Ο Άρης και η Λέσχη με… αγγλικά μάτια

Το διοικητικό στέλεχος του Supporters Direct, Κέβιν Ράι, βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη, είχε τις συζητήσεις με τους ανθρώπους του Άρη, ενώ συνομίλησε μαζί τους για το μοντέλο της Λέσχης. Τι είπε στο επίσημο ραδιόφωνο του Άρη.
 
Αναλυτικά τα όσα είπε ο Κέβιν Ράιν:

– Τι είναι το Supporters Direct:  «Το Supporters Direct είναι ένας οργανισμός που συμβουλεύει ομάδες φιλάθλων πάνω σε θέματα ιδιοκτησίας και διοίκησης των ομάδων τους και πάνω στον τρόπο με τον οποίο μπορούν να συμμετέχουν στην ομάδα τους».

– Ο Άρης ανήκει στους φιλάθλους του:  «Σε ευτυχείς περιπτώσεις όπως αυτή του Άρη, ο οποίος ήδη ανήκει στους φιλάθλους του, συμβουλεύουμε σε θέματα οργάνωσης της ομάδας, αναδεικνύουμε τον καλύτερο τρόπο να διοίκησης της επιχείρησης λαμβάνοντας υπόψη ότι πρέπει πάντα να δημιουργούνται πόροι για να πληρωθούν πχ οι ποδοσφαιριστές και να μεγαλώνει ο Σύλλογος, προτείνουμε τρόπους σχεδιασμού και γενικά προσπαθούμε να κάνουμε το μοντέλο της συμμετοχικής διοίκησης να δουλέψει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Είναι κάτι διαφορετικό από το να ανήκεις σε έναν ιδιώτη μέτοχο, συνεπώς χρειάζεται διαφορετική προσέγγιση, και αυτή την προσέγγιση πραγματοποιούμε εμείς».
 
– Βοήθεια στους συλλόγους:
«Επίσης, βοηθάμε στην υποστήριξη ανάληψης της διοίκησης της ομάδας από τους φιλάθλους, όπως έκανε και ο Άρης πριν από χρόνια, και μερικές φορές όταν μια ποδοσφαιρική ομάδα χρεοκοπεί, βοηθάμε στο να ξεκινήσει από την αρχή ώστε να ανήκει στους οπαδούς. Κάτι που έχουμε κάνει κατά καιρούς σε όλη την Ευρώπη, αν και ξεκινήσαμε αρχικά στην Αγγλία».

– Τι είπε με τους ανθρώπους του Άρη: «Από τις συναντήσεις με πολλούς ανθρώπους είδε και συζήτησε προβλήματα που αντιμετωπίζουν στη Λέσχη Φίλων Άρη και στην ΠΑΕ Άρης και πρότεινε τρόπους με τους οποίους μπορούν να βελτιωθούν.
 Με όσους μίλησα αντιλαμβάνονται ότι υπάρχουν προβλήματα στη λειτουργία στην ομάδα και στην οργάνωση της, στις σχέσεις μεταξύ των ιδιοκτητών της ομάδας (τη Λέσχη Φίλων) και την ΠΑΕ.
 Συνομίλησα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Ζαμπέτα, τον Εκτελεστικό Διευθυντή κ.Κοντη, το προσωπικό της ΠΑΕ Άρη, μέλη του ΔΣ της ΛΦΑ (τον κ. Γρανούζη, τον κ. Μποτζώρη, τον κ.Χαμουζά και τον κ. Παπουτσόπουλο)».

