Ούτε λέξη για Παλέ και Άρη ο Αυγενάκης στον απολογισμό της διετίας του!

Τον απολογισμό της διετούς παρουσίας του στο υφυπουργείο Αθλητισμού έκανε ο Λευτέρης Αυγενάκης, αλλά σε αυτόν δεν ανέφερε ούτε λέξη για το Παλέ και την παραχώρησή του στον Άρη…

Stoiximan: Μatchcombo live & με δυνατότητα cashout* σε όλα τα matchcombo στοιχήματά σου! *Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις

Στη δήλωσή του ο υφυπουργός Αθλητισμού ανέφερε:  

«Δύο χρόνια πριν οι πολίτες μάς εμπιστεύθηκαν με την ψήφο τους και μας έδωσαν καθαρή εντολή πολιτικής αλλαγής και διακυβέρνησης της χώρας.

Η απαρέγκλιτη τήρηση του προεκλογικού προγράμματος, το οποίο δεσμευτήκαμε να υλοποιήσουμε, αποδεικνύει για την Κυβέρνησή μας ό,τι κάθε μέρα είναι μέρα σκληρής δουλειάς και αποτελεσμάτων.

Δύο χρόνια μετά, η χώρα αλλάζει!

Έχουμε αυτοπεποίθηση, είμαστε υπερήφανοι και από «μαύρο πρόβατο» της Ευρώπης, καταφέραμε μέσα σε λίγους μήνες να αποτελούμε παράδειγμα προς μίμηση.

Διαχειριστήκαμε με επιτυχία μεγάλες προκλήσεις και πρωτόγνωρες καταστάσεις. Και βγαίνουμε ακόμη πιο δυνατοί και πιο σίγουροι για το μέλλον, το δικό μας και των παιδιών μας!

Σήμερα, η χώρα βρίσκει και πάλι την θεσμική της ομαλότητα και το κράτος λειτουργεί αποτελεσματικά.

Το κύρος και η αξιοπιστία της έχουν αποκατασταθεί.

Η Ελλάδα προσελκύει το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Η χώρα μας απέκτησε ισχυρή διπλωματική φωνή.

Οι πολίτες πλέον εμπιστεύονται το κράτος.

Γίνονται έργα που είναι ρηξικέλευθα για τον πολίτη, για εμάς όμως είναι αυτονόητα.

Τη μάχη αυτή με το αυτονόητο δίνουμε καθημερινά και στο Υφυπουργείο Αθλητισμού, με την έμπρακτη στήριξη του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη. Σε ένα χαρτοφυλάκιο, όπου βασίλευε η αταξία και η προχειρότητα, μέχρι να αναλάβουμε, καθώς:

  • κανένας δεν γνώριζε πόσα νόμιμα και ενεργά σωματεία διαθέτει ο ελληνικός αθλητισμός,
  • οι αθλητικές Ομοσπονδίες βρίσκονταν σε βαθιά στασιμότητα υπό το καθεστώς ισόβιων διοικήσεων,
  • οι κρατικές επιχορηγήσεις μοιράζονταν με αμιγώς υποκειμενικά κριτήρια,
  • η χώρα ήταν με το ένα πόδι εκτός των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκυο, λόγω της απειθαρχίας στις υποδείξεις και στους κανονισμούς του Παγκοσμίου Οργανισμού Αντιντόπινγκ,
  • αθλητικά γεγονότα, ύποπτα προς χειραγώγηση, έμπαιναν στο αρχείο χωρίς έναν ολοκληρωμένο μηχανισμό αξιολόγησης,
  • εμβληματικές αθλητικές εγκαταστάσεις, «στολίδια» των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 παράκμαζαν, χωρίς ίχνος συντήρησης για 15 χρόνια,
  • ο ελληνικός αθλητισμός είχε απομονωθεί από τη διεθνή αθλητική κοινότητα.
  • οι οικογένειες έμεναν μακριά από τους αθλητικούς χώρους, μακριά από τον αθλητισμό.

Με σκληρή δουλειά και αποφασιστικότητα, μέσα από την ψήφιση τεσσάρων νόμων του κράτους και με δεκάδες καινοτόμες πρωτοβουλίες, έχουμε αλλάξει ολοκληρωτικά το αθλητικό οικοδόμημα:

  • Δημιουργήσαμε το «Μητρώο Αθλητικών Σωματείων». Η εγγραφή τους στην πλατφόρμα συνδέεται με την απευθείας χρηματοδότησή τους, στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης από την Πολιτεία, αλλά και με τη διεξαγωγή εκλογών στις αθλητικές ομοσπονδίες της χώρας. Πλέον, ξέρουμε πόσα νόμιμα ενεργά ερασιτεχνικά σωματεία διαθέτει το κάθε άθλημα.

