλάδα, αλλά νιώθω πραγματικά ότι εδώ είμαι σπίτι μου. Και όταν ήμουν στην ομάδα του Άρη είχα το ίδιο συναίσθημα, αλλά και εδώ στον Ιωνικό μου φέρονται υπέροχα και νιώθω πολύ όμορφα.

Ήρθα λοιπόν ξανά και θέλω να συνεισφέρω στην ομάδα μου και να ξαναμπούμε στην Super League 1. Σε κάθε αγώνα, σε κάθε προπόνηση πρέπει να δείχνουμε σεβασμό για την ομάδα αυτή, γιατί παίζουμε για έναν μεγάλο σύλλογο της Ελλάδας. Είναι λοιπόν υποχρέωσή μας να τον ανεβάσουμε στη θέση που του αξίζει.

Πες μου λίγα πράγματα για τους φιλάθλους της χώρας μας…

O κόσμος της Ελλάδας είναι πολύ υποστηρικτικός. Μπορώ να πω θαυμάσια πράγματα για αυτούς. Σε εμένα έχουν δείξει πολύ αγάπη. Τους αρέσει ο τρόπος που παίζω, το στυλ μου και εκτιμούν την προσπάθεια που κάνω στο γήπεδο. Φυσικά και είναι σημαντικό για εμένα και τους εκτιμώ.

Πώς νιώθεις που είσαι μέρος του Ιωνικού;

Όπως είπα νιώθω πολύ όμορφα στην οικογένεια του Ιωνικού. Με όρισαν ως αρχηγό φέτος και μου έδειξαν για μια ακόμα φορά το σεβασμό και την εμπιστοσύνη τους και θα προσπαθώ καθημερινά να τους το ανταποδώσω.

Θα ήθελες να μας πεις για τη θητεία σου στον Άρη. Ήσουνα στην ομάδα από το 2017 και παρέμεινες έως το 2020;

Είναι η πρώτη φορά που μιλάω για τον Άρη μετά από τόσα χρόνια. Είναι ένας πολύ ξεχωριστός σύλλογος για εμένα. Ο Άρης, η Θεσσαλονίκη….. σημαίνουν τόσα πολλά πράγματα. Θα σου δώσω παραδείγματα. Οι πιο σημαντικές ομάδες της καριέρας μου είναι πρώτα η Πόρτο η οποία είναι ο μεγαλύτερος σύλλογος στην Πορτογαλία. Έπαιξα για δέκα χρόνια εκεί. Μου έδωσαν όλα όσα έχω σήμερα, όχι μόνο ως παίκτη αλλά και ως άνθρωπο. Έμενα μόνος γιατί η οικογένειά μου έφυγε από την Πορτογαλία λόγω οικονομικών προβλημάτων. Έμενα στην ακαδημία από την ηλικία των δεκατεσσάρων, εκεί έκανα τις προπονήσεις μου, εκεί πήγαινα σχολείο, εκεί κοιμόμουν. Υπήρχαν προπονητές και ψυχολόγοι. Έκανα πολλά και διαφορετικά πράγματα για να εξελιχθώ και ήταν μια εξαιρετική εμπειρία για εμένα. Η Πόρτο επένδυσε πολλά σε εμένα.

Η δεύτερη πιο σημαντική ομάδα είναι ο Άρης. Θα εξηγήσω αμέσως γιατί. Πρώτη φορά που έγινα μέρος της ομάδας, βρισκόταν στη Superleague 2 και περνούσε μια δύσκολη περίοδο με πολλά προβλήματα. Εγώ ερχόμουν από μια ομάδα που βρισκόταν στην Super League 1 του Βελγίου. Έπαιζα στη Σπόρτινγκ και με πούλησε στη Βελγική ομάδα. Έπαιξα μια φανταστική χρονιά εκεί. Το δεύτερο χρόνο τραυματίστηκα στο πόδι και χρειάστηκε να εγχειριστώ. Η εγχείρηση δεν πήγε καλά, λόγω ιατρικού λάθους και μετά από τέσσερις μήνες χρειάστηκε να κάνω δεύτερη εγχείρηση. Φαντάσου ότι ήμουν τραυματίας για 7 με 8 μήνες. Πολύ δύσκολη κατάσταση για έναν ποδοσφαιριστή. Σκέψου ότι ήμουν πολύ νέος, είχα ένα πολύ καλό συμβόλαιο και το επίπεδο της ομάδας ήταν ψηλό.