– Συζητήσεις και εκτός ομάδας: «Επίσης, εκτός ομάδας, συνάντησα δημοσιογράφους και τους ρώτησα τις θέσεις τους και τι πιστεύουν. Μίλησα με πρώην μέλη των ΔΣ της Λέσχης Φίλων Άρη. Γενικά επιδίωξα να μιλήσω με ένα ευρύ κοινό ανθρώπων, και οι μόνοι που δεν μπόρεσαν να συναντήσω είναι εκπρόσωποι των συνδέσμων, ο Πρόεδρος και ο Γενικός Διευθυντής της ΠΑΕ Άρης και θέλω όταν επιστρέψω να μιλήσω και με αυτούς γιατί πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικοί άνθρωποι.
 Το πρόγραμμα μου ήταν γεμάτο καθώς θέλησα να έχω σωστές συζητήσεις με τους ανθρώπους που έβλεπα και να ακούσω τι έχουν να μου πούνε. Σε γενικές γραμμές ήδη έχω μια πολύ καλή εικόνα για τα προβλήματα».

– Το μοντέλο και τα χρήματα:
«Πρώτα από όλα είναι ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με το μοντέλο. Με το ιδιοκτησιακό καθεστώς της ομάδας, η οποία ανήκει στους φιλάθλους της. Ξέρω ότι υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που πιστεύουν ότι όλα λύνονται αν βρεις κάποιον με χρήματα. Θέλω να τους πω ότι πρώτα απ’ όλα δεν υπάρχει κάποιος με χρήματα που να περιμένει στη σειρά για να αγοράσει την ομάδα και ότι πολλές ομάδες στην Ευρώπη το πιστεύουν αυτό ενώ οι άνθρωποι με τα χρήματα δεν έρχονται ποτέ».

– Η οικονομική κρίση: «Επίσης πρέπει να ξεχάσουμε τη δικαιολογία της οικονομικής κατάστασης της Ελλάδας γιατί μερικοί άνθρωποι προσπαθούν να πουν ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ομάδα είναι οικονομικής φύσεως, ενώ δεν είναι. Τα χρήματα είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα στο ποδόσφαιρο και κάθε ομάδα, όποιο και να είναι το ιδιοκτησιακό καθεστώς της, έχει πρόβλημα με τα χρήματα. Αυτή είναι η φύση του παιχνιδιού. Συνεπώς, είμαι ξεκάθαρος για το ποια δεν είναι η λύση. Δεν πρέπει να αλλάξει τον μοντέλο ιδιοκτησίας της ομάδας.
 Απλώς πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη διαύγεια στους ανθρώπους που διοικούν την ομάδα, σε αυτούς που τρέχουν την επιχείρηση και πρέπει να μπορούν να το κάνουν γιατί είναι επαγγελματίες που προσλήφθηκαν για να κάνουν τη δουλειά τους. Όταν μια ομάδα ανήκει στους φιλάθλους δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να έχει και κακή λειτουργία».

– Τι λέει η εμπειρία: «Η εμπειρία μας δείχνει ότι οι ομάδες που ανήκουν στους οπαδούς είναι πολύ καλύτερες στο να αφήνουν τους επαγγελματίες να κάνουν τη δουλειά που πρέπει. Αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να δούμε. Δεν έχει σημασία πόσα έσοδα μπορείς να έχεις, γιατί αν η επιχείρηση σου διοικείται ανορθόδοξα δεν μπορείς να βρεις τρόπους για να αυξήσεις τα έσοδα και δεν μπορείς να κόψεις τα έξοδα εύκολα γιατί είναι δύσκολο να λάβεις μια απόφαση. Πρέπει να δουλέψουμε σε αυτό τον τομέα».

– Τι πιστεύει για την Λέσχη: «Πιστεύω ότι το ΔΣ της Λέσχης Φίλων Άρη πρέπει να είναι πιο σίγουρο για το ρόλο του. Η Λέσχη Φίλων Άρη είναι ο ιδιοκτήτης της ομάδας, αυτό είναι ένα γεγονός. Πιστεύω επίσης ότι τα μέλη της Λέσχης πρέπει να στηρίζουν το ΔΣ της Λέσχης Φίλων ΑΡΗ ώστε να κάνει αυτό που πρέπει. Αν και το ΔΣ της ΠΑΕ διοικεί την ΠΑΕ, το ΔΣ της Λέσχης Φίλων Άρη είναι οι ιδιοκτήτες, αυτοί πρέπει να καθορίζουν τη στρατηγική και αυτοί πρέπει πρώτα να λένε στην ΠΑΕ τι πρέπει να κάνει και μετά να της επιτρέψουν να διοικείται σωστά. Αυτό χρειάζεται χρόνο. Και χρειάζεται να υπάρχουν άνθρωποι με διάθεση να αλλάξουν και να είναι ειλικρινείς».