Ακολουθεί το Μητρώο Προπονητών και Αθλητών.

  • Δώσαμε πνοή ανανέωσης στις διοικήσεις των Ομοσπονδιών, με την είσοδο νέων προσώπων, την αύξηση των γυναικών σε διοικητικές θέσεις και τη συμμετοχή των αθλητών.
  • Αναπτύξαμε το πρόγραμμα αξιολόγησης Ομοσπονδιών «ΧΙΛΩΝ», βασισμένο σε απολύτως μετρήσιμους δείκτες, βάσει του οποίου κατανέμεται η κρατική επιχορήγηση αντικειμενικά.
  • Λειτουργεί η πλατφόρμα «ΠΕΛΟΠΑΣ», σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ, μέσω της οποίας γίνεται για πρώτη φορά πλήρης καταγραφή όλων των αθλητικών εγκαταστάσεων της χώρας μας.
  • Συστήσαμε το πρόγραμμα «Ζήσε Αθλητικά», με σκοπό την προώθηση του Αθλητικού Ιδεώδους και των Αξιών του Ολυμπισμού στη νέα γενιά και στην κοινωνία, μέσα από καινοτόμες δράσεις με την αξιοποίηση κορυφαίων Ολυμπιονικών και Πρωταθλητών.
  • Στο ΟΑΚΑ, οι εργασίες συντήρησης είναι εντατικές. Δημιουργούμε ένα από τα μεγαλύτερα Κέντρο Υγρού Στίβου στην Ευρώπη. Αξιοποιούμε τις εγκαταστάσεις (Tennishub) προς όφελος της αθλητικής οικογένειας, όπου οι εργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει. Και τις επόμενες ημέρες, παρουσιάζουμε το MasterPlan της ανάπτυξης και της αξιοποίησης όλου του Ολυμπιακού συγκροτήματος.
  • Υλοποιούμε εργασίες συντήρησης και ενεργειακής αναβάθμισης των αθλητικών μας υποδομών σε όλη τη χώρα.
  • Συνεργαστήκαμε με την ΚΑΕ ΑΕΚ για το Κλειστό Άνω Λιοσίων, την πρώτη αξιοποίηση ολυμπιακού ακινήτου από το 2004. Δρομολογούνται οι αξιοποιήσεις και άλλων Ολυμπιακών εγκαταστάσεων, σε Άγιο Κοσμά, Ολυμπιακό Χωριό και Παιανία.
  • Προχωρά η κατασκευή του Παραολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής και το Δήμο Ραφήνας –Πικερμίου, την Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή και τους Παραολυμπιονίκες.
  • Είμαστε απόλυτα συνεπείς στις δεσμεύσεις μας απέναντι στον Παγκόσμιο Οργανισμό Αντιντόπινγκ, συστήνοντας τον Εθνικό Οργανισμό Καταπολέμησης του Ντόπινγκ (ΕΟΚΑΝ), έναν σύγχρονο Οργανισμό που θα πρωτοπορήσει στον τομέα της αντιμετώπισης της φαρμακοδιέγερσης.
  • Κυρώνοντας τη Σύμβαση Macolin, δημιουργήσαμε την Εθνική Πλατφόρμα Αθλητικής Ακεραιότητας (Ε.Π.ΑΘΛ.Α.). Στον στενό πυρήνα της γίνεται για πρώτη φορά παραγωγική συνεργασία της ΓΓΑ με θεσμικούς αρμόδιους φορείς, όπως η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, η Ελληνική Αστυνομία, ο Αθλητικός Εισαγγελέας και η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων. Κάνουμε έτσι ένα άλμα στην καταπολέμηση της χειραγώγησης.
  • Με τον τελευταίο μας νόμο ενισχύουμε περαιτέρω το θεσμικό πλαίσιο ενάντια στην οπαδική βία, εφαρμόζοντας στο ακέραιο την Ολιστική Μελέτη UEFA/FIFA για το ποδόσφαιρό μας και παράλληλα εξορθολογίζουμε την αντικειμενική ευθύνη των ομάδων για τις Λέσχες Φιλάθλων τους.
  • Βήμα βήμα πορευόμαστε ολοένα και πιο δυναμικά στον δρόμο της εξωστρέφειας. Αποδείξαμε τη φερεγγυότητά μας στους διεθνείς φορείς και ήδη αποκομίζουμε τα οφέλη.
  • Μετά από οκτώ χρόνια η καρδιά του παγκόσμιου μηχανοκίνητου αθλητισμού θα χτυπήσει τον Σεπτέμβριο στην Ελλάδα με την διεξαγωγή του Ράλλυ Ακρόπολις, ενώ ακολουθούν και άλλες εμβληματικές διοργανώσεις.
  • Αναβιώνουμε και τον Ποδηλατικό Γύρο της Ελλάδας, ο οποίος θα διεξαχθεί την άνοιξη του 2022. Βρισκόμαστε σε στενή συνεργασία με την Ελληνική Ομοσπονδία Ποδηλασίας, κορυφαίους αθλητές, προπονητές, ερασιτεχνικούς και επαγγελματικούς φορείς, ώστε να επαναφέρουμε οριστικά στο αθλητικό καλεντάρι αυτήν την εμβληματική διοργάνωση, η οποία διεξήχθη τελευταία φορά το 2012.
  • Εισαγάγαμε φορολογικά κίνητρα, όπως η μείωση των συντελεστών φορολόγησης των μετεγγραφών (από 55% που ίσχυε) των επαγγελματιών αθλητών και φοροαπαλλαγές των δωρεών και χορηγιών προς τα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία.
  • Για πρώτη φορά προβλέψαμε τη χρηματοδότηση των ομάδων, μέσω των κερδών από τον νέο τρόπο φορολογίας των τυχερών παιγνίων. Ήδη, μέχρι σήμερα, έχουν καταβληθεί ως προκαταβολή, έναντι μελλοντικών καταβολών, συνολικά 29.450.000€ στις ΠΑΕ Super League 1 και Super League 2, στις ΚΑΕ και στην Α1 Ανδρών Βόλεϋ, ενώ αναμένεται να λάβουν εντός της εβδομάδας και οι ΠΑΕ της Football League προκαταβολή ύψους 1.550.000€.