Μετά από ένα χρόνο είχα πολλές προτάσεις από υψηλού επιπέδου ομάδες, που ενδιαφέρθηκαν να με αγοράσουν. Όμως τον δεύτερο χρόνο από ένα λάθος του γιατρού άλλαξε όλη η ζωή μου. Αναφέρω αυτό για να σου δώσω να καταλάβεις ότι ήρθα από το Βέλγιο και τη Super League 1 στον Άρη που βρισκόταν ένα επίπεδο κάτω και για εμένα προσωπικά ήταν κάτι δύσκολο. Όμως από την πρώτη στιγμή στην ομάδα του Άρη ένιωσα πολύ οικεία. Συνδέθηκα αμέσως με τους ανθρώπους του συλλόγου, τον πρόεδρο Θεόδωρο Καρυπίδη. Και ο ίδιος ο πρόεδρος περνούσε δύσκολη περίοδο, πάλευε πολύ για την ομάδα, για να την ανεβάσει στο επίπεδο που ήταν πριν. Έτσι ένιωσα να συνδέομαι πολύ με όλους, γιατί περνούσαμε και οι δύο δυσκολίες και το «κλικ» ήταν άμεσο.

Στον Άρη πέρασα δύσκολες στιγμές και μετά τις καλύτερες. Επιστρέψαμε στην Super League 1, πήγαμε ημιτελικά Κυπέλλου, επιστρέψαμε στο Europa League και περάσαμε αυτήν την εξέλιξη όλοι μαζί με τον κόσμο μας. Ήταν απίστευτο συναίσθημα. Έμεινα στην ομάδα τέσσερις σεζόν και αισθανόμουν πολύ όμορφα. Όλοι μου έδειχναν σεβασμό και ήμουν αρχηγός επίσης. Ακόμα και στις διακοπές μου, όπου είχα επισκεφτεί κάποια ελληνικά νησιά, ο κόσμος με αναγνώριζε και μου έδειχνε την αγάπη του. Όλοι με έκαναν να νιώθω σαν να είναι οικογένειά μου. Και στη Θεσσαλονίκη ο κόσμος αγαπάει το ποδόσφαιρο και ακόμα και οι οπαδοί άλλων ομάδων μου έδειχναν το σεβασμό τους. Είμαι πολύ περήφανος για τον Άρη και τον έχω μέσα στην καρδιά μου. Είναι ένας μεγάλος σύλλογος και κρατάω ακόμα και τώρα όλες τις στιγμές και τις εμπειρίες που έχουμε περάσει μαζί.

Είναι η πρώτη φορά που μιλάω για τον Άρη και για όλα αυτά που έχω ζήσει με την ομάδα αυτή. Θυμάμαι στο τελευταίο παιχνίδι που έπαιξα, που ήταν στην Τούμπα κόντρα στον ΠΑΟΚ, ήμουν τραυματισμένος και επειδή δεν υπήρχαν πολλές επιλογές λόγω των προβλημάτων που προέκυψαν από τον covid, ο πρόεδρος και ο προπονητής μου ζήτησαν να βοηθήσω την ομάδα. Εκείνη τη μέρα, ο Κουέστα και εγώ ήμασταν οι MVP του αγώνα. Τελειώσαμε τη σεζόν σε ένα πολύ καλό επίπεδο. Είναι αλήθεια ότι υπήρχε και από τις δύο πλευρές η θέληση να παραμείνω στην ομάδα, όμως για κάποιους λόγους δεν έγινε αυτό. Παρόλα αυτά έχουμε μια εξαιρετική σχέση με όλους και υπάρχει μεγάλος σεβασμός.