– Θέμα ειλικρίνειας: «Διαπίστωσα ότι δεν υπάρχει πρόβλημα ειλικρίνειας μεταξύ των ανθρώπων. Όλοι γνωρίζουν πιο είναι το πρόβλημα, αλλά πιστεύω ότι πρέπει να υπάρξει ειλικρίνεια και στις αλλαγές που πρέπει να γίνουν. Πρέπει να καταλάβετε ότι έχετε ένα πολύ κάλο μοντέλο, αν και με ιδιαίτερες προκλήσεις και δυσκολίες, αλλά εν τέλει είναι ένα πολύ κάλο μοντέλο.
Και εγώ είμαι μέλος της δικής μου ομάδας, της AFC Wimbledon, και ξέρω ότι υπάρχουν δυσκολίες ορισμένες φορές αλλά πιστεύω ότι μπορούμε να αλλάξουμε κάποια πράγματα».

– Τομείς που χρειάζονται βελτίωση:
«Το εξήγησα και νωρίτερα. Πρέπει να γίνει το ΔΣ της Λέσχης Φίλων πιο ισχυρό, πιο σίγουρο, πιο ικανό στο να είναι το σώμα στο οποίο ανήκει η ομάδα και το οποίο την επιβλέπει και καθορίζει τη στρατηγική της. Να διασφαλισθεί ότι οι άνθρωποι που δουλεύουν μπορούν να διοικούν την ομάδα σωστά χωρίς την πίεση «μικροπολιτικών», ότι μπορούν να διοικούν την ομάδα ως επαγγελματίες, ειδικά οι υπάλληλοι που δουλεύουν εδώ καθημερινά».
–  Προβλήματα και λύσεις: «Δεν είναι μια περίπτωση στην οποία θα φύγω, θα επιστρέψω και θα πω σε όλους τι πρέπει να κάνουν. Για να λειτουργήσει το σύστημα θα πρέπει αφενός να καταλάβουμε όλοι ότι υπάρχει πρόβλημα, κάτι το οποίο συμβαίνει, και αφετέρου να θέλουν οι άνθρωποι να δώσουν λύση στο πρόβλημα το οποίο θα είναι το δύσκολο κομμάτι.
  Μπορώ να γράψω μια πολύ καλή αναφορά σημειώνοντας ό,τι διαπίστωση έχω κάνει και τον τρόπο επίλυσής των προβλημάτων, αλλά αν καταλήξει να σκονίζεται σε ένα ράφι, θα έχω χάσει την ώρα μου. Αυτό που θέλω να κάνω είναι να δουλέψω με όλους όσους εμπλέκονται γιατί εν τέλει οι ομάδες είναι σαν οποιαδήποτε άλλη επιχείρηση και εν μέρει είναι μια επιχείρηση».

– Κι ο… επίλογος:
«Οι άνθρωποι πρέπει να σκέφτονται συνέχεια τρόπους βελτίωσης και να γνωρίζουν ότι πάντα μπορείς να μάθεις και πάντα μπορείς να αλλάξεις. Οπότε πρέπει να είμαστε ανοιχτοί και θα δούμε.
 Τέλος, ο λόγος που είμαι εδώ είναι γιατί η Λέσχη Φίλων Άρη είναι ένα από τα συνεργαζόμενα μέλη μας και θέλω να ξεκαθαρίσω πως, δεν χρεώνουμε κάτι τις ομάδες καθώς έχουμε διάφορες άλλες σημαντικές πηγές χρηματοδότησης».

 

To Top