Το φθινόπωρο αναμένεται να λάβουν προκαταβολή και τα ερασιτεχνικά σωματεία.

  • Και βέβαια είμαστε σε ανοιχτή επικοινωνία και συνεργασία με τις ποδοσφαιρικές ενώσεις για την ανάπτυξη της ερασιτεχνικής βάσης του αθλητισμού.
  • Πραγματοποιήσαμε τον περασμένο Μάρτιο επιμορφωτικά σεμινάρια σε αθλητικά στελέχη ερασιτεχνικών σωματείων, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Και θα συνεχίσουμε με νέο κύκλο σεμιναρίων, με μαθήματα αθλητικού μάνατζμεντ, οικονομικής διαχείρισης, εθελοντισμού, χορηγιών κλπ. Μάλιστα, έχουμε ήδη θεσμοθετήσει τη σύσταση Ινστιτούτου Επιμόρφωσης Αθλητικών Στελεχών και προχωράμε στην έναρξη της λειτουργίας του.
  • Θέσαμε ως απαραίτητη προϋπόθεση για τους προπονητές την πιστοποιημένη γνώση Πρώτων Βοηθειών και ετοιμάζουμε τις διαδικασίες για την υλοποίησή του. Παράλληλα, όλες οι αθλητικές υποδομές θα διαθέτουν άμεσα απινιδωτές.
  • Αντιμετωπίσαμε την πανδημία με σχέδιο και αποφασιστικότητα. Προστατέψαμε την αθλητική οικογένεια της χώρας και το φίλαθλο κοινό και πετύχαμε την ασφαλή επανεκκίνηση της αθλητικής δραστηριότητας.

Λάβαμε, πολύ νωρίς, σειρά μέτρων (άμεσα και έμμεσα) για τη στήριξη της αθλητικής οικογένειας και του ερασιτεχνικού αθλητισμού, με αποκορύφωμα την εξασφάλιση 13,5 εκατ. ευρώ για την απευθείας ενίσχυση των αθλητικών σωματείων.

Δεν επαναπαυόμαστε στιγμή.

Πορευόμαστε με συνέπεια, τιμώντας και δικαιώνοντας την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού, ώστε στο τέλος της επόμενης διετίας να παράσχουμε μια χώρα αναπτυγμένη, με μεγάλες προοπτικές οικονομικής ευμάρειας, που θα αξιοποιεί τις τεράστιες δημιουργικές ικανότητες των Ελλήνων. Να παραδώσουμε ένα αθλητικό οικοδόμημα θα είναι αντάξιο της τεράστιας ελληνικής ιστορίας του.

Και θα τα καταφέρουμε, όπως καταφέραμε τόσα πολλά για τον αθλητισμό σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα».

To Top