Θέλω επίσης να μοιραστώ μια ακόμα προσωπική μου ιστορία την περίοδο που ήμουν στον Άρη. Ο καλύτερος φίλος μου, ο Σέρζιο Ολιβέιρα, ήρθε να παίξει στον ΠΑΟΚ. Με τον Σέρζιο είμαστε φίλοι από δέκα χρονών και παίζαμε μαζί στην Πόρτο. Είμαστε σαν αδέρφια. Ήταν λοιπόν κάπως διασκεδαστικό το γεγονός ότι ήρθε ο κολλητός μου στην ίδια πόλη με εμένα και παίξαμε στο ίδιο επίπεδο. Επίσης, τον επόμενο χρόνο ήρθε στον ΠΑΟΚ ο προπονητής που είχα στην Σπόρτινγκ, ο Αμπέλ Φερέιρα, τον οποίο σέβομαι απεριόριστα. Αυτά τα δύο συνδυαστικά ήταν απίστευτες συμπτώσεις (γέλια)
.

Παίζεις ποδόσφαιρο στην Ελλάδα αρκετά χρόνια. Ποια είναι η γνώμη σου για την ποιότητα του ελληνικού ποδοσφαίρου;

Πρώτα από όλα θα πω στην Ελλάδα υπάρχει μεγάλος ενθουσιασμός για το ποδόσφαιρο και η ατμόσφαιρα που δημιουργείται είναι εκπληκτική. Μου αρέσει να βλέπω τα γήπεδα γεμάτα και φυσικά είναι σημαντικό να υπάρχει σεβασμός προς όλους και να μη συμβαίνουν ακραία και δυσάρεστα γεγονότα. Θεωρώ πως υπάρχει αρκετή ποιότητα εδώ με πολύ καλούς παίκτες. Σαφώς και χρειάζεται να βελτιωθούν κάποια πράγματα, όμως το επίπεδο είναι υψηλό.

Σου ταιριάζει το lifestyle Της Ελλάδας; Βλέπεις τον εαυτό σου μελλοντικά να μένει εδώ;

Ναι, μου αρέσει πολύ εδώ. Οι άνθρωποι είναι φιλικοί, τους αρέσει η επικοινωνία και υπάρχουν αρκετές ομοιότητες με τη ζωή της Πορτογαλίας. Πολλοί άνθρωποι από το χώρο του ποδοσφαίρου που είναι από τη χώρα μου και έχουν έρθει στην Ελλάδα, όπως ο Bruno Gama, o Bruno Alves, ο Fernado Santos και άλλοι, την έχουν λατρέψει. Η κουλτούρα μας μοιάζει πολύ. Πιστεύω πως και οι Έλληνες αγαπάνε την Πορτογαλία και οι Πορτογάλοι την Ελλάδα. Μπορεί να είμαι μακριά από τη χώρα μου, αλλά εδώ νιώθω ότι είμαι στο σπίτι μου. Φυσικά στο ποδόσφαιρο δεν ξέρεις το αύριο και οι αλλαγές είναι συχνές και είναι δύσκολο να έχεις ένα πλάνο, αλλά είναι κάτι που σκέφτομαι συχνά.

Τι σου αρέσει περισσότερο εδώ;

Πρώτα από όλα μου αρέσει η δουλειά μου και το πάθος του κόσμου. Δεύτερον μου αρέσει πολύ η ποιότητα ζωής που έχω στην Ελλάδα. Μου αρέσει να πηγαίνω για καφέ, ο freddo espresso (γέλια), το φαγητό. Ο υπέροχος καιρός. Επίσης το καλοκαίρι μου αρέσει να επισκέπτομαι τα ελληνικά νησιά. Εδώ μπορείς να συνδυάσεις πολύ καλά τη δουλειά σου και την προσωπική σου ζωή.

Σε λίγες μέρες έχουμε Χριστούγεννα. Τι εύχεσαι για το νέο έτος και σε συλλογικό και σε προσωπικό επίπεδο;

Τα Χριστούγεννα θα πάω στην Πορτογαλία να δω την οικογένειά μου. Θέλω να ξεκουραστώ για να επανέλθω σε καλή φόρμα. Εύχομαι να έχουμε όλοι υγεία, να περνάμε όμορφα και να είμαστε ευτυχισμένοι. Προσωπικά εύχομαι να τα πάμε καλά με την ομάδα μου και να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα. Είμαι πολύ θετικός για το αύριο, κάθε μέρα μπορούμε να γινόμαστε καλύτεροι.

To Top